Tobias, uit je voorgestelde 'reparaties' spreekt wel je liefde voor het instrument. Maar Irene wil als 'giga-leek' zélf veranderingen aanbrengen die de klank zouden verbeteren. Dan helpen het inkleuren (zwart) van de sleutelkast en f-gaten, of het aanbrengen van een ebbenhouten snarenhouder, of het vervangen van een eindknopje door een echt ebbenhouten exemplaar geen ene zier om dat te bereiken. En zoals ik eerder al zei: een peperdure set Pirastro Olive (om maar eens wat te noemen) is weg gegooid geld op een dergelijk instrument. Neen, ik heb niet zitten schuddebuiken. Dat komt omdat ik reacties meestal serieus neem en dus ook die van jou. Dat is mogelijk een gelukje voor je, want ik kan dan ook niet de laatst lachende zijn.
Tobias, ik ga er echt mee rommelen hoor! Maar als giga-leek eerst vraag 1: Schroevenkastje?.... En is het wijs om echt alles er zomaar af te halen? Moet wel als ik iets met de kam wil doen.... Stemsleutels passen inderdaad al redelijk goed. En ik kan inderdaad ook eens goed kijken naar de kam, of die goed past. En daar wil ik me als giga-leek wel eens aan wagen. Kan er eventueel de kam van Viool 1 op zetten als ik iets helemaal fout doe... Andere snarenhouder en eindknopje gaat hem niet worden, maar ik kan het wel voor elkaar krijgen dat er in ieder geval Thomastik Dominant snaren op komen... Frits, ik wil gewoon ook 'de viool' (niet per se deze, maar gewoon het instrument viool) beter leren kennen...... Nu, ik heb de kans met een Chinese Stradivarius! Beter dan met die dure van de vioolbouwer......... Owjee, moet er niet aan denken.................
Lezen, er heel veel over lezen geeft je heel veel inzicht in de constructie en werking van de klankkast. Als je later toch geen viool gaat bouwen is het aanleren van de vaardigheid om bijvoorbeeld een kam pas te snijden overbodig. De meeste literatuur is echter niet in het Nederlands. In het Forum 'Boeken en Publicaties' staan onder publicaties veel onderzoeksresultaten (anders krijg je verwijzingen naar Romans waar het woord 'viool' in voorkomt). Maar ja, ik weet niet of je zo veel discipline kunt opbrengen om je daartoe te zetten. Maar het zou een goed begin zijn.
Iets leren kennen lukt mij vaak niet uit een boek. En engels is een probleem, dat is voor mij niet makkelijk te lezen, zeker niet als het technischer wordt en ik ook de materie inhoudelijk moet zien te begrijpen. Iets leren kennen, dat gaat bij mij meer door het te voelen en te ervaren, ermee bezig te zijn. Net zoals je een persoon niet leert kennen als je veel over hem hebt gelezen... Je weet dan alleen maar veel over hem...
Dan ontkom je er niet aan om je te verdiepen in de materie, tenzij je simpelweg begint en ziet waar het fout gaat. Dat laatste zou ik toch niet prefereren: ik zou op z'n minst willen weten waar de cruciale problemen zitten en die kun je voor een groot deel uit de literatuur halen. Wanneer Engels een handicap vormt is Duits (Otto Möckel's 'Die Kunst des Geigenbaues') een goed alternatief. Maar ja, je wilt gelijk al doen hè? Hmmm, een cursus dan?
In het schroevenkastje of sleutelkastje zitten de stemschroeven of stemsleutels. Maar de kam van viool 1 op viool 2 zetten zou ik niet doen. Maar misschien staat de kam wel goed. Gewoon kijken of de voetjes van de kam goed aansluiten op het bovenblad. En nog een tip: Als je iets leest van ene Tobias over antiekwas smeren op de lak. NOOIT DOEN !!!!
Brutale vraag... Heb je al een van deze "violen"gekocht? Ik zou het niet doen, ook niet als ik er aan zou willen knutselen, rommelen, proberen en zo. Ik weet niet wat ze kosten of moeten kosten maar dan zou ik zo wie zo. Als je wilt "sleutelen"een viooltje van Marktplaats halen en dat opknappen/aanpassen. Wat wil je dan zo graag allemaal doen, gewoon lekker experimenteren? Niets mis mee hoor, zo leer je juist heel veel. Remi
Hahaha, dan wordt het erg glibberig, die antiekwas op de vernislaag..... Oké, het wordt tijd dat ik even vertel dat die violen van het Leerorkest zijn en dat ik ze mag gebruiken als instructieviool. Helaas is er geen geld voor betere violen (wie wil sponsoren?).... Ik denk dat ik er per ongeluk twee heb gekregen, dus kon ik kiezen, viool 1 gaat weer terug, maar ik gebruik die nog lekker als een basisschooljuf ineens besluit mee te willen doen met haar leerlingen, want dat is gewoon echt leuk, juf! (Wie weet lezen die hier ook.) Vandaar ook de witte strepen (stickers) op de toets. En het is wel eerlijk als ik ook zo'n viool gebruik. Er zijn namelijk leerlingen die me vroegen waarom mijn viool (van de vioolbouwer) zoveel mooier klonk als die van hun... Maar nu ik ze dus toch hier in bruikleen heb, en ik er volgens mij niets stuk aan kan maken (behalve als ik echt ga zagen), kan ik er natuurlijk lekker mee experimenteren... Volgens mij worden ze er alleen maar beter op, slechter kan niet.... Voor de leerlingen hebben we Dominant reservesnaren (1/2 en 3/4) in huis. Daarmee klinken hun violen al wel een heel stuk beter! Ik heb natuurlijk ook een setje reservesnaren (lees 'betere snaren') voor mijn instructieviool nodig, dus dat ga ik in ieder geval regelen. Dan worden de oorspronkelijke snaren reservesnaren, maar ik denk eigenlijk dat ik ook wel erg veel moeite moet doen om binnen een jaar tijd Dominantsnaren te laten sneuvelen.
Tof! Ja, een cursus lijkt me geweldig. Wanneer, waar, hoe laat?.... Duits is het ook niet.... Heb je iets in het Frans?
Gewoon doelloos prutsen en klungelen aan een viool of een willekeurig muziekinstrument. Volgens jou (IdB) worden ze er alleen maar beter op... we gaan het zien.
Ik vind het niet doelloos. Het is experimenteren met als doel het instrument beter te leren kennen. Prima toch? En risicoloos omdat ze een instrument neemt waarbij het niet zonde is om hem te verprutsen.
Oei, dat klinkt alsof je denkt dat ik hem zal vermorzelen, vermoorden, ruïneren.... Het is niet de bedoeling doelloos aan de gang te gaan. Prutsen en klungelen misschien wel..... Vandaar dat de cursus me wel aardig in de oren klinkt.... Ik denk werkelijk niet dat er iets aan te verpesten is. En ik kan niks aan de stapel doen of zo, want daar kom ik gewoon niet bij. Dus het zal kam en snaren zijn waar ik mee ga experimenteren. Ik heb al wel 'ervaring' hoor, in het in elkaar zetten van bouwpakketten. Zo worden namelijk al die violen geleverd: En er gebeuren de gekste dingen met die violen van die leerlingen. Ik heb al aardig ge-mac-gyverd met violen zodat ze 'aan de praat' bleven....
Hier is een cursus in het Nederlands! Als je geluk hebt kun je zo aanschuiven: de winter-cursus van medio september tot eind februari van het daarop volgende jaar. De cursus vindt plaats éénmaal per 14 dagen (afhankelijk van vakantie-en feestdagen) op zaterdagen van 10.00 tot 17.00 uur, gedurende 10 lesdagen. Kun je nog je eigen viool bouwen óók! Voor een cursus wat dichterbij kun je hier terecht. Is ook nog wat goedkoper zelfs. Het enige manco is dat er geen informatie is over een cursus in 2015 of 2016, maar je krijgt wel een idee van wat men daar aanbiedt.
Huismuziek (de tweede link) geeft jaarlijks een cursus strijkinstrumentenbouw. Ik meen dat die altijd in Arnhem worden gegeven. Ik heb de resultaten wel eens gezien en gehoord, en dat was lang niet slecht. Ik heb even op hun site gekeken en in januari begint er weer een nieuwe cursus.
Met een beetje dóórspeuren blijkt de nieuwe cursus voor 2016 op 23 januari van start te gaan. Plaats: Arnhem.
Is dat dan ook echt iets? (Tuurlijk geen stradivarius, maar wel iets wat tenminste als serieuze vakantiechinees/straatviool te gebruiken is?) Of moet ik dat als een leuk prutsprobeerseltje zien?
Wat ik er over gehoord en gelezen heb met Cees Roos als cursusleider, is dit meer dan een prutsprobeerseltje! Zelfs vele malen beter dan een 'vakantiechinees/straatviool´.
Wat ik weet/ervaar in de cursus van Peter en Bart is dat er goede instrumenten uit komen. Natuurlijk geen stradivarius, maar een prima studieviool, waar vakantiechineesjes niet mee te vergelijken zijn. Als de cursus je wat lijkt, hou er dan wel rekening mee dat een viool niet zomaar in 10 lesdagen gebouwd wordt! Ik doe er flink langer over, maar ja, het blijft hobby he . En ik leer heel veel in de cursus en ik heb het enorm naar mijn zin! Daphne PS. stuur maar een berichtje als je meer wilt weten.
Stok 2 ziet er beter uit dan stok 1. Zo'n stok als bij 1 zit heb ik ook gekocht voor mn dochter maar dat was werkelijk zonde van de acht dollar. Indien stok 2 netjes recht is, nam ik die viool er dus bij, als ik moest kiezen.
Even dit topic weer opgehaald, want ik had zo'n geweldige ervaring! Ik mocht echt even vioolbouwer spelen met een leerorkestviool. Ik moest namelijk een toets helemaal schuren en weer netjes maken. Een leerling had namelijk een los geraakte snaar, was thuis gebeurd. Ze schrok enorm en dacht dat ik boos zou worden, want ik had net gezegd dat ze heel zuinig en zorgvuldig en zo moesten zijn... Dus ze heeft een tube lijm gepakt en de snaar vastgeplakt aan de toets....