Door de bank genomen speel ik iedere ochtend ongeveer tien minuten, door ziekte heb ik mijn vriend al bijna een maand niet aangeraakt. Vanmorgen haalden ik Viool even uit de koffer en tokkelde ik met mijn vinger over de snaren, en hoor hij was geheel ontstemd. Normaal blijft Viool goed op stemming maar nu ik niet gespeeld heb zijn alle snaren als het ware weggezakt, ra ra hoe kan dat, de oplossing zal wel ergens op het forum staan want alles staat er bijna op maar dat kan ik nu even niet vinden.
Ha Tobias, hierover kan ik meepraten, dus snel posten anders is iemand me voor Mijn viool en die van mijn dochtertje hadden dat ook. Bij mijn dochtertje zei de viooljuf dat het de kam zou kunnen zijn, dat die een tik had gehad, maar dat leek ons onwaarschijnlijk. Toen mijn viool (tijdens het spelen van een liedje notabene) ineens met alle snaren ongeveer een halve toon lager was, zei mijn juf dat het waarschijnlijk zou zijn omdat het nu vriest vaak, "dat geeft droogte en daar houden de knoppen niet van".
Ik denk ook dat het te maken heeft met het jaargetijde waarin we nu zitten. De 'schooljuf' van Irene heeft het volgens mij bij het juiste eind: droogte zal vermoedelijk de oorzaak zijn. Houd de hygrometer in de gaten! Verdampingsbakjes aan de radiatoren bijvullen en de was in de kamer drogen (in plaats van de droger) helpt mee de vochtigheid omhoog te krijgen. Ik sta er altijd versteld van hoe snel die bakken weer leeg zijn: binnen een week!
had ik dat maar gedaan. Vandaag dacht ik mijn vader te verblijden met cellospel. Alle snaren slap én geen stemvork of apparaatje in de buurt. Oeps, het gaat hier over ontstemde violen. Hoi Heidi, eigenlijk mogen wij als cellisten hier dan niet posten over onze slappe snaren. Maar ja, om nou een apart topic over slappe cellosnaren (en de preventie daarvan) te beginnen....
Frits schreef er ooit iets over. Iets met de was ophangen in de kamer en waterbakjes aan de verwarming. Vorige week met de paar daagjes vorst dook bij ons de RH snel onder de 40%. maar gelukkig heeft Frits wat tips gegeven en hing een deel van de was in de woonkamer gewoon over de stoelen net als in de jaren 70. En... het hielp. Nu, 8 graden Celcius buiten en 22 graden binnen met een RH van 47% '-) smile. Remi
Ja, dat is waar ook! Lang leve de bergen was die uitwonende student hier brengt, helpt m'n cello gestemd houden
Ik heb een pannetje water laten leeg koken, de hygrometer ging met sprongen omhoog, maar een uurtje later was hij alweer naar het oude niveau gezakt.
Nieuw pannetje koken dus (maar dan moet je niet intussen in slaap vallen). Misschien buren/vrienden/familie met wasgoed uitnodigen.
Je hebt voor weinig geld verdampers die met ultrasoon geluid werken, er komt dan een koude damp uit. Zéér effectief, ik spreek uit ervaring. Samsung maakt ze, maar er zijn meer merken. Bij vorst kan zo'n apparaat in mijn niet grote muziekkamer de relatieve vochtigheid op ongeveer 60% houden, mijn toetsinstrumenten blijven keurig op stemming.
Goh, interessant. Heb je hier meer informatie over? Ik heb namelijk geen hygrometer nodig: mijn lippen springen zodra het ook maar iets droger is... Dus behalve voor mijn viool helpt het me ook te blijven lachen
Misschien een onnozele vraag: er komt een koude damp uit.....blijft het dan wel een beetje prettig leefbaar op die kamer?
De damp maakt de kamer niet koud, hoor! Het enige nadeel vind ik de sluier die komt te liggen op houten voorwerpen; ik vraag me af of het een soort kalkaanslag is, maar je veegt het zó weg. Het apparaat heeft een ingebouwde digitale hygrometer die het toestel uitschakelt op het moment dat de gewenste vochtigheidsgraad is bereikt. Die kun je namelijk instellen.
Wel mooi dat het een ingebouwde digitale hygrometer heeft die het toestel uitschakelt als het doel bereikt is. Maar ben je niet bang voor je viool ivm die sluier die komt te liggen op houten voorwerpen?
Volgens mij lossen die vernevelde waterdruppeltjes in een droge lucht al heel snel op en gaan over in vochtige(r) lucht. Dat gaat goed zo lang die lucht niet verzadigd raakt, anders treedt oververzadiging op en kunnen de druppeltjes niet overgaan in de dampfase.
Mijn viool zit in zijn kist, daar komt geen "aanslag". Die aanslag lijkt een beetje op stof, het zou me niks verbazen als het ook inderdaad gewoon stof is, dat door de nevel van waterdruppels op voorwerpen neerslaat; je veegt het ook zó af, het zit niet vast. Ik zag op internet vele soorten en maten. Bakjes aan radiatoren verdampen niet genoeg water. Een ultrasone vernevelaar gebruikt in één kamer van 5 bij 3 bijna anderhalf à twee liter water per dag, dat helpt. Mijn klavecimbel blijft perfect op stemming.
Liuwe, wat voor (merk) luchtbevochtiger heb jij? Wij willen er namelijk ook een kopen maar weten nog niet wat voor soort. Tijdens die twee dagen vorst daalde de RH hier in huis al snel onder de 40% en dat wil ik straks als het langdurig vriest voorkomen. Remi