Met zoveel support vanuit het Strijkersforum moet het toch haast wel goedkomen met de genezing! Dank voor het meedenken en meeleven. De patiënt en ik, wij voelen ons vereerd. Wordt vervolgd!
Wat moet ik me daar bij voorstellen? Werk in rekening brengen wat niet is uitgevoerd? Nee, dat komt niet voor!
Ik wist dat ik me met deze opmerking op glad ijs zou begeven. Maar niet zo kwaad denken Frits. Vioolbouwers zijn de eerlijkste mensen die er zijn. Ik ben er nooit één tegengekomen die oneerlijk was. Ik zal het nog sterker vertellen. Meermalen werd er werk uitgevoerd waarvoor ik niets behoefde te betalen. Meestal bracht ik dan achteraf een doosje sigaren of een doosje bonbons voor de vioolbouwers vrouw mee. Een placebo is een medicijn wat niet werkt zoals je weet. Dus de vioolbouwer werkt wel maar het medicijn niet. Hij heeft dus een handeling verricht die nutteloos was voor het probleem. Maar omdat hij die handeling heeft verricht denkt de eigenaar van de viool dat het probleem is opgelost. Weer vriendjes ?
Tobias, bij placebo's wordt nooit hout afgezaagd! Let wel op: in kleine volgorde wijziging in volgorde (nooit hout afgezaagd vs hout nooit afgezaagd) schuilt een grote wereld van verschil!
De diagnose luidt (toch): een zwakke Wolftoon, zoals @Oosterhof Vioolbouw suggereerde. Omdat ik sowieso een ander staartstuk erop wil (met 1 fijnstemmer i.p.v. de huidige 4) én er gekeken wordt of de stapel nog iets gunstiger geplaatst kan worden, heb ik de viool achtergelaten. Zodoende heeft de violendokter even de tijd om het een en ander te combineren en in elk geval te zorgen dat de wolf zich in toom houdt. Hij heeft er dus wel vertrouwen in dat het goed gaat komen
Maar dan kun jij even niet spelen... In ieder geval wel fijn dat het allemaal goed gaat komen! Ander staartstuk: ook van ander materiaal?
Jawel, ik heb mijn oudje nog, die ik ga inruilen. Ja, hout i.p.v. kunststof Ik houd nog een kleine slag om de arm...
Elsie een staartstuk kan je er zelf opzetten, snaren en een fijnstemmer ook. De vioolbouwer gaat dus alleen een beetje aan de stapel zitten rommelen begrijp ik. Dat doen de meeste vioolbouwers graag. Van sommige lijkt dat wel een hobby te zijn. Het lijkt dan ook wel de Haarlemmerolie in de vioolbouw te zijn, is overal goed voor. Laatst zag ik in een filmpje dat er op een Stradivarius uit een museum zou worden gespeeld. Een vioolbouwer nam hem daarvoor even onderhanden. Wat deed de goede man, niet anders dan aan de stapel zitten rommelen. Nog vlak voordat deze topviool zou worden bespeeld, ging hij weer met dat ellendige ijzer in die viool zitten peuteren.
Fijn dat het euvel gevonden is, en gelukkig zijn daar genoeg oplossingen voor. En nu maar hopen dat het bijgeluid ook echt weg is nadat de wolf verjaagd is.
Dat zou kunnen Tobias, maar ik heb daar zelf geen ervaring mee; dus als ik dat toch ga doen, is er in elk gevál sprake van rommelen. Nee, hij gaat wel meer dan dat doen, maar dat had ik duidelijker kunnen aangeven. Hij liet weten dat met een ander staartstuk, ook iets anders geplaatst, het effect van de Wolftoon al minder of weg kan zijn. En dat hij anders hulpmiddelen gaat uitproberen zoals een hulsje, om de Wolftoon weg te krijgen.
Bij een Wolftoon is het verplaatsen van de stapel niet zo vreemd. Ik heb zelf bij een instrument veel tijd gestopt in het doden van een Wolftoon en heb die uiteindelijk helemaal kunnen elimineren door de stapel niet alleen op de juiste positie te brengen maar vooral door de juiste spanning aan te leggen! Het is nu een pracht instrument geworden! Hoorbare klankverbetering treedt soms ook op met een kinstuk van Buxushout en dan geplaatst met de klemmen links van het staartstuk!
De beweringen van Tobias over haarlemmerolie en stapelzetters raken m.i. kant noch wal. Niets belangrijker dan een uitgebalanceerde positie van de stapel. De stapel is daarmee ongeveer het belangrijkste onderdeel van een strijkinstrument. Stapelcorrecties kun je daarom beter geen "rommelen" noemen denk ik. Het opzetten van een snarenhouder kan iedereen die bwvs. een kippenhok kan timmeren ook zelf. Of het dan op de juiste afstand van de kam zit en dergelijke is de vraag.
Ik vind deze opmerking een beetje misplaatst. In die zin alsof een kippenhok bouwen geen vakwerk zou zijn. Ik durf zelfs te stellen dat een goed kippenhok bouwen moeilijker is dan een viool bouwen. Dus iemand die een goed kippenhok kan timmeren, kan ook wel zo'n snarenhouder zelf plaatsen, en dan nog goed ook. Daar is echt geen vioolbouwer voor nodig, wat krijgen we nou.
De vraag of het bouwen van een viool of plaatsen van een kam moeilijker is dan het timmeren van een kippenhok valt ver buiten het doel van dit Forum. Dus daarover geen reacties meer a.u.b.
Er stond ook bwvs. hetgeen mijn afkorting is voor bij wijze van spreken. Dan gaan shoppen bij de betekenissen van letterlijk en figuurlijk is een beetje flauw. Het trekken van gelijkenissen tussen de vioolbouw en andere bezigheden uit ambacht, handel, industrie, biologie, sport en andere maatschappelijke bezigheden kan soms héél verhelderend blijken. De kern van mijn opmerking was dat de opmerkingen van Tobias over het stapelzetten en stapelcorrecties m.i. kant noch wal raken. (En een snarenhouder is geen stapel!)