Hahaha, wat grappig. Oké, gevoeligesnaar heeft al gereageerd hierop, dus ik zal er niet teveel meer over zeggen, maar ik had een ruin (ex-hengst) met een prachtig witte staart en als er één staart vanwege uitwerpselen niet geschikt zou zijn voor strijkstokken was het deze, wat was dat een smeerkees zeg. Die piste op de grond en ging er dan heerlijk in liggen rollen. Zullen mongoolse hengsten allemaal nette paarden zijn die dit soort fratsen niet hebben? ... Ik kan me zelfs voorstellen dat ALS urine zo'n groot probleem is en paardenhaar zo kostbaar is, dat staarten gewoon deels gebandageerd worden (en/of gevlochten en opgebonden). Probleem opgelost en de mongolen hebben weer meer inkomsten. Ik vermoed dat zij net zo slim zijn als ik om dit te bedenken. Hoewel ik eigenlijk denk dat er gewoon shampoo wordt gebruikt en dat inderdaad het urineverhaal larie is.
Wat is er mis mee om ook anderen dan vaklui aan het woord te laten. En wie kan beoordelen wat betrouwbare of onbetrouwbare informatie is. Remy je weet wat Multatuli zei "niets is geheel waar, en zelfs dat niet".
Zelfs Multatuli haalde het niet in zijn hoofd die stelling (Idee nr. 1) zo onvoorwaardelijk te poneren. Dus volledigheidshalve: "Misschien is niets geheel waar, en zelfs dat niet. " Overigens heb ik de indruk dat Douwes Dekker hier op dit punt al eerder aan het woord is geweest. Hopf
Ik heb de betreffende documentaire gezien: zeer de moeite waard. Ernst in de besneeuwde steppen, spelend op zijn 5 snarige cello van de hand van Jaap Bolink. Het strijkstokhaar speelt echter niet de hoofdrol in de film. Dat een kilo haar duizend euro kost is niet helemaal juist: een kilo gesortéérd wit haar zonder knopen, verdikkingen en splijtingen en vooral van de goede lengte brengt veel op. Wat afvalt gaat als meen ik o.a. als vulling naar de hockeyballenfabriek en matrassenfabriek en kost een fractie.
Heel interessant dit verhaal. Constateer hierbij dat ik ook weer dingen teruglees die Tobias hier meldde. De ene bron, zoals AD en Volkskrant of Nu.nl zou dat zomaar weer uit een andere bron hebben geplukt, zoals deze. Iedereen hier is toch op zoek naar betrouwbare info? Laten we hopen dat strijkstokmakers ons meer willen vertellen en zin van onzin scheiden! Niet dat ik de kennis van Bert en Frits direct in twijfel trek, maar gewoon meer in het algemeen; wij strijkers zonder vakkennis op dat gebied laten op dit onderwerp ook van ons horen. Ik zou wel willen weten: waarin zitten precies de kwaliteitsverschillen tussen haren? Wat kan ik verwachten van betere haren op mijn strijkstok (want daar zit een behoorlijk prijskaartje aan).
Ik laat mijn strijkstok iederjaar gewoon opnieuw beharen bij Henk te Hietbrink. Met mongools henkstehaar, het duurste haar dus. Als je ziet hoe gemakkelijk Henk dat doet, binnen 45 min klaar. Als je ziet hoe hij dat doet, dan zou je het bijna zelf kunnen. Hij heeft wel eens workshops gegeven in het verleden om een strijkstok zelf te beharen. Maar daar was hij mee gestopt, omdat het toch moeilijker is dan dat het zo op het eerste gezicht lijkt. Vooral als je een nieuw stukje wig op maat moet snijden voor het haar vast te zetten is voor veel mensen blijkbaar moeilijk. Op zijn website geeft hij uitleg over het paardenhaar en welke soorten er zijn. Contrabasstokken hebben blijkbaar weer een andere soort paardenhaar dan vioolstokken. Ach ieder zijn vak.
Uiteindelijk bestaan de kosten van het beharen voor het overgrote deel uit arbeid en maar voor een veel kleiner deel uit de kosten van haar. Er zijn veel vioolbouwers die op een heel regelmatige basis stokken beharen voor klanten en daarom een behoorlijke materiaalkennis hebben, dat is niet het absolute domein van stokkenbouwers, al is input van die kant natuurlijk welkom.
Naar aanleiding van dit topic ben en ik eens gaan kijken op de site van een gerenommeerde vioolbouwer hier te lande. Deze vioolbouwer vermeld de prijzen van vaak voorkomende werkzaamheden, wat natuurlijk erg prettig is. Ik zag daarop dat voor een heel redelijke prijs een stok kan worden behaart. Dus laten beharen is een stuk goedkoper dan de aanschaf van zelfs een goedkope stok, wat ik eigenlijk niet wist.
DAg Iedereen, Sorry: Ik was even niet meer langs geweest op het forum. Goed haar vinden is geen sinecure! Ik schuim er persoonlijk de beurzen voor af. dan heb je chinese verkopers die een hele tafel vol staarten hebben liggen. als er daar een of twee goede bussels tussen liggen heb je geluk. Ik zou inderdaad beter bij Sowden gaan maar ik voel het haar toch liever voor ik het koop. Onlangs had ik een hele goed staart (of verzameling haar) maar wat bleek: het haar aan de binnenkant was regelrechte rommel! dat was balen! Voor mij maakt het niet uit of het haar uit mongalie of antarctica komt en van een paard of een konijn komt. goed haar herken je meteen als je het vastpakt. Onlangs een docu gezien op net gemist. zou het even moeten opzoeken: ging over een nederlandse cellist die naar mongolie trok. een stuk van de docu gaat over het haar. Dit wilde je misschien liever niet weten maar het haar wordt uitgetrokken bij de levende paarden.
De documentaire is hiervoor al vermeld en inderdaad zeer de moeite waard; prachtig! Ik had overigens de indruk uit deze documentaire dat behalve uitgetrokken haren, ook de staarten van slachtpaarden gebruikt werden; klopt dit niet? Overigens is het voor het paard niet zo pijnlijk hoor, om haren uit te trekken, als de plukken niet al te groot zijn. Je ziet ook dat het paard in de documentaire er eigenlijk niet op reageert. We hoeven ons dus niet schuldig te voelen met onze mooi behaarde strijkstokken.
Ook het haar van slachtpaarden wordt gebruikt voor zover ik weet (al ben ik daar gelukkig zelf niet bij) Wat ik weet (van horen zeggen, dus enig voorbehoud) is dat het haar uit het slachthuis van iets mindere kwaliteit is vanwege het vanzelfsprekend veel intensievere schoonmaakproces. Voor Nico heb ik nog wel een tip voor een goed haar-adres: ik zet het in een PM.
Goed dat je dit vermeldt.....anders zou je haast gaan denken voortaan alleen nog voor zarelon te gaan. Dat is natuurlijk niet bepaald fijn voor de strijkstokbehaarders. Verder hoor ik overigens nooit van iemand die op zarelon speelt.
Dat moet flink zuur voor je zijn geweest met dat haar aan de binnenkant! Dat zoiets net bij aankoop aan de aandacht ontglipt... Konijnenhaar op strijkstok???? Nooit van gehoord, interessant! Konijnen kunnen ook tegen barre temperaturen, eerder vochtig klimaat is hun vijand. Komt het veel voor, konijnenhaa?
Konijnenhaar is erg fijn maar heel duur omdat het moeilijk is toe te passen. De haren moeten eerst langer gemaakt worden, dat doet men door meerdere haren aan elkaar te verbinden. Een konijnenbeharing wordt vooral gebruikt door musici die een wat "schattigere"toon ambiëren.