Wie heeft ervaring met een electrische cello? Over welk merk heb je het dan? Wat zijn je ervaringen ermee? Kwaliteit van geluid en toon? Ik begrijp ook dat je met een of ander voetpedaal nog extra effecten kan toevoegen aan je spel (???) Dat lijkt mij wel heel erg gaaf! Maar wat kan er nou echt? En hoe zit het met de versterker? Moet je die dan nog los kopen? Waar moet je dan op letten? Ik speel acoustische cello en dat blijf ik ook doen. Maar in een muziekgroep waarin we allerlei stijlen spelen, speel ik cellopartijen waarbij ik mij kan voorstellen dat je daar juist met een electrische cello dingen kan doen die meer passen bij die muziek. En ik vind het ook leuk om mij in meer stijlen te ontwikkelen. Dat helpt mij extra te beseffen wat de eigenheid is van de muziek die ik op mijn lessenaar krijg. Ik zou natuurlijk wel eerst willen uitproberen hoe dat gaat met zo'n E-cello. In Noordwijk is een grote muziekzaak waar je het schijnt te mogen uitproberen. En in Leuven, begrijp ik uit de fora van de violisten over E-viool. En dan heb je nog een groot muziekwarenhuis in Keulen, op loopafstand van Köln HBF (daar ben ik al eens geweest ivm slagwerk voor mijn dochter, prachtige grote zaak, brede en diepe sortering). Maar als iemand ervaring heeft met een bepaald merk E-cello en mij daarover haar/zijn ervaringen kwijt wil...graag!!! Er is een youtubefilmpje van David Geringas die de Yamaha svc 110 promoot en erop speelt. Het is de nieuwste en een dure! Krijg je dan inderdaad waar voor je dure geld, of zou deze vermaarde cellist toch ook niet wat bijklussen bij Yamaha en zijn naam verbinden aan de minst beroerde E-cello (het is nogal negatief geformuleerd, maar dat komt omdat ik bij produktpromotie wat wantrouwend ben). En zouden zulke instrumenten ook te huur zijn? Maar goed, eerst eens leren van ervaringen van anderen, dus als jullie mij verder zouden willen helpen? Marcelita
Hoi Marcelita, er zijn al heel veel discussies geweest over electrische violen, en dan is er een groep leden die erg pleit voor het kopen van een goed merkinstrument (en dan heb je ongetwijfeld veel waar voor veel geld) en je hebt mensen met weinig geld die weten dat ze dan niet zoveel klank en kwaliteit terugkrijgen. Daar zitten ook rockers bij die een goedkoop instrument fijn vinden omdat het er op een podium vaak wild aan toe gaat. Ik heb mijn instrument gekocht voor de camping dus wilde ook persé goedkoop. Ik heb enkele ervaringen met dure merkinstrumenten die me erg tegen vielen (ik noem geen namen, het kan aan zoveel dingen liggen), maar goed, prijs bepaalt veel, maar niet alles. Je kan het inderdaad het beste uitproberen. Trouwens ook met de NS Wave cello, was ik niet kapot van. Waar je misschien wel iets aan hebt is dat ik ontdekt heb dat er veel manieren zijn om een e-instrument heel anders, en soms ook veel beter te laten klinken. Ik gebruik een voetpedaal (boss-me 50) of de ipad met de peavey ampkit. Beide bieden de mogelijkheid tot 'tone modifying', toevoegen van galm, scheurgeluiden etc. Ik gebruik ook wel loopers, daarmee kan je een canon spelen met jezelf. zie bijv. Loopy HD, veel filmpjes op youtube, is leuk om te doen. Op Youtube staan ook wel films over de peavey ampkit, meestal met gitaar, en meestal met een scheurgeluid, maar ik gebruik hem vooral om een helder 'normaal' geluid te krijgen. Mijn technici zijn daar altijd heel lovend over. Ik sta op youtube met een filmpje waarin ik dat allemaal uitleg, heb ik hier al paar keer gemeld dus ik neem geen nieuwe link op. Ik heb zelf ervaren dat ik een goede geluidsinstallatie (meteen voor de hele band, de Yamaha Stagepas 300 of 600 i) en een goedkope viool met randapparatuur kon kopen voor veel minder geld dan waar een ander alleen zijn instrument voor aanschaft. Maar nogmaals, natuurlijk hebben duurdere instrumenten weer andere kwaliteiten. Ik hoor het wel als je meer info wil.
Beste gdae (leuk, genoemd naar de snaren van je viool!), hartelijk dank voor je uitgebreide reactie! Ik ga eerst eens kijken of ik de betreffende youtubefilmpjes kan vinden. En dan ga ik dat eens rustig bekijken. Weet niet of ik daar vanavond helemaal aan toe kom.Mogelijk komend weekend. Als ik dan weer vragen heb, meld ik mij graag weer. Dure en goedkope instrumenten: het ziet er voorlopig niet naar uit dat ik zelf op wilde feesten/optredens beland. Ik moet eerder bedenken wat ik kan en wil uitgeven voor een instrument dat ik mee naar repetities neem en wellicht ook op vakantie. Huren in Hilversum: dat adresje zou ik wel willen hebben. Maar goed: eerst even filmpjes kijken, mogelijk nog iets te vragen hebben en bij mijzelf te rade gaan. (ik ben nu weer terug na een onderbreking) Het is mij wel duidelijk dat er bij een electrisch snaarinstrument zowel een versterker als nog andere randapparatuur wordt gebruikt. Dat laatste voor de bijzondere effecten. Ik heb niente verstand van dat soort apparatuur. Maar het lijkt mij wel heel leuk, die effecten, en met jezelf spelen in canon enzo. Een nieuwe wereld gaat open! Ik zal de discussies over de electrische violen dus ook even nalopen, want daar kan ik dus de linkjes naar de youtube filmpjes en uitleg vinden.
Mijn zoon had de cello gehuurd bij NoName#2 in Hilversum, ooit een actief lid op dit forum. Je kan ze huren per dag of per maand. Mijn filmpjes vind je met de zoekwoorden Klaas Mulder electric violin. Ik heb er nog geen van de Peavy Ampkit gemaakt, terwijl ik daar wel erg enthousiast over ben. Helaas gaan de meeste youtubefilms over harde scheurgeluiden, terwijl ik het juist gebruik om een mooi akoestisch geluid te maken. Ik ben bereid om mensen thuis te laten horen wat ik doe, ik woon in Amersfoort (maar ik speel viool, geen cello. Je kan wel een cello huren en die mee nemen om samen de randapparatuur uit te proberen, daar leer ik ook weer van).
Voor alleen versterkt cello spelen heb je eigenlijk helemaal geen E cello nodig. Een goed element aan je cello en je bent klaar voor de meeste mengpanelen en randapparatuur voor effecten. Dat geeft natuurlijk niet hetzelfde beeld en gevoel als zo'n in roze glitters gespoten gefiguurzaagde boekenplank van het merk "El Cheapo" made in China, maar het klinkt waarschijnlijk wel beter.
Wat handig dat je mij de zoekwoorden hebt gegeven. Dat scheelt mij weer. En ik ben inderdaad NoName#2 tegengekomen op het forum. En dank voor je aardige aanbod te laten zien wat jij doet en de gelegenheid te geven e.e.a. uit te probeeren! Eerst ga ik eens de boel bekijken en bedenken wat ik wil. Mijn belangstelling gaat overigens ook meer uit naar mooiere effecten dan het harde scheurwerk. Je hoort nog van me.
Dank voor je reactie! Ik realiseer mij dat dit ook een goede optie is. Maar hoe zit dat met dat element aan je cello? Moet ik die eraf halen als ik gewoon akoestisch wil spelen? Welke invloed op je klank heeft zo'n element als je het erop laat zitten terwijl je 'gewoon' speelt (want er zit dan toch een ding op je hout die de trillingen kan beeïnvloeden, hoe zit dat?). Ik kan mij dus voorstellen dat het een optie is een andere 'gewone' cello te kopen en daar dan versterking op te zetten+randapparatuur kopen. Ik ben niet uit op glitter&glamour wat betreft het aanzien van het instrument. Het gaat mij vooral om muziekplezier met een instrument dat wel een beetje prettig klinkt (niet al te goedkoop geluid). Ik ga dus op onderzoek: was is mogelijk, wat wil ik zelf etc.
niet doen bert, ik dacht dat we dat nu achter ons gelaten hadden. Het is kleinzielig om nu weer deze toon aan te slaan en het bewijst dat je je nooit verdiept heb in de toepassingen van de ipad.
Beste Klaas, een Ipad weet en ziet niet wat er op wordt aangesloten en die toepassingen interesseren mij niet zo erg. Wat dat dan bewijst zou ik niet weten. Ik ben gewoon tegen slechtgemaakte goedkope rommel, zowel op het mechanische als elektronische vlak en draag dat met verve uit. Ik weet ook dat jij daar anders over denkt. Het zij zo.
@ Marcelita, Het ene element blijft aan de cello zitten, meestal zonder dat je er dan last van hebt, het andere haal je er na afloop zonodig zo weer af. Het aanschaffen van meerdere instrumenten lijkt mij daarom helemaal niet nodig. Een versterker voor thuis aanschaffen is meestal ook niet nodig als je in een band/combo/orkest speelt die/dat al is voorzien van apparatuur. Van randapparatuur voor effecten weet ik minder, maar ik denk dat GDAE je daar goed over kan adviseren.
Begrijp ik het goed dat er dan dus twee elementen op de akoestische cello worden gezet, of gaat het om verschillende versies in elementen. Dus van het ene type laat je het erop zitten en het andere haal je er weer af? Ik ben mij dus als totaal nieuwe speler op dit gebied aan het oriënteren met voorkennis zero! Ik ben dus heel blij met iedereen die informatie geeft, discussie voert, heel veel dank dus! Wat ik in gedachten heb, is vooral eerst thuis met apparatuur wegwijs raken in de mogelijkheden. Ik speel wel samen met anderen, maar de groep waar dus wat stukken worden gespeeld die heel goed met een cello met wat electrische effectjes zouden kunnen worden gespeeld, is geen band/combo/orkest met eigen apparatuur. Het speelt zich af in de muziekschool in een lokaal met een groep mensen die al veel jaren samenspelen olv een muziekschooldocent. En daar ben ik dan in loop der tijd bij gekomen. In het lokaal is wel een versterker. Het kan overigens ook zijn dat ik met de drumster en de saxofoniste met die bepaalde stukjes leuke dingen ga doen. De heel erg klassiek georienteerde spelers in de groep zijn niet zo'n fan van muziekjes als petticoat rock en tequila.
Beste Klaas, ik heb met plezier naar je enthousiaste en informatieve filmpjes gekeken! Ook handig dat je aangeeft met welke apparatuur je werkt. Wordt apparatuur ook mee verhuurd met een E-cello? Nu ja, dat kan ik ook aan NoName#2 vragen. Verder kan ik nog niet direct praktische vragen bedenken, want ik heb het idee dat het leren omgaan met instrument en apparatuur vooral iets is van doen en van gedemonstreerd krijgen. Fijn te weten dat ik bij je terecht kan! Ik ben overigens nog niet zo gevorderd op de cello als jij op de viool. Wellicht zou het zelfs kunnen betekenen dat ik nog even iets verder moet zijn ivm mooie toonvorming. Op nog andere youtube filmpjes was een vioolleraar ijverig van alles aan het uitleggen en ook dat je fouten in bijv. toonvorming electrisch worden uitvergroot. Daar kan ik me wel iets bij voorstellen. Anderzijds biedt zo'n "besnaarde boekenplank" wél de mogelijkheid om te oefenen op andere plaatsen, waar ik dan geen geluidsoverlast produceer (koptelefoon) en klimaatprobleempjes er niet zijn die wel voor akoestische cello zouden zijn. En een akoestische cello met elementen voor versterking en geluidseffecten blijft natuurlijk nog steeds een akoestische cello die dan alleen stiller te krijgen is met een degelijke hotelsourdine. Welke verschillen merk jij bij je akoestische viool en je E-viool? Ik bedoel verschillen in speeltechniek. Misschien andere afstanden tussen de tonen ivm plaatsing vingers? En strijktechniek? (misschien moet ik voor het antwoord op deze vraag switschen naar het deelforum e-viool).
@ Marcelita: nee, je gebruikt één element. Verschillende types elementen hebben verschillende plekken waarop je ze aan het instrument bevestigt.
Dank je wel, Bert. Duidelijk: één element die je op je cello laat zitten of er telkens weer even afhaalt. Principe van een soort wasknijper? Zolang de cello daar geen schade van ondervindt, is zoiets zeker te overwegen waard. Zo'n element heeft een snoer dat dus met een plugje de versterker in gaat. En die geeft geluid door boxen óf koptelefoon. Intussen heb ik wel vragen aan Klaas ivm de wondere wereld (voor mij dan) van apparatuur op het gebied van versterking en geluidseffecten en aansluiting op een e-cello. Begrijp ik het goed dat Yahama Stagepass een versterker is, waar dmv geluidsboxen het geluid komt? Dat je zo'n systeem (kies zelf uit welk merk en hoeveel watt je nodig hebt) zonder meer nodig hebt om te horen wat je speelt. Verder kun je dus een koptelefoon in het systeem pluggen om buren en huisgenoten te ontzien. En dat het Boss ME-50 een apparaat is (met pedalen en knoppen) voor de verschillende geluidseffecten. Dit is het extra 'snoepje' erbij dat je tussen je instrument en bv Yamaha Stagepass met zijn boxen plaatst. Maar dat 'snoepje' heeft dus ook een versterker, begrijp ik uit produktbeschrijvingen van verkopers van zulke apparaten. Of kun je dus een E-instrument koppelen aan de Boss ME-50 en voor het geluid ook aan geluidsboxen die je zelf al in huis hebt? Ik probeer in mijn hoofd mij een aansluitschema voor te stellen (welke apparaten hoe aan elkaar gekoppeld). Wil nog niet lukken. Misschien moet ik even op zoek op het internet waar iemand al zo'n schema heeft gemaakt. Welk systeem is noodzakelijk? Een systeem als bv die Yamaha Stagepass (of van concurrerende merken?) of kun je met die Boss ME-50 en dan je E-instrument en dan geluidsboxen? Het is echt wel helemaal van deze tijd dat er voor de Iphone/Ipad/IpodTouch ook alweer een app is met meespeelfunctionaliteit! Er zijn zoveel mooie mogelijkheden...toch zonde om zulke dingen niet uit te proberen! En daarnaast intussen ook lekker doorstuderen met de akoestische cello om mooie stukken te kunnen gaan spelen. Zoals suites van Bach!
Marcelita, zo heel technisch ben ik niet (noch op de viool, noch met techniek). Ik vind zelf de electrische viool gemakkelijker spelen, maar dat kan aan mijn gewone instrument liggen. Maar ik vind het fijn dat je niet zo veel kraak en knars hebt op een elektrisch instrument. De Yamaha is inderdaad een versterker. Je kan ook een versterker kopen speciaal voor één viool, maar ik speel ook vaak met een paar mensen samen en dan is het ideaal als twee gitaren, twee microfoons, een viool en een keyboard (bij voorbeeld) over één installatie kunnen. Als het alleen voor thuis is heb je hem niet nodig, je kunt je viool via de koptelefoonaansluiting vaak aansluiten op de aux-in van je stereo-set. Een effectpedaal heeft vaak ook een koptelefoonaansluiting, en dan heb je er geen versterker bij nodig of die sluit je aan op de aux van je gewone stereoinstallatie. Het is inderdaad een 'snoepje ertussenin' om wat andere geluiden te kunnen maken. En in mijn geval, omdat ik zo'n goedkope strijkplank heb, om het geluid acceptabel te maken. Wat noodzakelijk is hangt van je stereoinstallatie af. Mijn voetpedaal kan daarop aangesloten worden, dan heb je verder niets nodig.
Technisch of niet, je hebt wel een duidelijke uitleg gegeven. Ik snap het alweer een stuk meer, fijn, dank je wel! Intussen heb ik nog een serie discussies over de e-viool gelezen, daar valt ook voor mij wel 't één en ander te halen. Ik heb ook eens zitten kijken op een site met apps voor android phones op het gebied van meespelen, ritmes enzo. Wat is er alweer veel op dat gebied! Het wordt echt een studie op zich welke voor mij de aardigste is. Eerst maar eens rustig gaan nadenken over mijn e-cello plannen.
Huidige status: ik speel sinds kort op een Draco Bridge E-cello. Deze beviel mij bij het rondje testen heel goed. Daarbij heb ik een Kustom Sienna 35 akoestische versterker Dankzij alle info die op dit forum te vinden is (en op youtube!), heb ik mij kunnen informeren over waar je allemaal op zou kunnen letten wat E-cello/viool aangaat. Dat is het fijne van dit forum Nu ga ik lekker aan de slag met mijn nieuwe aanwinsten, maar blijf daarnaast mijn lessen en ensembles (mee)spelen en oefenen op mijn fijne acoustische cello. De E-cello is er voor stil studeren en allerlei nieuwe experimenten (ook met samenspelen).
Hoi Marcelita, gefeliciteerd met jouw aanwinsten. Je kan nu lekker stil studeren in het holst van de nacht. Niemand klaagt.