Chinese violen

Discussie in 'Viool' gestart door Hopf, 4 apr 2016.

  1. Hopf

    Hopf ♫ ♪

    Lid geworden:
    10 okt 2005
    Berichten:
    1.078
  2. Geert

    Geert Geert

    Lid geworden:
    30 sep 2004
    Berichten:
    1.000
    Het artikel gaat niet zozeer over "Chinese" violen maar over goedkope (Chinese) violen. Iedereen kent ze wel, de setjes van 99 euro "compleet en speelklaar". Dit type violen doet geen recht aan de enorme verbetering die de laatste jaren in China is bereikt op het gebied van vioolbouw.

    Een atelier in China heeft de volgende website: http://www.chineseviolins.com/solo_en.asp
    Geeft m.i. een aardig beeld over wat in China óók wordt gebouwd.
     
  3. Oosterhof Vioolbouw

    Oosterhof Vioolbouw Frits Oosterhof Beheerder

    Lid geworden:
    29 mrt 2003
    Berichten:
    14.395
    Homepage:
    Maar de prijs is er dan ook naar! Hier praat je niet meer over goedkope 'Chineesjes'.
     
  4. Marcelita

    Marcelita |♫♫|♫♫|♫♫|

    Lid geworden:
    6 jan 2014
    Berichten:
    6.148
    Homepage:
    Daarom heet het topic ook "Chinese Violen", toch? Om de stand van zaken van de betere Chinese violen te bespreken?
    Bij de Grote Broer van de viool is een vergelijkbaar proces gaande. Ook daar heb je de goedkope kant-en-klare versies voor ongekend lage prijzen en het betere werk. Kunnen ze al de goede bouwers in bijvoorbeeld west Europa evenaren?
     
  5. Geert

    Geert Geert

    Lid geworden:
    30 sep 2004
    Berichten:
    1.000
    Ja, ze zijn inderdaad voor Chinese begrippen nogal prijzig. Maar zie worden wel verkocht. Zie onder het knopje "finished".
    Ze hebben overigens nog een tamelijk onoverzichtelijke website waar goedkopere instrumenten worden aangeboden: http://www.chineseviolins.net/Default1.asp
     
  6. Geert

    Geert Geert

    Lid geworden:
    30 sep 2004
    Berichten:
    1.000
    Wat bedoel je met een "goede bouwers in West Europa" ? Een goede Europese viool- of cello bouwer die alleen werkt en af en toe of op bestelling een eigengemaakt instrument aflevert, hangt daar een fors prijskaartje aan.
    Bij de bouwers die meer seriematig werken en tegen gematigde prijzen instrumenten aanbieden moet je je ook afvragen of het wiegje van de viool of cello niet in China heeft gestaan. Een Duitse bouwer die Chinese instrumenten "afbouwd" kan daarvan n.l. ook zeggen dat het instrument van Duitse makelij is. En dan wordt het lastig vergelijken.
     
  7. BertBoonVioolbouw

    BertBoonVioolbouw |♫♫|♫♫|♫♫|

    Lid geworden:
    25 mrt 2003
    Berichten:
    5.020
    Homepage:
    Je ziet dat grotere handelshuizen als GEWA de productie van strijkinstrumenten langzamerhand weer terughalen van China naar Europa, zelfs naar Duitsland en dat dat heel betaalbare en voor hun prijs goede instrumenten oplevert. Ik zie de toekomst voor de productie van redelijke strijkinstrumenten in China op termijn niet zo gunstig in. Ik zag een Duitse producent van instrumenten laatst al adverteren met een 100% in Duitsland geproduceerd instrument, dat bovendien 100% ebbenhout-vrij was. Voor de toets was een kunststofcomposiet gebruikt. Toetsen van carbon, als vervanging liggen nu ook al gewoon bij de groothandel.
     
    Geert vindt dit leuk.
  8. Marcelita

    Marcelita |♫♫|♫♫|♫♫|

    Lid geworden:
    6 jan 2014
    Berichten:
    6.148
    Homepage:
    Afbouwt: dat is toch het verder monteren van alle onderdelen als stemschroeven, snijden van de kam enzo?
    Als de klankkast al in China gemaakt is, mag er toch niet zomaar een duits etiketje op?

    Voor een eerlijke vergelijking zou je inderdaad instrumenten moeten hebben uit China die gemaakt zijn door een viool-of cellobouwer die alleen werkt en af en toe of op bestelling een eigengemaakt instrument aflevert. Bij de cellobiënnale worden wel instrumenten uitgebreid uitgetest. Daar zat in 2014 nog geen Chinees bij.

    Deze link http://www.violinist.com/blog/superiorviolins/20153/16675/ vond ik ook interesant te lezen, inclusief de reacties! Hier een pleidooi van een Amerikaanse violist en docent die de violen in de prijsklasse 2000-tot 3000 dollar uit China beter waar voor het geld vind dan die uit Europa. Echter in de hogere prijsklasse (die van bijvoorbeeld 5000 dollar) moet je het toch buiten China zoeken.

    (intussen is er iets gepost op dit topic)

    Ook mooi is de beschrijving van de ervaringen van blogschrijver en violist Michael Sanchez met heel goedkope viooltjes.
     
  9. Marcelita

    Marcelita |♫♫|♫♫|♫♫|

    Lid geworden:
    6 jan 2014
    Berichten:
    6.148
    Homepage:
    En Thomann. Ik dacht inderdaad dat GEWA en THOMANN Chinese instrumenten afbouwden. Klankkast en verdere onderdelen uit China en dan verder monteren in Duitsland en dan er eigen namen aan geven.

    Maar ik heb iets gemist: wat is er dan met ebbenhout dat iets nu 100% ebbenhout moest zijn?
     
  10. Geert

    Geert Geert

    Lid geworden:
    30 sep 2004
    Berichten:
    1.000
    100% ebbenhoutVRIJ, Er wordt dan dus geen ebbenhout meer gebruikt voor b.v. de toets ter bescherming van de bedreigde houtsoorten en wouden.
     
  11. Geert

    Geert Geert

    Lid geworden:
    30 sep 2004
    Berichten:
    1.000
    Als een bepaald percentage werk in Duitsland is gedaan dan is het gemaakt in Duitsland.
    Dus lakken en afwerken.
    Ik begrijp van Bert dat er inmiddels ook alweer seriematig in Duitsland wordt geproduceerd. Dan zullen ze het werk wat de Chinezen deden nu door machines laten doen, de z.g. CNC routers ;)
     
  12. BertBoonVioolbouw

    BertBoonVioolbouw |♫♫|♫♫|♫♫|

    Lid geworden:
    25 mrt 2003
    Berichten:
    5.020
    Homepage:
    Thomann bouwt niets, dat is alleen een handelaar. Gewa is van oorsprong een kofferfabriek en groothandel in instrumenten en toebehoren, die men oorspronkelijk van veelal Duitse toeleveranciers betrok. Dat werd later Oostblok (DDR, Tsjecho-Slowakije en Roemenië) en Korea, nog later ook heel veel in China en nog een beetje uit Duitsland. De kofferproductie in Duitsland is inmiddels weer uitgebreid in het hogere prijssegment en er worden ook weer instrumenten gefabriceerd in Duitsland. Naar eigen zeggen van GEWA is er weer een atelier opgestart in het oosten van Duitsland waar instrumenten vervaardigd worden. 100% zegt men, maar de sleutels en het beslag zal toch wel in India besteld worden vermoed ik. Ik heb er inmiddels al goede resultaten van gezien.
    Geert hoeft zich overigens geen illusies te maken over de freesmachines: die staan ook in China. Freesmachines maken alleen de ruwe omtrek en welving en het is m.i. geen enkel probleem om van voorgefreesde bladen en halzen vervaardigde instrumenten het predikaat handgebouwd te geven: het komt op de afwerking aan en die gebeurt met de hand, aangezien dat niet anders kan.
    Ebbenhout is een steeds moeilijker in goede kwaliteiten verkrijgbare grondstof, vandaar de zoektocht naar alternatieven. Ik heb nu een cellotoets van carbon in huis: ziet er goed uit, is heel stijf en ultralicht. Voor het lijmvlak is een houten kern voorzien. Hij moet nog op een cello, maar ik heb er nog even geen kandidaat voor.
     
    Geert vindt dit leuk.
  13. Geert

    Geert Geert

    Lid geworden:
    30 sep 2004
    Berichten:
    1.000
    Ik heb ze gevonden, en ook al betaalbaar te koop hier en daar.
    Als Gewa en ander bedrijven dit goed oppakken dan kan het inderdaad lastig worden voor de Chinese bouwers.

    https://www.gewamusic.com/product/18762/gewa-violine-germania-10.html

    Doet me een beetje denken aan de scheerapparatenfabriek van Philips hier in Drachten. De hele productie is indertijd naar China ge-offshored. Toen de productie in China strak was geregeld en geautomatiseerd is de productie weer teruggehaald en wordt nu op dezelfde manier tegen dezelfde kosten hier weer gedaan. Alleen niet meer met de medewerkersaantallen van vroeger. En op de transport en invoerkosten wordt fors bespaard.
     
  14. BertBoonVioolbouw

    BertBoonVioolbouw |♫♫|♫♫|♫♫|

    Lid geworden:
    25 mrt 2003
    Berichten:
    5.020
    Homepage:
    Ja dat zijn ze, kosten om en nabij de 1000€. Ik heb er al een aantal mogen verkopen. Ze zijn er in en aantal uitvoeringen/modellen. Of ze -net als inde Italiaanse kleding en schoenenindustrie- naast de fabriek ook een paar barakken met Chinezen hebben staan die het werk doen om er tenslotte "Made in Italy/Germany" op te kunnen zetten, weet ik niet:)
     
    Geert vindt dit leuk.

Deel Deze Pagina