Overstap viool naar elektrische alt?

Discussie in 'Elektrische instrumenten' gestart door Frank_Mensink, 21 dec 2014.

  1. Frank_Mensink

    Frank_Mensink

    Lid geworden:
    21 dec 2014
    Berichten:
    4
    Hallo mensen,
    mijn naam is Frank en ik zit een beetje in dubio. Ik speel nu +- 12 jaar viool, en reken mezelf ook wel een beetje tot de wat gevorderde. Ik heb tot nu toe alleen maar akoestisch viool gespeeld, maar wil graag overgaan naar de elektrische (alt)viool. Ik heb op internet wat lopen rondneuzen, en kwam tot een moeilijke keuze. Ik kwam bij het merk/soort RiverString. Ik heb al gemerkt dat de mening op dit forum erg kan verschillen, maar toch even mijn misschien toekomstige keuze:
    -een 5 snarige elektrische viool
    - een 5 snarige elektrische altviool
    - een 4 snarige altviool
    allen zijn van River String. Ik heb nog nooit op een alt viool gespeeld maar het lijkt me erg gaaf het te leren. Zou u het merk RiverString aanraden, of juist totaal niet? Of heeft u misschien andere suggesties qua elektrische violen. Ook is mijn vraag of het wel verstandig is om een 5 snarige viool te kopen, of uberhaubt een alt. Weet iemand ook misschien wat de tonen zijn van een 5 snarige altviool? Ik hoop dat u mijn vragen kunt beantwoorden. Met vriendelijke groet Frank Mensink.
     
  2. Marcelita

    Marcelita |♫♫|♫♫|♫♫|

    Lid geworden:
    6 jan 2014
    Berichten:
    6.149
    Homepage:
    Welkom Frank op dit forum! Ik weet dat hier genoeg mensen zijn die iets zinnigs hierover kunnen zeggen. Zelf ben ik goed geholpen met het idee om electrische cello te gaan spelen.
    Wat ik van vijfsnarige electrische violen weet, is dat je hiermee het bereik krijgt van zowel een viool als een altviool.
    Ik hoop dat iemand mij corrigeert als ik er tóch naast zit.

    Er zijn toch wel meer merken die electrische altviolen hebben? Toch niet alleen River String? Zelf ken ik dat merk niet. Hier heb ik nog van een aantal andere merken:

    http://www.bridgeinstruments.co.uk/
    http://www.staggmusic.com/en/product_detail/evn_44_mrd.html?backp=1
    http://usa.yamaha.com/products/musical-instruments/strings/silentviolas/svv-200/

    Ik keek op de site van River String: instrument ziet er leuk uit, doet denken aan het model van Bridge.

    En dan is er nog de vraag of je er héél stil mee wilt kunnen oefenen (ene instrument heeft meer 'restgeluid' dan de ander) en als je voluit speelt, klinken en voelen de instrumenten ook anders. Dat had ik wel bij de e-celli.
    Neem de tijd en ga lekker 'de kandidaten' uitproberen.

    Ik heb voor een e-cello van Bridge gekozen en dat bevalt mij uitstekend. Overigens speel in ook nog steeds acoustische! Voor het electrische gebeuren heb ik een versterker en een koptelefoon. Een acoustische gitaarversterker. En ik ben mij aan het bezinnen op multi-effectpedalen. Die zou ik liefst nog eerst bij iemand willen uittesten, of in een winkel (maar dat is vaak iets minder rustig). Het heeft nu even niet zo'n haast en met de mooie versterker met effecten kan ik al leuk spelen. Ik heb het nu even te druk met een ander aankomend project.

    Meningen kunnen hier inderdaad erg verschillen, maar het scheelt voor jezelf al als je weet wat je ermee wilt. Dan kun je al beter bepalen welke mening je verder helpt. En uiteindelijk heeft het zelf uittesten wel geholpen de keuze te maken. Je komt hier vooral op ideeën waar je op zou kunnen letten.

    Kom gerust met je vragen.
     
  3. Willeke_D

    Willeke_D ♫ ♪

    Lid geworden:
    12 nov 2010
    Berichten:
    529
    Welkom Frank.

    Het merk ken ik niet maar ik kan je wel wat ervaringen vertellen van een 5 snarige viool (of altviool, ik ken het verschil niet).

    Mijn man speelt viool en altviool en heeft een 4 en 5 snarige elektrische viool (beide een Yamaha EV-204 en 205). Toen hij de 5 snarige viool kocht heeft hij daar heel erg aan moeten wennen. Omdat er 5 snaren op zitten heb je een middelste snaar en die zit op het hoogste punt. Dat is met strijken erg wennen. Ook zitten de snaren dichter bij elkaar en ook dat is anders spelen en dus wennen. Het heeft hem best wel tijd gekost om te wennen aan de 5 snarige viool.

    Wanneer hij veel dubbelgrepen speelt en/of country stukken pakt hij het liefst de 5 snarige. Bij virtuoze solo's toch het liefst de 4-snarige.
     
  4. Frank_Mensink

    Frank_Mensink

    Lid geworden:
    21 dec 2014
    Berichten:
    4
    Hai, ik zoek meer een viool waar ik echt, om zo te zeggen, mee los kan gaan. Deels voor optredens, maar ook omdat ik niet erg enthousiast ben van de hele stille violen. Ik ben nog maar 16 en heb niet een erg groot budget, ongeveer €400. Ik zoek daarom een EV waar ik mee kan optreden, maar vooral verder mee kan. Ik wik graag mijn horizon uitbreiden door alt viool te gaan leren spelen, maar het lijkt me wel ingewikkeld. Is het daarom ook wel verstandig om meteen een elektrische alt te kopen?
     
    zapling vindt dit leuk.
  5. Willeke_D

    Willeke_D ♫ ♪

    Lid geworden:
    12 nov 2010
    Berichten:
    529
    Wat wil je er mee gaan doen? Optreden met een band? Of een elektrisch "klassiek" kwartet? Wat voor soort muziek wil je er mee gaan spelen?
     
  6. Frank_Mensink

    Frank_Mensink

    Lid geworden:
    21 dec 2014
    Berichten:
    4
    Ik heb al een akoestische viool waarmee ik vooral klassiek speel. Ik speel ook vaak met mensen in een band, zij spelen dan vooral elektrisch gitaar, drum en piano. Mijn hopelijk toekomstige (alt) viool is dan ook bedoeld om plaats te vinden in deze band. In deze band spelen we van alles. Dingen zoals Coldplay de laatste vaak. Ook wil ik graag weer nieuwe uitdagende dingen leren. Daarom beveelde een vriendin van mij al de alt aan. Ook omdat het een mooier geluid heeft. Maar is het dan nog wel mogelijk om partituur te spelen die voor een normale viool is bedoeld?
     
  7. Willeke_D

    Willeke_D ♫ ♪

    Lid geworden:
    12 nov 2010
    Berichten:
    529
    Een partituur voor viool kun je ook op alt spelen maar....je hebt dan een C snaar die je niet gebruikt omdat lager dan de G simpel weg niet op een viool zit en er dus ook geen noten voor zijn geschreven in de vioolsleutel. Bijkomend dingetje is dat je geen E snaar hebt en dat je dus hoog de posities in mag bij hogere noten. Wil je vanaf een viool partituur gaan spelen zou ik een elektrische viool pakken. Je hebt daarin veel meer keuzes dan in altviolen (ik ken er 2, een Yamaha van een kleine 2000 euro en een Stagg van 400 euro).

    Ik speel zelf altviool in een band maar daarbij speel je dus vooral een terts boven de baspartij en zit je tussen de bas en gitaar in met begeleiding. Wil je solo stukken gaan doen kun je beter een elektrische viool pakken die boven de gitaar kan en eventueel een octaver erbij zodat je ook laag kunt.

    Zelf heb ik een Stagg elektrische altviool maar ik speel er zelden op. Heb hem wat opgeleukt met betere snaren, kam wat bij gesneden, andere kinsteun en mijn eigen (altviool) schoudersteun en natuurlijk mijn normale altvioolstok. Resultaat is een redelijk geluid maar een zwaar instrument waarbij ik niet heel lang kan spelen. Resultaat is dat ik mijn akoestische altviool gebruik met een headway band om hem uit te versterken.
     
  8. BertBoonVioolbouw

    BertBoonVioolbouw |♫♫|♫♫|♫♫|

    Lid geworden:
    25 mrt 2003
    Berichten:
    5.025
    Homepage:
    Met een goed element op je viool (zoals de Headway) ben je beter en goedkoper uit dan met al die LowBudget River Strings (en Staggs etc.) die allemaal dezelfde Chinese basis elektronica hebben die m.i. maar matig presteert.
    Wil je alt spelen, investeer dan in een redelijke alt.
     
  9. Frank_Mensink

    Frank_Mensink

    Lid geworden:
    21 dec 2014
    Berichten:
    4
    Oke, maar ik heb niet een erg ruim budget, maar even over jouw feedback Bert, welke elektrisch altviool merk, soort etc zou jij aanraden?
     
  10. JanHut

    JanHut ♫ ♪

    Lid geworden:
    27 aug 2013
    Berichten:
    1.442
    Frank, ik zie zo'n Headway (die Bert aanraadt) staan voor E 159,-. Als ik het goed heb is dat een topelement, waarmee je met je eigen viool zo de band in kunt.
    Gezien wat je schrijft over budget plus de toelichting van Willeke over de hoogte van de vioolpartij: wie weet is dan een element op je viool een mooie optie. (Met een ander element, Fishman, deed ik dat met mijn cello).
    Filmpje:
     
  11. BertBoonVioolbouw

    BertBoonVioolbouw |♫♫|♫♫|♫♫|

    Lid geworden:
    25 mrt 2003
    Berichten:
    5.025
    Homepage:
    Wanneer je persé een E-alt wilt zou ik een Yamaha aanschaffen, maar nog liever een 5 snarige viool met CGDAE van Yamaha. Voor die prijs heb je echter ook een zeer redelijke studie-alt plus element. Voor alleen podiumversterking is een E viool of E alt beslist niet nodig en ben je beter af met een element zoals de Headway.
     
    zapling vindt dit leuk.
  12. Willeke_D

    Willeke_D ♫ ♪

    Lid geworden:
    12 nov 2010
    Berichten:
    529
    Frank: ik heb je een privé bericht gestuurd....heb je die gevonden?
     
  13. Skanulleke

    Skanulleke

    Lid geworden:
    14 mrt 2015
    Berichten:
    6
    Beste Frank,
    zelf heb ik op aanraden van een kennis een L.R.Baggs element ingebouwd in de kam laten opsturen. Dan krijg je een ongesneden kam en die breng je dan naar de vioolbouwer die de kam op jouw viool afwerkt. Vooral met kleine optredens (al of niet* luidruchtige kroegen, ...(kroegen waar je je muziek nog met dynamiek verschillen kan uitvoeren vind je overigens eerder in Vlaanderen...daar praten ze minder hard en heb je meer kans dat ze door hebben dat er 'echt life' aan het spelen bent...)
    Je hebt er veel minder kans op feedback dan met een prachtige maar zeer gevoelige DPA microfoon, tenzij je alle tijd hebt en er een goede geluidstechnicus aanwezig is? Alleen heb je wat meer elektrische (versta hieronder ietwat nasale) klank. Als je per se een elektrische viool of altviool wil, moet je vooral het instrument minimaal 25 min. echt aanvoelen, en de klank uitproberen op de versterker die je je erbij kan permitteren!
    Vijfsnarige alt is leuk om een breder spectrum te hebben dan viool, maar je mist de brilliance van de viool, althans naar mijn ervaring. Vijfsnarige viool heeft een slappe C-snaar met naar mijn mening te weinig boddy. Elektrisch heb ik de vijfsnarigen nog niet leren kennen. Het voordeel van akoestische instrumenten met element is dat je ook jezelf hoort als het fout gaat met de techniek, of als de boxen voor je uit staan in plaats van achter je.
    Net zoals je eerst met 4 snaren moet leren omgaan kost 5 snaren ook wat moeite, maar met voldoende wilskracht kom je overal. Succes!
     
    Laatst bewerkt: 27 mrt 2015
  14. zapling

    zapling

    Lid geworden:
    5 okt 2012
    Berichten:
    305
    Oude discussie, dus mss niet meer interessant. .. Maar ik vroeg me af wat er gebeurt als je een gewone e-viool neemt een er CGDA op legt. Bv met een Vision viool C, of een Shortscale Ascenté.
    Gesteld dat de snaren goed door de stemmers en groefjes lopen en niet tegen de toets kletteren, klinkt het dan zoals het moet?
     
  15. Oosterhof Vioolbouw

    Oosterhof Vioolbouw Frits Oosterhof Beheerder

    Lid geworden:
    29 mrt 2003
    Berichten:
    14.402
    Homepage:
    Lijkt me een prima mogelijkheid! Hoef je maar één snaar aan te schaffen: de C in een wat kortere versie.
     
    zapling vindt dit leuk.

Deel Deze Pagina