Er zijn al wel heel veel Marktplaatsstradivari in omloop. Zo dat dan nog kunnen uitgroeien tot : Marktplaatskringloopstradivarius?
Woordwaarde zonder dubbele letterwaarde of dubbele woordwaarde is al 67 punten. Frits staat met Wordfeud inmiddels bovenaan. Nem dan minimaal een paar keer een dubbele letterwaarde en een keer dubbele woordwaarde... Ik zou kunnen proberen met: Marktplaatskringloopstradivariusonderdelenverlanglijstje maar dat past niet op het bord?
Een woord met 56 letters en allemaal goed gespeld! Bord is toch virtueel? Hoeveel letters krijg je ter beschikking met Wordfreud? (Ken het spel niet!)
Heeft Frits toch weer gelijk. Trouwens een knap slordige afwerking van de binnenkant, mocht niks kosten zeker.
Tussen 1880 en 1914 zijn in Markneukirchen en omgeving 7 miljoen strijkinstrumenten gebouwd. Zo haal je dat dus Misschien moet ik dit er maar in zetten
De afwerking is inderdaad niet mooi, maar we vergeten wel eens dat handwerkers in de 17de en 18de eeuw de dingen die niet "in het zicht" waren gewoon niet afwerkten en in economisch opzicht was daar wel wat voor te zeggen.. En wat weten we eigenlijk van de oorspronkelijke afwerking van strijkinstrumenten? Ze zijn door zoveel handen gegaan!
Twee uitspraken die lijnrecht tegenover elkaar staan! Dus....we weten het niet. Dat is in ieder geval een feit.
Mijn eerste opmerking is in het algemeen gesteld, zij slaat op meubels, klokken, betimmeringen, muren, enz. Strijkinstrumenten zijn vaak open geweest en elke reparateur zal dingen hebben bijgewerkt, afgewerkt, enz. Snap je, Frits?
Alle gekheid op een strijkstokje. Hoe groot is de kans dan dat de basbalk ook in de oudere barok instrumenten standaard uitgestoken werd in plaats van ingelijmt? Zo ook voor de grootmeesters en in hoeverre kunnen we vertrouwen op dat de “authentieke” barok instrumenten niet een ingebouwde basbalk hadden? Hoeveel is hier al niet aan, aangepast en wanneer is dit begonnen? Wat weten we over de verbouwers, de omvormers van barok naar modern?
Je stelt een interessante vraag, Remi! Van enkele Italiaanse bouwers uit het einde van de 18de eeuw weten we dat ze oude instrumenten moderniseerden "naar de manier van Parijs", daar zal het moderniseren dan wel zijn begonnen. Maar wat de verbouwers precies hebben gedaan, is niet bekend. Wel weten we dat sommigen ook de dikte van de bladen veranderden, maar in welke mate? Tja, wat horen we tegenwoordig als op het podium een Stradivari wordt bespeeld? Vermoedelijk vooral het rammelen van een buidel geld.
Tsja, ik denk dat het aantal violen van Stradivarius met de oorspronkelijke zangbalk er nog in, is te tellen op je vingers en tenen.