Violisten en cellisten gezocht voor master of music-research

Discussie in 'Gevraagd/gezocht' gestart door Sanne, 5 nov 2014.

  1. Sanne

    Sanne

    Lid geworden:
    5 nov 2014
    Berichten:
    11
    Hallo allemaal,

    Voor mijn master of music-research ga ik een onderzoek doen onder violisten en cellisten.
    Zelf ben ik bassist (voornamelijk basgitaar) en heb vorig jaar een onderzoek onder bassisten gedaan over mijn eigen geschreven praktische muziektheoriemethode. In het kort: mijn methode maakt melodische muziektheorie visueel op de hals waardoor je snel alle soorten toonladders in alle toonsoorten kunt spelen en deze kunt toepassen in je eigen muziek. De uitkomsten van het onderzoek waren zeer positief en deze methode zal binnenkort gepubliceerd gaan worden.

    Omdat de basgitaarhals veel overeenkomsten heeft met de viool- en cellohals is het theoretisch gezien mogelijk dat deze methode ook te gebruiken is voor deze instrumenten. Echter speel ik zelf geen viool of cello (overigens wel contrabas) dus ik wil gaan onderzoeken of het ook praktisch mogelijk is.

    Daarvoor wil ik een bijeenkomst organiseren waarbij ik mijn methode uitleg en laat zien, waarna wordt gekeken of het voor jullie te gebruiken is en of er eventueel aanpassingen gemaakt moeten worden.

    Mocht je interesse hebben of iemand kennen die het leuk lijkt om mee te werken, stuur dan een mailtje naar info@sanneverbogt.
    Wil je meer weten of deze methode, bekijk dan mijn website: http://www.sanneverbogt.nl/?page_id=2140
    En mocht je geen interesse hebben om mee te doen maar wel 2 minuten over hebben, wil je dan deze enquête invullen? Het is anoniem en wordt ook gebruikt voor mijn onderzoek: http://www.enquetemaken.be/toonenquete.php?id=204067

    Met vriendelijke groet,
    Sanne Verbogt

    [​IMG]
     
    Laatst bewerkt: 5 nov 2014
  2. Oosterhof Vioolbouw

    Oosterhof Vioolbouw Frits Oosterhof Beheerder

    Lid geworden:
    29 mrt 2003
    Berichten:
    14.365
    Homepage:
    Beste Sanne,

    bij het lezen van je oproep merkte ik pas bij het doorlezen van je theoriemethode dat je weliswaar bassist bent, maar dan basgitaar. Het is nogal misleidend om jezelf bassist te noemen op een strijkersforum: ik denk dan aan de bespeler van een contrabas en dat is toch geheel iets anders dan een basgitaar.
     
  3. Sanne

    Sanne

    Lid geworden:
    5 nov 2014
    Berichten:
    11
    Hoi Frits,

    Excuses. Ik heb het aangepast. Ik speel overigens ook contrabas, en ik weet niet of welk instrument ik speel van invloed is op mijn oproep.
    Kijkend naar mijn muziektheoriemethode benader ik de contrabas hetzelfde als de basgitaar, dus wat dat betreft levert het geen problemen op.
     
    Laatst bewerkt: 5 nov 2014
  4. Marcelita

    Marcelita |♫♫|♫♫|♫♫|

    Lid geworden:
    6 jan 2014
    Berichten:
    6.139
    Homepage:
    Contrabas en basgitaar komen toch ook heel erg overeen qua stemming (kwarten)? En op onze muziekschool geeft dezelfde docente zowel basgitaarles als contrabasles. Beslist niet toevallig, lijkt me.
    Je bent nu dus je methode qua toepasbaarheid aan het uitbreiden naar viool en cello? Moet nog nadenken of ik hiervoor tijd kan/wil inruimen. Eerst eens wat lezen, je hebt voor de nodige documentatie gezorgd, dat is wel een pluspunt! Die enquete lukt mij vast nog wel.
     
  5. Oosterhof Vioolbouw

    Oosterhof Vioolbouw Frits Oosterhof Beheerder

    Lid geworden:
    29 mrt 2003
    Berichten:
    14.365
    Homepage:
    Maar je kunt toch niet stellen dat vanwege dezelfde stemming -namelijk in kwarten- een basgitaar (bijna) hetzelfde is als een contrabas? Ik zou absoluut geen contrabasles willen hebben van een basgitaardocent. Maar goed dat is een onderwerp wat buiten deze valt. Misschien eens de moeite waard om over te discussiëren?
     
  6. Marcelita

    Marcelita |♫♫|♫♫|♫♫|

    Lid geworden:
    6 jan 2014
    Berichten:
    6.139
    Homepage:
    Basgitaar en contrabas: misschien zit het leerzame wel in de kruisbestuiving!
    In een folkbandje ben ik als cellist ook aan het bassen en, alhoewel ik natuurlijk wel vooral strijker ben en allerlei strijktechniekjes etc. zit uit te proberen als begeleidingspartijen, begint het wel tot mij door te dringen dat basgitaristen en basstrijkers toch best wat met elkaar gemeenschappelijk hebben. Ik zou best wat van een basgitarist kunnen leren!Het gaat dan wellicht wel meer om wat je als bassist neerzet tegenover een melodiepartij van bijvoorbeeld blazers, violisten etc. in het bandje.
    Frits, misschien moet dit in een ander topic. Volgens mij hebben we wel wat mensen, die op dit gebied iets zinnigs over kunnen zeggen. Uit ervaring met bv folkbandjes.
     
  7. Sanne

    Sanne

    Lid geworden:
    5 nov 2014
    Berichten:
    11
    Het is inderdaad eigenlijk een andere discussie dan waar het hier over gaat. Als bespeler van beide instrumenten kan ik zeggen dat de techniek voor zowel linker- als rechterhand iets verschilt, en op een contrabas kun je strijken. Maar de hals en de functie van het instrument zijn wel bij beide hetzelfde, dus je pikt het wel snel op.

    Maar on-topic: deelname is geheel vrijwillig Marcelita, voel je niet verplicht om mee te doen. :) Het inplannen gaat in overleg dus wat dat betreft kun je altijd kijken wat er mogelijk is.
     
  8. BertBoonVioolbouw

    BertBoonVioolbouw |♫♫|♫

    Lid geworden:
    25 mrt 2003
    Berichten:
    4.985
    Homepage:
    Frits loopt te hard van stapel: het is een onderzoek gericht op cellisten en violisten van een ontwikkelaar van een methode die de mogelijkheden voor strijkers wil exploreren. Lijkt mij volkomen op zijn plaats hier. Ik ben heel benieuwd naar de uitkomsten!
     
  9. marloes s

    marloes s |♫♫|♫

    Lid geworden:
    16 mei 2014
    Berichten:
    2.093
    Ik ben wel nieuwsgierig geworden naar de methode.
    Sanne, kun en wil je een tipje van de sluier oplichten en mischien in het kort wat vertellen over deze methode?
     
  10. Oosterhof Vioolbouw

    Oosterhof Vioolbouw Frits Oosterhof Beheerder

    Lid geworden:
    29 mrt 2003
    Berichten:
    14.365
    Homepage:
    Waarom loop ik nou te hard van stapel? Ik geef weer wat ik er van vind, dat is alles!
     
  11. Sanne

    Sanne

    Lid geworden:
    5 nov 2014
    Berichten:
    11
    Ik zal proberen e.e.a. uit te leggen. Ik ben daarin een beetje beperkt omdat ik op dit moment in gesprek ben met uitgeverijen, en daarnaast dus zelf onderzoek aan het doen ben, en daarom kan ik nog geen foto's e.d. posten van het materiaal.

    Zoals ik al heb gezegd maakt mijn methode muziektheorie visueel op de hals. Het gaat om melodische muziektheorie, geen ritmiek en geen notatie. Het visueel maken doe ik met een 'sticker', maar dit is geen echte sticker die je op de hals plakt. Aan de hand van afbeeldingen in het boek kun je je die sticker voorstellen op de hals. Met de informatie van die sticker kun je allerlei soorten onderwerpen kiezen, zoals akkoorden en toonladders, die je dan direct kan spelen, maar ook voornamelijk de verbinding tussen alle toonladders en akkoorden. En dat betekent dat je uiteindelijk in welk akkoordenschema dan ook snel kunt analyseren welke toonladders je kunt spelen, en deze kun je snel spelen door middel van deze sticker.

    Beetje vaag nog misschien, excuses daarvoor. Wat ik nog wel wil zeggen is dat deze methode niet in de weg zit bij wat je zelf al hebt geleerd. Het is meer een toevoeging. Ik werk nog steeds vanuit noten, het is geen 'trucje' en ook geen spijkerschrift. Het legt de focus op het leren van melodische muziektheorie en de toepassing daarvan, wat je daarna kunt gebruiken bij bijvoorbeeld improvisatie.

    Stel gerust vragen, waar ik kan antwoord ik. Het is niet mijn bedoeling om mensen te frustreren omdat ik nog niet alles kan zeggen, vandaar dat ik dat ook meteen aankaart.
    Mocht je nu echt precies willen weten hoe het in elkaar steekt dan kun je je opgeven voor het onderzoek.. ;)
     
  12. Marcelita

    Marcelita |♫♫|♫♫|♫♫|

    Lid geworden:
    6 jan 2014
    Berichten:
    6.139
    Homepage:
    Hier iemand met heel grote tweestrijd: héél nieuwsgierig en bovendien het idee hebben dat je methode echt wel eens goed van pas zou kunnen komen en aan de andere kant al héél wat aan de fiets hebben hangen. Het houdt gewoon een keer op; het moet wel allemaal te behappen blijven.
    Heb de enquête wel gedaan, dat is al een hele grote overwinning, want ik haat echt enquêtes. Maar ik voel ook wel een zekere solidariteit met mensen die voor masterstudies onderzoek moeten doen; zelf heb ik ook dankzij de bereidwilligheid van anderen mijn onderzoek kunnen doen.
     
  13. BertBoonVioolbouw

    BertBoonVioolbouw |♫♫|♫

    Lid geworden:
    25 mrt 2003
    Berichten:
    4.985
    Homepage:
    Frits: ik geef ook weer wat ik vind: je loopt te hard van stapel i.v.m. dit onderwerp: uitleg heb ik al gegeven.
     
  14. Marcelita

    Marcelita |♫♫|♫♫|♫♫|

    Lid geworden:
    6 jan 2014
    Berichten:
    6.139
    Homepage:
    Haha, en terwijl de vioolbouwers over elkaar heenbuitelen met hun mening over wat zij vinden, denken de strijkers er het hunne over!:p
     
  15. Sanne

    Sanne

    Lid geworden:
    5 nov 2014
    Berichten:
    11
    Bedankt voor het invullen! :)

    Als ik het goed heb geef je aan het eigenlijk te druk te hebben om mee te doen, klopt dat? Ik zal in ieder geval proberen uit te leggen wat dit onderzoek van de deelnemers verlangt zodat je goed kunt afwegen of je mee wilt en vooral kunt doen.
    Ik ga 1 bijeenkomst organiseren, daarin leg ik een deel van mijn methode uit en de deelnemers gaan meteen kijken of dit praktisch is op hun instrument. Aan de hand van de feedback ga ik (a) heel blij zijn dat het werkt, (b) aanpassingen doen of in het ergste geval (c) moeten besluiten dat het niet werkt.
    We gaan maar een heel klein gedeelte van de methode behandelen, namelijk de sticker, omdat de rest van de theorie hetzelfde is als voor de basgitaar en dat bewezen klopt en werkt. Je hoeft van te voren niets voor te bereiden en ook achteraf niet, alles gebeurt in die +/- anderhalf uur durende bijeenkomst. Dat houdt ook in dat je nog heel veel theorie niet zult meekrijgen, maar ik zal al wel een en ander uitleggen. Het kan dus wel degelijk ook nuttig zijn voor de deelnemers, maar ga er niet van uit dat je na die bijeenkomst de hele methode kent.
     
  16. Marcelita

    Marcelita |♫♫|♫♫|♫♫|

    Lid geworden:
    6 jan 2014
    Berichten:
    6.139
    Homepage:
    Ja, ik hebt het eigenlijk best behoorlijk druk.
    En toch ben ik nieuwsgierig naar de inzichten/handige dingetjes die je bedacht hebt. Dat is dus tezamen lastig:D.

    Is er nog een speciale manier waarop je geacht wordt te kijken of het werkt.
    Of heb je een speciale feed-back enquête (en hoeveel tijd kost het invullen?) om vast te stellen of en hoe iemand wat aan je methode heeft? (ik denk het wel, het moet ook statistisch aangetoond worden).

    Ik zat ook met de reistijd. Dat kan voor heel wat geïnteresseerden een (te groot) bezwaar zijn. Want waar dacht je die presentatie te houden? Zelfs als je het midden van het land aanwijst, is het voor mij nog geen optie.

    Ik heb wel eens via internet/videoconferencing een informatieve presentatie gevolgd. Mensen moesten zich dan aanmelden, kregen een code en konden dan inloggen op het moment vlak voordat de presentatie werd gehouden.
    Hiermee kun je nog mensen over de streep trekken. Zoiemand als ik:).
     
  17. Oosterhof Vioolbouw

    Oosterhof Vioolbouw Frits Oosterhof Beheerder

    Lid geworden:
    29 mrt 2003
    Berichten:
    14.365
    Homepage:
    Ik weet niet of je het artikel gelzen hebt ( het lijkt er niet op) maar het gaat hier om een theoriemethode. Heeft dus niets te maken met het aanleren van een streektechniek of toonvorming middels een strijkstok op de contrabas. Kortom: zo leer je nooit contrabas spelen. Daarom schreef ik ook dat ik op die manier geen contrabas zou willen leren spelen.
    Maar prima hoor, als jij graag wilt weten hoe de theorie in elkaar steekt kom je er wel verder mee, maar contrabas spelen? Nee, dat denk ik toch niet.
     
  18. Sanne

    Sanne

    Lid geworden:
    5 nov 2014
    Berichten:
    11
    Het wordt een kwalitatief onderzoek, het gaat mij puur om feedback en is dus geen uitgebreid onderzoek om te kijken of iemand er baat bij heeft. Dat onderzoek heb ik vorig jaar onder basgitaristen gedaan. Ik ga de sessie of opnemen of vraag om wat feedback op te schrijven zodat ik dat kan gebruiken in mijn eventuele aanpassingen. Geen lastige vragen, ik wil gewoon kijken of jullie het praktisch achtten, zouden overwegen het te gaan gebruiken en waarom wel/niet. Hiervan maak ik een verslag voor mijn masterscriptie, de uitkomsten zijn de eventuele aanpassingen.

    Over zo'n presentatie via internet heb ik ook zitten denken. Alleen vind ik persoonlijk contact in dit onderzoek wel handig en prettig, ook omdat het - als het goed is - iets nieuws is en het misschien ook handig is als ik dingen echt aanwijs etc, en andersom ook dat ik echt kan zien hoe het voor viool en cello werkt. Maar mocht dat toch het meest praktisch zijn dan ga ik dat zeker overwegen. :)
    Ik moet nog gaan bekijken welke locatie(s) het worden. Dat ligt ook aan de respons. Ik ben zelf best flexibel en als ik zie dat veel mensen bijvoorbeeld uit het zuiden komen en anderen uit het westen, dan lijkt het me wijs om twee groepen te maken en zo de reistijd voor iedereen te verdelen. Dat is dus even afwachten maar dat gaat allemaal in overleg.
     
  19. Sanne

    Sanne

    Lid geworden:
    5 nov 2014
    Berichten:
    11
    Het gaat inderdaad niet om leren contrabas spelen, of basgitaar leren spelen (of welk instrument dan ook leren spelen). Daarom is het ook niet relevant om het in deze topic te hebben over welk instrument ik speel of in welk instrument ik onderzoek heb gedaan.
    Het argument om op die manier geen contrabas te willen leren spelen heeft ook geen plaats in deze topic, daar het niet gaat om het leren spelen op een instrument (maar misschien begrijp ik die zin niet goed). Het gaat over muziektheorie te leren toepassen op je instrument. En ik wil onderzoeken of deze methode ook werkt op de instrumenten (alt)viool en cello.
     
    Laatst bewerkt: 6 nov 2014
  20. Marcelita

    Marcelita |♫♫|♫♫|♫♫|

    Lid geworden:
    6 jan 2014
    Berichten:
    6.139
    Homepage:
    Ik zit bijvoorbeeld regio Arnhem.

    Zou videoconferencing echt niet helpen?
     

Deel Deze Pagina