Fijnstemmers.

Discussie in 'Viool' gestart door Tobias, 26 mrt 2014.

  1. Tobias

    Tobias |♫♫|♫

    Lid geworden:
    13 jul 2013
    Berichten:
    4.542
    Bij een gerenommeerd Vioolbouwer hier te lande kocht ik onlangs enkele fijnstemmers, op de begeleidende paklijst stond het volgende:

    ( Het gebruik van meer dan één of twee losse fijnstemmers per staartstuk(snarenhouder) moet sterk worden afgeraden in verband met het veel te grote gewicht dat zij aan de snarenhouder toevoegen. Een te groot gewicht heeft een negatief effect op de akoestische prestaties van het instrument. Een beter alternatief is dan de snarenhouder met ingebouwde fijnstemmers )

    Eigenwijs als ik ben heb ik toch vier fijnstemmers op de snarenhouder aangebracht, ik wil namelijk mijn mooie snarenhouder met inleg niet kwijt, dan maar een negatief effect, want het oog wil ook wat.
    Maar wat blijkt toen ik de fijnstemmers had aangebracht paste alleen de E snaar tussen het gleufje van de fijnstemmer, voor de andere snaren moest ik met een mes verwijdingen aanbrengen om ze er tussen te krijgen, dus de fijnstemmers zijn alleen gemaakt voor de E snaar.
    Misschien zou het toch handig zijn als de fabrikant alle gleufjes wat wijder maakt zodat ook eigenwijze mensen zoals ik zonder moeilijkheden alle snaren van hun instrument kunnen aanbrengen zonder zelf te moeten ingrijpen.
     
  2. Oosterhof Vioolbouw

    Oosterhof Vioolbouw Frits Oosterhof Beheerder

    Lid geworden:
    29 mrt 2003
    Berichten:
    14.395
    Homepage:
    Er zijn fijnstemmers voor stalen snaren en voor kunststof/darm snaren. Deze laatste hebben een wat bredere gleuf waardoor de dikkere snaren als G, D en A zonder problemen kunnen worden gemonteerd. Het gaat dan om een Wittner fijnstemmer.
    Het gekke is dat darmsnaren heel goed met de stemsleutels kunnen worden gestemd. Bij een Wittner staartstuk zijn de gleuven voor alle snaren bestemd om een snaar met een kogel te ‘ontvangen’. Het hangt van de spoed van de schroef af en of het een kunststof- of darmsnaar betreft, of er heel veel gedraaid moet worden om de juiste stemming te krijgen.
     
  3. BertBoonVioolbouw

    BertBoonVioolbouw |♫♫|♫♫|♫♫|

    Lid geworden:
    25 mrt 2003
    Berichten:
    5.020
    Homepage:
    Gewaarschuwde mensen tellen voor twee, verstandige mensen volgen goede raad van iemand die het beter weet gewoon op en plaatsen niet meer dan één fijnstemmer op de viool (of twee indien een stalen A wordt gebruikt) of schaffen voor een luttel bedrag een Wittner of Otto snarenhouder met 4 ingebouwde fijnstemmers aan.
    Eigenwijze mensen moeten het natuurlijk zelf weten, maar kunnen zich wellicht beter onthouden van voorstellen voor oneigenlijke oplossingen. Losse fijnstemmers zijn bedoeld voor E snaren van staal.
     
  4. Tobias

    Tobias |♫♫|♫

    Lid geworden:
    13 jul 2013
    Berichten:
    4.542
    Het zou fijn zijn als de verkopers van fijnstemmers de fabrikant waarvan ze de fijnstemmers betrekken in kennis zouden stellen dat de fijnstemmers ook soms door sommige klanten oneigenlijk gebruikt worden, en dat die voor dat oneigenlijk gebruik graag een breder gleufje willen.
    Als het gleufje dus wat wijder zou zijn dan zouden ze waarschijnlijk meer fijnstemmers verkopen en dat zou dus niet alleen klantvriendelijk zijn, maar ook voor de fabrikant en de verkoper van de fijnstemmers meer winst opleveren, omdat ze er meer van zouden verkopen, temeer daar het bredere gleufje geen enkel nadeel oplevert voor verstandig gebruik van de fijnstemmer.
     
  5. Geert

    Geert Geert

    Lid geworden:
    30 sep 2004
    Berichten:
    1.000
    Tobias, je hebt dus 4 fijnstemmers gekocht die eigenlijk zijn bedoeld voor de E snaar. Misschien leuk voor jou om te weten dat er ook fijnstemmers worden gemaakt voor de G en D snaar.
    zie b.v. http://www.geige24.com/shop/zubehoe...esse-schwarz-mit-goldfarbener-schraube?c=2176

    Beter is het om het aantal "losse" fijnstemmers te beperken tot E en A. Fijnstemmers gaan ten koste van het geluid en maken zoals al gezegd de viool zwaarder. Er zijn (naast de bekende Wittner) ook heel mooie snarenhouders van ebben met geïntegreerde fijnstemmers:

    http://www.arc-verona.nl/nl/Benodig...k-voor-viool-en-4-fijnstemmers-ebbenhout.html
    Mijn vrouw heeft er één op haar viool (zie foto) en dat werkt uitstekend en het staat ook nog eens mooi bij een oude viool, ze wilde er daarom liever geen kunststof Wittner op hebben.
     

    Bijgevoegde bestanden:

  6. Tobias

    Tobias |♫♫|♫

    Lid geworden:
    13 jul 2013
    Berichten:
    4.542
    Heel fijn Geert, bedankt voor de tip.
     
  7. BertBoonVioolbouw

    BertBoonVioolbouw |♫♫|♫♫|♫♫|

    Lid geworden:
    25 mrt 2003
    Berichten:
    5.020
    Homepage:
    Alles is te koop, de vraag is of het verstandig is om iets te gaan verkopen. Sommige zaken verkoop ik daarom niet (zoals losse fijnstemmers voor de G en D snaar) en weer andere met een restrictie of waarschuwing. Er blijven natuurlijk altijd eigenwijze snoeshanen ( ik noem geen namen, maar wie de schoen past trekke hem aan) die ondanks de waarschuwing vooraf bij een artikel iets toch bestellen en het dan oneigenlijk gebruiken en vervolgens gaan zeuren om bredere gleufjes. Je kunt ook wel bij de halvarinefabriek gaan zeuren om "iets meer vet"in het smeersel.
    Het Pusch type snarenhouder is mij bekend. Het type met één fijnstemmer is nog wel te pruimen, het ding met 4 fijnstemmers is een onding: snaren laten zich lastig inzetten en voor kunststofsnaren werkt hij nauwelijks. Ik doe het mijn klanten zo maar niet aan, al kan ik ze voor een luttel bedrag laten maken. Er zijn goedwerkende alternatieven van Bois d'Harmonie, maar er zijn maar weinigen die de zeer hoge aanschafprijs daarvoor over hebben. Wie zoiets wil meldt zich maar.
     
  8. Geert

    Geert Geert

    Lid geworden:
    30 sep 2004
    Berichten:
    1.000
    Bert, je hebt gelijk, de snaren zijn vanwege de onzichtbare haakjes inderdaad wat lastig in te zetten maar het is echt wel te doen en dan ben je er ook weer een hele poos vanaf toch? Stemmen gaat ook prima.
    De Bois d'Harmonie hebben we ook gezien maar 100 euro meer voor hetzelfde model is wel erg prijzig.
    Ik wil (als consument) alleen maar aangeven dat er alternatieven zijn voor de standaard fijnstemmers en de kunststof Wittner. Dat jij bepaalde zaken niet verkoopt is jouw goed recht en ook begrijpelijk.
     
  9. Oosterhof Vioolbouw

    Oosterhof Vioolbouw Frits Oosterhof Beheerder

    Lid geworden:
    29 mrt 2003
    Berichten:
    14.395
    Homepage:


    Ja, dat schreef in in reactie #2 ook al. :(

    De viool zal er niet veel zwaarder van worden. Het gaat om de toename in gewicht van het staartstuk!!

    Tja, dan vraag ik me echt af, leest men eerdere reacties nog of is dat teveel werk? :eek:
     
  10. Geert

    Geert Geert

    Lid geworden:
    30 sep 2004
    Berichten:
    1.000
    Sorry Frits, ik heb bericht 2 vermoedelijk over het hoofd gezien en ben te snel doorgegaan naar bericht 3, 4.
    Maar we hebben het over dezelfde speciale G/D Wittner fijnstemmer.
     
  11. Tobias

    Tobias |♫♫|♫

    Lid geworden:
    13 jul 2013
    Berichten:
    4.542
    De wijze raad van Frits, de hulp van Geert de wat stekelige opmerkingen van Bert, O wat is het toch een heerlijk Forum, en ik steek er nog wat van op ook.
     
  12. Oosterhof Vioolbouw

    Oosterhof Vioolbouw Frits Oosterhof Beheerder

    Lid geworden:
    29 mrt 2003
    Berichten:
    14.395
    Homepage:
    Goed hè? Tobias, ik zou zeggen: beveel het aan op Facebook!!
    We moeten het aantal actieve leden zien uit te breiden.
     
  13. Tobias

    Tobias |♫♫|♫

    Lid geworden:
    13 jul 2013
    Berichten:
    4.542
    De fijnstemmers zitten nu enkele dagen gemonteerd op het staartstuk, maar ondanks dat het staartstuk nu zwaarder is geworden hoor ik geen verandering in de klank, het kan natuurlijk zijn dat ik een beetje doof ben en waarschijnlijk ook niet zo erg muzikaal, maar ik zou toch enige verandering moeten horen al was het nog maar zo weinig.
    En daarom begint deze eigenwijze snoeshaan zich toch af te vragen of een dergelijke verandering van klank proefondervindelijk is bewezen, of komt de gedachte dat er een klankverandering zou moeten ontstaan na verzwaring van het staartstuk soms uit de koker van mensen die ook veronderstellen dat een Strad beter klinkt dan een goede nieuwe Viool, wat dus ook op suggestie berust, dit vraag ik mij af.
     
  14. Oosterhof Vioolbouw

    Oosterhof Vioolbouw Frits Oosterhof Beheerder

    Lid geworden:
    29 mrt 2003
    Berichten:
    14.395
    Homepage:

Deel Deze Pagina