Melden wat de juiste oplossing was en de prijs niet uitkeren. Eventueel een ander instrument nemen en de quiz herhalen óf niets doen en stoppen.
Mijn tweelingbroer Jan, die denkt dat het een Saksische Atelierviool is, uit begin 19oo. De prijs schat hij op rond de 1500 euro.
Ondertussen zijn wel alle antwoorden gegeven, maar steeds maar 1 juist. Nu, mocht je al eens geraden hebben, je mag een eerdere inzending nog wel herzien. Voor mijn gemak: gebruik het doorhaal-knopje. Op dit moment kan ik nog geen winnaar aanwijzen..... Mensen: Think BIG! En laat je niet voor de gek houden...
Hier dan de juiste antwoorden: De viool is dus in Amerika gemaakt. Bouwjaar 2013. Het was wel een beetje gemeen, want het is een viool die bewust oud gemaakt is.... Bij de vioolbouwer is hij te koop voor 1450 euro. Dus helaas, er is echt niemand geweest die dit heeft weten te raden!
Nu lopen we dus een prijs mis. Ja, THINK BIG, dát hadden we inderdaad moeten doen (VS). En het jaartal, we zijn gewoon misleid Jaja, fraai is dat!
Als een instrument kunstmatig oud gemaakt wordt, is het wel extra moeilijk. Ja, in feite misleiding zoiets. Een bouwer die zich daar in gespecialiseerd heeft kan je daar volledig mee op het verkeerde been zetten. Ik houd me er niet mee bezig. Het is trouwens uiterst moeilijk om dat goed onder de knie te krijgen.
Hij is dus wel geraden, de goedkopere modellen van Jay Haide komen gewoon uit zijn atelier uit China.
Wie dan, Chris? Ik heb drie keer alle antwoorden bekeken.... Deze viool is alleen niet gemaakt in China (ik had eigenlijk wel verwacht ook dat iemand dit zou zeggen, dat er ook violen van hen in China worden gemaakt). Het hout van deze viool komt daar wel vandaan.
Ik denk eigenlijk dat je aan de afwerking wel kan zien dat het een nieuwere viool is. De randen zijn perfect, geen butsje of iets. En ook de lijmnaden zijn te perfect voor een oude viool, vind ik. Maar ik heb er eigenlijk geen verstand van hoor. Ik bedenk maar wat.
Hout voor violen in 2013? Heh? Toen was toch al geen hout in China meer te krijgen? Ze halen toch al járen hout uit Oost-Europa? Dan moet er een Chinees nog wat hout op een zoldertje hebben gehad, kennelijk....
Hoe kom je daar bij? Chinezen hebben zelf ook spar/naaldbomen voor de bovenbladen en esdoorn (wat heel erg gevlamd is maar niet mooi) voor de rest van de viool. Chinezen hebben zelfs "pernambuco" voor strijkstokken van een zeer lage kwaliteit (omdat het snel moet groeien) die ze zelf kweken
Oh, dat heeft iemand die ook in de violenhandel zat en met Chinezen contact had, verteld. Wijsgemaakt desnoods.
Ik heb in Paint de krans eens vergroot. Maar bij de aansluiting krans boven en onderblad, zie ik lijmresten of beschadigingen.
Ik geloof dat je best veel van violen weet Chrish. Maar waarom heb je nu commentaar, en waarom heb je niet mee geraden. Kijk dat waardeer ik nu zo in Frits, die is tenminste niet te bang om mee te doen.