Vandaag haalden mijn Hulp uit de zolderkast een Viool, deze was ongeveer een klein jaar niet gebruikt, mijn indruk was dat de lak op de achterkant van de Viool iets doffer was geworden vooral op die plaats die contact had gehad met de bodem, het was niet te verwijderen door er met een doek overheen te wrijven. Kan het zo zijn dat er eventuele gassen in het materiaal van de koffer zijn ontstaan en dat die door de lange intensieve aanraking op die plaats de lak hebben aangetast, en dat vooral een niet zo'n oude Viool waarvan de lak nog redelijk vers is daar extra gevoelig voor is, je weet het nooit met die moderne materialen die tegenwoordig in die koffers worden gebruikt.
Hangt van de bekleding af. In kunststoffen zitten weekmakers en die kunnen de lak aantasten. (zou natuurlijk niet mogen gebeuren)
Als er zich al gassen zouden ontwikkelen, dan zou die de gehele koffer vullen want gassen verdelen zich over de ruimte waarin het zich bevindt: het neemt een zo groot mogelijk volume in omdat het streeft naar een zo laag mogelijk energieniveau (Thermodynamica). Dan zou bij een gas ook de andere delen van de viool moeten zijn aangetast en dat is niet zo lees ik uit het verhaal. Dus hebben we te maken met een schadelijke component die op de contactpunten invloed uitoefent in de vorm van een verstoring van de glans van de lak. Glans wordt ervaren doordat licht wordt gereflecteerd. Wanneer het oppervlak ruwer wordt treedt er spreiding (diffractie) en absorptie van de lichtstraal op en dit wordt als mat ervaren. Er is dus blijkbaar een component die het oppervlak wat ruwer maakt. Welke dat dan is lijkt mij moeilijk aantoonbaar tenzij hier analytisch onderzoek wordt opgezet, maar dat lijkt me uitgesloten.
Welk merk koffer? Wat voor soort lak van de viool? Het materiaal van de bekleding KAN de oorzaak zijn, maar waarschijnlijker is het de lijm waarmee de bekleding in de koffer is geplakt of (bij een nieuwe koffer) het desinfectiemiddel dat wellicht is toegepast (of het oplosmiddel daarin) tijdens fabricage en/of transport. Mogelijk is het ook een verse viool met nog niet geheel harde lak of lak die reageert met bekleding. Het kan ook zijn dat de koffer te warm is geweest. Een doffe plek kan in veel gevallen door de vioolbouwer weer worden gepolijst.