Neolin: wat is het?

Discussie in 'Viool' gestart door Muzirene, 8 apr 2015.

  1. Muzirene

    Muzirene |♫♫|♫

    Lid geworden:
    23 apr 2012
    Berichten:
    2.202
    Homepage:
  2. Oosterhof Vioolbouw

    Oosterhof Vioolbouw Frits Oosterhof Beheerder

    Lid geworden:
    29 mrt 2003
    Berichten:
    14.395
    Homepage:
    In de vorige versie van StrijkersForum hadden 'we' een onderdeel dat VSO heette. VSO staat voor 'violin shaped object' en duidt dus aan dat het gaat om objecten die lijken op een viool. Ik heb met de intrede van de nieuwe versie van SF besloten die categorie op te heffen en alle er bij behorende afbeeldingen te wissen.
    Mogelijk dat je daar in het geheel niet van op de hoogte was omdat het voor jouw tijd was, maar het geeft wel aan dat een dergelijk onderwerp een beetje 'moeilijk ligt', als ik het zo mag zeggen. Je kunt er namelijk niet veel anders mee, dan uitnodigen tot het eveneens plaatsen van iets soortgelijks. En dan?
    De vraag aan jou is dus: wat wil je ermee? Heb je een vraag hierover, of, ja, wat?
     
  3. Muzirene

    Muzirene |♫♫|♫

    Lid geworden:
    23 apr 2012
    Berichten:
    2.202
    Homepage:
    Nu ja, het was niet om gewoon maar te laten zien. Ik snap deze viool gewoon echt niet, maar ik heb het idee dat hij gewoon is om te bespelen, niet als lelijk (want dat vind ik hem wel) kunstgeval.
    Waarom maakt iemand zoiets? Waarom half groot, half klein? Is de vorm gedaan voor de klank? En wordt hij voor een bepaalde muziekstijl gebruikt of zo? En wat ik me ook af zat te vragen is hoe hij er achter de toets/bij de hals uit zou zien....

    Ik hoopte eigenlijk dat iemand hier zo'n instrument kent en me er wat over kan uitleggen.
     
  4. Muzirene

    Muzirene |♫♫|♫

    Lid geworden:
    23 apr 2012
    Berichten:
    2.202
    Homepage:
    Laatst bewerkt: 9 apr 2015
  5. Marcelita

    Marcelita |♫♫|♫♫|♫♫|

    Lid geworden:
    6 jan 2014
    Berichten:
    6.148
    Homepage:
    Eigenlijk vind ik deze viool best grappig en heb intussen de uitleg over deze NEOLIN viool gelezen en wat geluidsopnames gehoord.
    Het heeft bouwtechnisch wat kleine aanpassingen ondergaan, zodat de viool harder kan spelen (tja, electrisch versterkt kan het altijd harder dan de onversterkte acoustische, maar ik begrijp dat het ook onversterkt harder kan), en op het gebied van pizzicato zou het instrument aanzienlijk meer klankleuren (om het zo maar te zeggen) kunnen laten horen. Meer expressiemogelijkheden dus. De fretten zijn laag genoeg om glissando en vibrato niet in de weg te zitten (zeggen ze), maar hoog genoeg voor pizzicato-effectjes. Op de site kun je daar dus wat van horen.

    Deze neolin viool is eigenlijk, wat ik begrijp, gebouwd voor degenen die wat anders willen spelen dan klassiek, zoals folk en je kunt dan gelijk ook acoustisch versterkt spelen. En met een instrument dat er dan weer eens anders uit ziet, ach, het oog wil ook wat! Niet iedereen op deze wereld kickt van de mooie violen die bij de meesten van ons (denk ik) het meest geliefd zijn.
    Voor lichte muziek eigenlijk best een leuk instrument, is mijn indruk.
    Degen die ervaring met lichte muziek op hun viool hebben, kunnen natuurlijk het best beoordelen of dit instrument een aanwinst zou kunnen zijn.
     
  6. Willeke_D

    Willeke_D ♫ ♪

    Lid geworden:
    12 nov 2010
    Berichten:
    529
    Het geeft mij een beetje het gevoel dat dit een viool voor gitaristen is. Veel gitaristen willen viool kunnen spelen (lees: kunnen, niet leren) maar lopen tegen 2 dingen aan....strijken en zuiverheid. Zuiverheid is hiermee oplost want je speelt net zo zuiver (of vals) als met een gitaar. Strijken lossen ze dus op door pizzicato te spelen ipv te strijken.

    Mijn man speelt op een gewone viool veel verschillende stijlen. In Ierland, Hongarije of VS wordt in hun volksmuziek ook gewoon gebruik gemaakt van een normale viool dus dat past prima. Alleen in de Rock muziek maakt mijn man gebruik van een elektrische viool omdat die manier van uitversterken voor hem beter werkt dan een microfoon, pickup of band en zeg nou zelf, een Yamaha Elektrische viool (paars!) ziet er ook wel leuk uit voor op een rock podium om dan vette gitaar solo's na te spelen met allerlei effecten (niet voor elke luisteraar geschikt :p)
     
  7. Marcelita

    Marcelita |♫♫|♫♫|♫♫|

    Lid geworden:
    6 jan 2014
    Berichten:
    6.148
    Homepage:
    Ik kreeg gedachten aan een ukelele met strijkstok (dus ukelele met vioolkam).
     
  8. Oosterhof Vioolbouw

    Oosterhof Vioolbouw Frits Oosterhof Beheerder

    Lid geworden:
    29 mrt 2003
    Berichten:
    14.395
    Homepage:
    De link in #4 geeft heel veel informatie. Ze hebben blijkbaar de website aangepast want voorheen had Bodo Vosshenrich dit nog niet.

    Een heel apart model!

    [​IMG]

    Heel aardige geluidsvoorbeelden wat er allemaal mogelijk is met die Neolin. Als dat hetgeen is wat je voor ogen staat om als soort(en) muziek te willen spelen lijkt me dat een prima instrument.

    Je kunt ook met de muisindicator op de snaren een eenvoudig liedje in elkaar knutselen. Ook grappig is de octavering naar omlaag via de Jukebox, waar je terecht komt in de F-sleutel. Al met al een heel knappe site!

    Er is ook een speciale anti-dempings kam! Heel apart: de zijkanten kunnen worden verwijderd! Het kost wat speurwerk om aan een afbeelding te komen, maar het is me gelukt. De prijs is €45,= en dat valt me alles mee:

    anti-mute bridge.jpg


    Het kinstuk is ook het vermelden waard: door JA te knikken maak je vibrato. Heel handig voor hen die het vibrato (nog) niet machtig zijn, hoewel dat ook niet kán volgens mij op een instrument met fretten (tenzij je de snaar heen en weer duwt).
     
  9. Geert

    Geert Geert

    Lid geworden:
    30 sep 2004
    Berichten:
    1.000
    Wat met de gitaar wel is gebeurd sinds de 18e eeuw, n.l. doorontwikkeling, is met de viool nauwelijks gebeurd. De Neolin is een poging om een viool 2.0 te creëren. En tja, fretten, er staat nergens dat een strijkinstument geen fretten zou mogen hebben. En dan die tremolo kinsteun ...
    Een leuk viool-achtig ding voor een kleine markt.
    Ik zie persoonlijk meer in moderne alternatieven die wat dichter bij het karakter van de viool blijven zoals de (mezzo-forte) carbon violen en de instrumenten van Tim Phillips http://www.timsviolins.co.uk/
     
  10. Marcelita

    Marcelita |♫♫|♫♫|♫♫|

    Lid geworden:
    6 jan 2014
    Berichten:
    6.148
    Homepage:
    Op een Viola da Gamba zijn wél fretten. Grappig dat het dáár dan wel op zit, hoe zou dat komen? Waarom dan niet op celli?
    En leuke site! Volop keuze voor Guido als hij verder is met viool en zijn Folk-voorliefde achterna gaat:)
     
  11. Geert

    Geert Geert

    Lid geworden:
    30 sep 2004
    Berichten:
    1.000
    image.jpg De Viola da Gamba is het broertje van de gitaar maar het verre neefje van de cello.
    Het is niet voor niets een "beenviool" die ook getokkeld kon worden. Eigenlijk is de Neolin ook een kleine moderne Gamba.
     
    Laatst bewerkt: 9 apr 2015
  12. Muzirene

    Muzirene |♫♫|♫

    Lid geworden:
    23 apr 2012
    Berichten:
    2.202
    Homepage:
    Wat een leuke, interessante reacties! Ik ben al even aan het kijken op de site van Tim (Geerts tip), maar ga daar nog eens wat langer kijken en lezen. Wat ik me afvraag daar is wel: er is altijd bij violen zoveel te doen v.w.b. geluid. Hoe zit dat hier? Staat de vorm in dienst van het geluid nog steeds, is de viool daarom een andere vorm? Of is ook met zo'n nieuwere vorm een goed geluid te creëren? En is dat dan een vergelijkbaar geluid als die van de gewone viool?

    Ik krijg een beetje het gevoel (zeker op die site) dat het uiterlijk hier op de eerste plaats komt, maar ik kan het helemaal mis hebben?

    En Frits, snap jij waarom de Neolin zo'n aparte vorm heeft? Vooral de verspringing, zeg maar? Kan jij bedenken of dat invloed heeft op het geluid, of de speelbaarheid of zo?
    (En misschien kan jij het onderwerp aanpassen naar Neolin, toen ik de topic startte, wist ik de naam nog niet van dit instrument!)
     
  13. Oosterhof Vioolbouw

    Oosterhof Vioolbouw Frits Oosterhof Beheerder

    Lid geworden:
    29 mrt 2003
    Berichten:
    14.395
    Homepage:
    Ja, ik denk dat je daar gelijk in hebt. Naar mijn mening was het er om te doen om met iets nieuws te komen. De oude vormen vaarwel zeggen. Er is met die vormen door Bodo veel geëxperimenteerd. Uiteindelijk is het de Neolin geworden. Een veelzijdig instrument voor de moderne tijd.

    Ja, zo ongeveer. Dat verspringen zou de bespeelbaarheid moeten vergroten in de hogere posities. Maar ja, zo vraag ik me af, wie van de bespelers speelt dan zo super hoog? Dat zal toch wel meevallen?
    Het bovenblad is nogal vlak gehouden en daarom heeft dit instrument aan het bovenblad diverse zangbalken of 'struds' net zoals bij een gitaar om de kracht te kunnen opvangen. Daarmee creëer je ook een geheel andere klank dan bij de conventionele violen, waarbij de welving veel sterker is. Een sterkere welving biedt tegenstand tegen een hogere kracht, denk maar eens aan de vorm van een stuwdam: die is gebogen om zo meer krachten te kunnen opvangen. Een dergelijke constructie heeft directe gevolgen voor de klank en met de fretten erbij heeft het veel weg van een gitaar.

    Heb ik gedaan, als je iets anders zou willen, laat maar weten. Kan allemaal geregeld worden. ;)
     
    Muzirene vindt dit leuk.

Deel Deze Pagina