7/8 Duitse viool te koop

Discussie in 'Aangeboden' gestart door Eva Sabate, 21 aug 2016.

  1. Eva Sabate

    Eva Sabate

    Lid geworden:
    21 aug 2016
    Berichten:
    3
    Duitse 7/8 viool, handgebouwd eind XIX eeuw in Duitse atelier volgens Italiaanse stijl. Een kwalitatief zeer goed instrument.
    Het achterblad heeft in elkaar springende ribben (gevlamd) en is evenals het bovenblad voorzien van een mooie ebbenhouten inleg. Het bovenblad is van vurenhout. De hals en krul vallen op door het zorgvuldig gekozen ahorn-hout en de fijne afwerking.
    De viool is voorzien van een nieuwe Aubert kam, stapel en wittnerstaartstuk met ingebouwde fijnstemmers. De stemschroevenkast bevat ebbenhouten stemschoeven.
    De handgemaakte vioolkoffer is tevens geschikt voor een hele viool. Deze koffer is luxe uitgevoerd en bevat een kleine hygrometer.
    De vioolstok is van pernambuk hout gemaakt en heeft een bijzondere parelmoeren inleg.
    De viool verkeert in goede staat, wel met sporen van gebruik. Dit instrument heeft een warme en volle klank. Hij is getaxeerd (samen met koffer en vioolstok) op €1160.
    Dit instrument is waardevast. Waarde rapport en factuur aanwezig.
     

    Bijgevoegde bestanden:

    Laatst bewerkt: 23 aug 2016
  2. Tobias

    Tobias |♫♫|♫

    Lid geworden:
    13 jul 2013
    Berichten:
    4.532
    Hoe krijg je een 7/8 viool of een hele viool in een 3/4 koffer en ook het stokje lijkt me te klein.
     
  3. Eva Sabate

    Eva Sabate

    Lid geworden:
    21 aug 2016
    Berichten:
    3
    De maat 7/8 komt relatief weinig voor en wordt wel eens een ‘damesviool’ genoemd, de maat 3/4 is een kindermaat. Dit heeft ook te maken met het feit dat mensen (en dus ook de dames) vroeger gemiddeld wat korter waren. Het verschil tussen een 4/4 en een 7/8 viool is niet zo groot. De corpuslengte is 1,2 cm korter, de halsmensuur is 0,5 cm kleiner en de totale lengte is ongeveer 2 cm kleiner. Dit 'kleine' verschil in de afmetingen kan verlichting geven aan violisten die klein van stuk zijn en met een relatief kort nek. Ze hoeven hierdoor minder geforceerd te spelen en kunnen meer ruimte in zijn houding en motoriek krijgen.
    Deze viool is gespeeld door mijn dochter toen ze 12/13 jaar oud was. Nu speelt ze op een 4/4 gebouwd door een Spaanse vioolbouwer. Mestaal de maat 7/8 heeft meer volume en sonoriteit dat een 3/4 viool.
    De koffer en de stok passen bij deze viool, maar er is natuurlijk heel veel keuze aan stokken.

    Sommige violisten zijn op zoek naar deze maat en kunnen deze erg moeiliijk vinden. Ik weet dit uit eigen ervarinig!
     
  4. Oosterhof Vioolbouw

    Oosterhof Vioolbouw Frits Oosterhof Beheerder

    Lid geworden:
    29 mrt 2003
    Berichten:
    14.276
    Homepage:
    Met die vraag zitten we nog steeds opgescheept. Mijn verstand zou ook zeggen, dat gaat niet.
    Andersom zou ogenschijnlijk ook niet gaan, dus het plaatsen van een 3/4-viool in een 4/4/-koffer. Ja, het past wel, maar veel te ruim natuurlijk. Maar daar heeft de mensheid iets op gevonden. Het toeval wil dat ik in eigen bezit en gebruik ben van een 4/4-koffer waar tevens een 3/4-viool prima in past. Daar moet dan wel wat voor gebeuren, namelijk het plaatsen van een inzetstuk. Dat ziet er zo uit:


    Insert (1) vioolkoffer.JPG Insert (2) vioolkoffer.JPG




     
  5. Eva Sabate

    Eva Sabate

    Lid geworden:
    21 aug 2016
    Berichten:
    3
    Inderdaad. Ik heb een fout gemaakt met het aangeven van de afmeting: 3/4 koffer. Ik heb dit nagekeken en het is een 4/4 koffer. Bedankt voor jullie opletenheid!
    Maar... wat vinden jullie van de viool?
    Groet,
    Eva
     
  6. Oosterhof Vioolbouw

    Oosterhof Vioolbouw Frits Oosterhof Beheerder

    Lid geworden:
    29 mrt 2003
    Berichten:
    14.276
    Homepage:
    Dat is moeilijk te zeggen zo vanaf een aantal foto's. Foto's nemen van een instrument kan iedereen wel, maar foto's die ook daadwerkelijk dát laten zien waar het een beetje omgaat is veel moeilijker. Als je foto's onder een bepaalde hoek fotografeert krijg je een vertekend beeld en dat zijn de eerste vijf.
    Dat de viool is voorzien van een kam (Aubert) en een stapel lijkt me vanzelfsprekend. Ook ebbenhouten stemsleutels zijn zeer gangbaar, hoewel hardhouten sleutels ook voorkomen.
    De gebruikssporen zijn duidelijk te zien. Maar dat alles zegt niets over de klank. Die laat zich ook niet door middel van foto's registreren.
     
  7. mathilde

    mathilde

    Lid geworden:
    4 sep 2017
    Berichten:
    1
    heb je de viool nog? Ik ben wel geinteresseerd, maar dan moet hij wel mooi klinken....
     
  8. Oosterhof Vioolbouw

    Oosterhof Vioolbouw Frits Oosterhof Beheerder

    Lid geworden:
    29 mrt 2003
    Berichten:
    14.276
    Homepage:
    Mathilde, je kunt via 'Conversaties' proberen rechtstreeks in contact te komen met Eva. Misschien is dat wat effectiever.
     

Deel Deze Pagina