Ontspannen linkerhand

Discussie in 'Viool' gestart door jis77, 7 jan 2016.

  1. jis77

    jis77 ♫ ♪

    Lid geworden:
    2 jan 2016
    Berichten:
    800
    Ik merk dat ik moeite heb om mijn linkerhand te ontspannen.
    Ben geneigd om in de hals vd viool te 'knijpen' maar dat maakt minder flexibel. En je hebt minder ruimte voor een goed vibrato.

    Heb nu heel eenvoudige etudes gespeeld en geprobeerd dit met ontspanning te doen, maar het is wel lastig.

    Is er iemand onder jullie die knijpen met links heeft afgeleerd? Tips?
     
  2. liuwe

    liuwe liuwe van der meer

    Lid geworden:
    26 aug 2005
    Berichten:
    1.485
    Als je met kinhouder en schoudersteun je instrument goed vast kunt houden, kun je gewoon je linkerhand ontspannen, gewoon durven. Je bent blijkbaar bang dat het instrument uit je hand glipt. Met een goede kinhouder en schoudersteun doet je instrument dat niet.

    Iemand die barokviool speelt, zonder kinhouder en schoudersteun, gebruikt ook zijn linkerhand om het instrument goed vast te houden, je vibreert dan ook minder gemakkelijk.
     
  3. Oosterhof Vioolbouw

    Oosterhof Vioolbouw Frits Oosterhof Beheerder

    Lid geworden:
    29 mrt 2003
    Berichten:
    14.363
    Homepage:
    En dat komt mooi uit want in de Barok werd geen vibrato gespeeld.
     
    Piet1234 vindt dit leuk.
  4. jis77

    jis77 ♫ ♪

    Lid geworden:
    2 jan 2016
    Berichten:
    800
    Ja klopt wel wat je zegt, maar ik heb vroeger heel lang viool gespeeld, dus het gaat om het afleren...
    Ben er dus mee aan het oefenen, maar is lastig want ik gok dat het beetje ingesleten is...

    Het lastigste is dat ik de steun aan de hals gewend ben om mn vingers neer te zetten. Zonder die steun staan mn vingers veel minder stevig zeg maar...voelt heel wiebelig :eek:
     
    Laatst bewerkt: 7 jan 2016
  5. Hopf

    Hopf ♫ ♪

    Lid geworden:
    10 okt 2005
    Berichten:
    1.078
    Hoe weet je dat? Heb je dat gehoord van Corelli, Tartini, Giornovichi, Geminiani, Locatelli en al die andere dooie kerels? Je lijkt Mengelberg wel. Die was iedere afwijking van een symfonie van Tschaikovsky ingefluisterd door Modeste Tchaikovsky. En iedere ' aanpassing' van Bach door Modeste Bach, I presume. We hebben geen idee hoe al die lui speelden. In ieder geval was het notenbeeld niet heilig. Joachim en Wieniawsky waren spaarzame vibreerders. Maar Kreisler zette de sluizen helemaal open (zelfs met zestiende noten). Maar hoe weten wij nou hoe Franz Clement speelde? Of zelfs Paganini. Laat staan al die barokfiguren. Van Beethoven was een groot improvisator maar toch schatten zijn tijdgenoten Johann Nepomuk Hummel hoger in. Tja, denk ik dan. Ik heb ze beiden niet gehoord en ik heb er, dientengevolge, dan ook geen mening over. Ik word langzamerhand gestoord van al die meningen. Bij voorkeur op niets gebaseerd.
     
  6. Oosterhof Vioolbouw

    Oosterhof Vioolbouw Frits Oosterhof Beheerder

    Lid geworden:
    29 mrt 2003
    Berichten:
    14.363
    Homepage:
    Leuke reactie Ronald, want nu kun je ook gewoon stellen dat er op de violen toentertijd juist wél een schouder- en kinsteun op heeft gezeten! Hoe ik dat weet? Dat weet ik niet. Ik beweer maar wat. Ik ben er ook niet bij geweest en jij ook niet dus wie gelijk heeft mag het zeggen.
     
  7. liuwe

    liuwe liuwe van der meer

    Lid geworden:
    26 aug 2005
    Berichten:
    1.485
    Ôh, dit gaat weer leuk worden! Het ging oorspronkelijk toch over het feit dat een forumlid problemen had met het vasthouden van de viool, dat zij het gevoel had dat haar toonvorming een beetje wordt belemmerd door het iets te krampachtig vasthouden van de viool? Welke adviezen kunnen jullie haar geven? Daar vraagt ze om. Help haar!
     
    jis77 vindt dit leuk.
  8. jis77

    jis77 ♫ ♪

    Lid geworden:
    2 jan 2016
    Berichten:
    800
    Thx Liuwe...snap ook niet zo goed dat er zo'n ongezellige sfeer wordt gecreeerd...
    Gelijk hebben is zoooo overrated :D:D:D:p
     
  9. Piet1234

    Piet1234

    Lid geworden:
    1 mrt 2015
    Berichten:
    81
    (Bijna) niet.
     
  10. Oosterhof Vioolbouw

    Oosterhof Vioolbouw Frits Oosterhof Beheerder

    Lid geworden:
    29 mrt 2003
    Berichten:
    14.363
    Homepage:
    Niemand van ons is er bij geweest en dat schijnt het criterium te zijn.

    Daar gaat het nog steeds over: wanneer er geen schouder- of kinsteun wordt gebruikt zal het vasthouden van het instrument op de een of andere manier moeten gebeuren met de linkerhand en dat brengt spierspanning met zich mee. Maar met gebruik van de steunen moet de linkerhand zich volledig kunnen ontspannen. Ik heb geen idee hoe je dit moet oefenen. Het lijkt mij dat bij krampachtig vasthouden van de hals je de vingers ook niet meer gemakkelijk kunt neerzetten. Alles zit dan onder een bepaalde tensie. Daar moet je eerst van af. Misschien werkt een gecontroleerde ademhaling?
     
  11. Muzirene

    Muzirene |♫♫|♫

    Lid geworden:
    23 apr 2012
    Berichten:
    2.202
    Homepage:
    Ik mag geen reclame maken, maar ik weet wel iemand in Tilburg, ze heet niet Eillit Eirelav, maar ze kan goed achteruit wandelen, zonder spierspanning.

    Als zo iemand even meekijkt, dan denk ik dat je zo van je probleem af bent. Ik zou een gokje wagen. Dat is in ieder geval gerichter eraan werken dan met wat tips (als ze al komen) van het forum hier.
    Een goeie docent kan natuurlijk ook een optie zijn, gewoon even wat lesjes pakken...
     
    gevoeligesnaar vindt dit leuk.
  12. jis77

    jis77 ♫ ♪

    Lid geworden:
    2 jan 2016
    Berichten:
    800
    Dank voor jullie reacties. Ik denk dat ik vroeger ook al zo speelde en heb toch heel wat jaren les gehad.
    Weer les nemen is altijd nuttig natuurlijk maar herkent iemand dit probleem bij zichzelf? Volgens mij komt het veel voor.
    Logisch dat ik moet ontspannen maar hoe oefen je dat?

    Ik denk niet dat ik er ineens vanaf ben als er iemand meekijkt ldB ;) omdat het behoorlijk is ingesleten.
     
  13. Muzirene

    Muzirene |♫♫|♫

    Lid geworden:
    23 apr 2012
    Berichten:
    2.202
    Homepage:
    Je moest eens weten. Mijn ervaring is dat een probleem een onverwachte oorzaak kan hebben. Zo kan een verkeerde sta-houding voor spanning in je hand zorgen. Dan is het best eenvoudig te verhelpen door op je houding te letten.
     
    jis77 vindt dit leuk.
  14. jis77

    jis77 ♫ ♪

    Lid geworden:
    2 jan 2016
    Berichten:
    800
    Nou dat zou heeeel erg mooi zijn, maar ook wel raar dat me dat dan vroeger niet al is afgeleerd? :confused: maar ik weet ook niet alles meer van hoe mn houding toen was maar het past wel bij me dat ik spanning creeer...
     
  15. Muzirene

    Muzirene |♫♫|♫

    Lid geworden:
    23 apr 2012
    Berichten:
    2.202
    Homepage:
    Dan is het helemaal de moeite waard. Niet iedere docent ziet het ook. En als die het ziet is het soms enorm zoeken naar de oorzaak en remedie. De vrouw die ik noemde is gespecialiseerd in musici en heeft medische opleidingen gedaan. Dingen die je niet leert op het conservatoriun...
     
    jis77 vindt dit leuk.
  16. vanezcha

    vanezcha

    Lid geworden:
    16 aug 2011
    Berichten:
    274
    Ik had zo'n probleem gehad als ik snelle stukjes moest spelen. Heb afgeleerd door te onthouden dat ik mijn duim moet ontspannen. Dit doe ik nog.
     
  17. Deanone

    Deanone Anouschka

    Lid geworden:
    29 sep 2009
    Berichten:
    1.253
    Ik ken iemand in Tilburg ;)... Die leerde mij om tijdens het vioolspelen je linker duim op en neer te wrijven/aaien. Zachtjes tegen de hals van de viool. Ik was het knijpen zo afgeleerd!
    Mocht ik weer gaan knijpen, dan ga ik weer wrijven/aaien met mijn linker duim. :)

    Spanning in je hand ontstaat al in je rug!
     
  18. Hopf

    Hopf ♫ ♪

    Lid geworden:
    10 okt 2005
    Berichten:
    1.078
    Toen ik na enkele decennia weer begon met vioolspelen, ontbraken helaas de alles registrerende ogen en oren van mijn vioolleraar van 'anno dazumal'. Hij had - natuurlijk- altijd gelijk, maar je werd er soms een beetje gestoord van. Vooral als hij je tijdens het spelen onderbrak om je voor de zoveelste keer te waarschuwen voor een naderende 'gevaarlijke' passage.
    Maar dat strenge toezicht ontbrak dus bij mijn wedergeboorte als violist. En dat was, neem ik aan, de aanleiding voor wat smetten aan mijn spel. Die betroffen dan zowel stokvoering als -houding, het vibrato en knijpen in de hals. Het eerste is inmiddels gerepareerd maar het tweede niet echt. Was er vroeger een duidelijk verschil tussen arm-, pols- en vingervibrato, nu echter niet meer. Er resteert nog slechts een soort 'eenheidsvibrato', waarbij ik de teloorgang van met name het vingervibrato betreur. Misschien een reden om 'authentiek' te gaan :D

    Dan het knijpen in de hals, soms zelfs resulterend in kramp. Ik kan me niet herinneren daar vroeger ooit last van te hebben gehad, maar dat is een overweging die mij ook niet hielp bij het vinden van een oplossing. Ik heb het probleem, na het pad van de tips & adviezen volledig te hebben afgelopen, zelfs nog voorgelegd aan een aantal beroepsviolisten en -altisten, maar dan ging het gesprek meestal na één minuut al over de fysieke beperkingen waaraan zij zelf blootstonden. Toen, uiteindelijk, iemand mij wees op de linkerduim van Perlman. Perlman heeft de handen van een stratenmaker. De arme hals van zijn viool verdrinkt zo nu en dan zelfs bijna in het ravijn tussen zijn duim en wijsvinger. Nou had ik de DVD's van Perlman wel vaker gezien, maar ik had nooit zo speciaal op de linkerduim gelet. Nu wel en hij blijkt dat hij tijdens het spelen zijn duim met grote regelmaat naar buiten draait. Dus van de hals af. Joost mag weten waarom en misschien is het wel gewoon een tic. Maar ik heb het vervolgens zelf geprobeerd en het blijkt te werken! Het vervelende is alleen dat het, althans bij mij, geen automatisme is geworden. Met andere woorden: ik moet mijzelf zo nu en dan tot de orde roepen. Maar dan kan bij mij sowieso geen kwaad :cool:

    De tip van Deano met betrekking tot het wrijven c.q. aaien kende ik nog niet. Maar de moeite van het proberen waard.
     
  19. Hopf

    Hopf ♫ ♪

    Lid geworden:
    10 okt 2005
    Berichten:
    1.078
    Nee Frits, dat ga ik echt niet beweren. Want dat zou inhouden dat schilders in het verleden bij het conterfeitsen van al die musicerende heren (en een dame, te zien in het Mauritshuis) zorgvuldig al die hulpmiddelen achterwege zouden hebben gelaten. Maar vibrato zou hebben gekund in de barokperiode. Al ben ik niet ongevoelig voor het praktische argument van Liuwe dat je al zo druk bezig bent met het vasthouden van het instrument dat je aan vibrato al helemaal niet toekomt.
    Maar je hebt overigens gelijk met je opvatting dat ik er niet bij ben geweest. Maar ook echte deskundigen niet, dus de twijfel blijft. En 'gelijk' is een conjunctuurproduct. Een soort beursnotering. Who cares? ;)
     
    Marcelita vindt dit leuk.
  20. jis77

    jis77 ♫ ♪

    Lid geworden:
    2 jan 2016
    Berichten:
    800
    Heb al aardig wat oefeningen en tips verzameld :) ook op ander forum. Fijn.
    Ik heb overig behoorlijk lange vingers, dat maakt het nog wat lastiger:(
    Naast het algemene ontspannen hier nog 2 handige oefeningen omdat anderen er ook iets aan kunnen hebben:

    Zo licht mogelijk neerzetten vd vingers op de toets. (kan zijn dat ik ze te stevig neerzet)
    Vingers neerzetten zonder de duim te gebruiken...(oefening baart kunst:p)
     

Deel Deze Pagina