Goedkope/alternatieve darmsnaren?

Discussie in 'Viool' gestart door Jonathan96, 18 aug 2016.

  1. Jonathan96

    Jonathan96

    Lid geworden:
    26 mei 2016
    Berichten:
    8
    Hoi allemaal,

    Ik speel sinds 1,5 jaar barokviool en heb sinds dien meerdere oudere barokinstrumenten opgeknapt en ben begonnen met viola da gamba (bas) te spelen. Ik ben erg te spreken over darmsnaren, alleen is het nadeel dat ze snel breken. De levensduur van de snaren kun je wel significant verhogen door te zorgen dat je altijd geheel kort geknipte nagels hebt. Maar als de E-snaar regelmatig vervangen moet worden van de viool, dan kan het toch wel op den duur oplopen. Maar bij de E snaar geeft darm, wat mij betreft, wel juist de allermooiste klank (veel warmer en minder schel dan bij staal), dit zorgt er voor dat met name het spelen in de 1e - 3e positie mooier is (mijn mening).

    Nu vraag ik me al langer af: hoe kom je aan goedkope darmsnaren? Ik heb het merk SAVAREZ ontdekt, dat zijn prachtige snaren. Toch heb ik wel het idee dat men gebruik maakt van het feit dat barokinstrumenten niet het meest gebruikelijk zijn, dat dat in de prijzen terug is te zien. Tot 70 jaar geleden gebruikte iedereen darmsnaren voor de G-D en A, zo las ik. En voor de E-snaar kwam het stalen alternatief voor darm pas 100 jaar geleden. oor de D-snaar van een viool heb ik ook al een keer een darmsnaar bedoeld voor fretten gamba/luit gebruikt, en hij klonk prachtig, niet minder mooi dan een 'officiele' snaar.

    Nu kwam ik dit op internet tegen: http://www.ebay.nl/itm/190974538093?_trksid=p2057872.m2749.l2649&ssPageName=STRK:MEBIDX:IT,
    Echte darmsnaar bedoeld voor professionele tennisracket(!) met een diameter van 1.5 mm (Goed voor G-snaar viool). Ik heb het besteld om het uit te proberen. De lengte is 13 meter dus ik zou even vooruit kunnen :). Als het niet bevalt kan ik het altijd nog als fretting gut gebruiken voor mijn gamba en luit. Ik weet dat ik rekening moet houden dat de snaar niet overal gelijk kan zijn, maar bij het bekijken van de afbeelding zie ik toch een heel gelijkmatige snaar, mij lijkt minstens zo gelijkmatig als men vroeger in de barok kon maken.

    Hebben jullie ervaringen met alternatieve darmsnaren? Weten jullie nog merken met goedkope darmsnaren, of hebben jullie nog ideeën om aan goedkope darmsnaren te komen?
     
  2. Oosterhof Vioolbouw

    Oosterhof Vioolbouw Frits Oosterhof Beheerder

    Lid geworden:
    29 mrt 2003
    Berichten:
    14.395
    Homepage:
    Ik denk toch dat een darmsnaar die bedoeld is om op een tennisracket op te spannen, niet zal voldoen.
    Dat heeft te maken met de uniformiteit van de snaar of met andere woorden: er zitten teveel onregelmatigheden in dikte in. Een verschil in dikte hoe klein dan ook, resulteert in een verschil in massa en dat laatste komt het zuiver trillen van een snaar niet ten goede. Een snaar trilt namelijk niet alleen met zijn eigen grondtoon maar heeft ook boventonen die het klankspectrum c.q. klankkleur bepalen. Daarom ook worden de darmsnaren die bestemd zijn voor een strijkinstrument geslepen zodat een snaarlengte uniform in dikte is. Daarbij gaat het om correcties van enkele microns.
    Ik zou dan ook gaan voor de Savarez types waarbij er een dubbele lengte wordt aangeboden voor een alleszins redelijke prijs.
     
  3. Jonathan96

    Jonathan96

    Lid geworden:
    26 mei 2016
    Berichten:
    8
    Toch heb ik al eerder ook al 'fretting gut' gebruikt, en ook dit werkte prima als snaar op mijn viool. Dit terwijl het niet in de eerste plaats voor bedoeld is. Ik heb daar nergens onregelmatigheden in gezien. Ja, savarez snaren zijn betaalbaar, maar als je je e-snaar regelmatig moet vervangen loopt het toch op.
     
  4. Oosterhof Vioolbouw

    Oosterhof Vioolbouw Frits Oosterhof Beheerder

    Lid geworden:
    29 mrt 2003
    Berichten:
    14.395
    Homepage:
    Er zijn ook E-darmsnaren die gelakt zijn. Gaan wat langer mee dan ongelakte.
     
  5. Jonathan96

    Jonathan96

    Lid geworden:
    26 mei 2016
    Berichten:
    8
    Ik heb altijd geoliede E-snaren, ze gaan ook wel een aantal maanden (max half jaar) mee hoor. Maar ik ben wel benieuwd: gaan 'varnished' snaren nog langer mee?

    Ik knap ook oude instrumenten op, en ik ben gewoon helemaal weg van darmsnaren, dus gebruik ze altijd. En dan zijn goedkope alternatieven best welkom. Het is ook helemaal niet mijn bedoeling om iedereen aan te raden maar alles wat los en vast zit te kopen en te proberen op je instrument, maar aan de andere kant kan ervaring nooit kwaad toch? Zelfs al loopt het uit op een mislukking, dan heb je altijd er toch weer van geleerd. De hele vioolbouwgeschiedenis kent een ontwikkeling van verbeteringen doordat mensen experimenteerden.

    Ik wil zeker niet zeggen dat tennisracket snaren een verbetering zullen zijn, uiteindelijk zijn de beste snaren toch degene die voor dit doeleinde bedoeld zijn. Maar gaat het niet om héél kleine nuances? één keer met lange nagels spelen op een dure darmsnaar en er zit een onevenredigheid op die groter is dan de onevenredigheden op de tennisracket snaar. Toch kan je dan vaak nog best redelijk spelen. De tennisracket snaar ziet er op de foto bijzonder gelijkmatig uit. Ik geloof absoluut niet dat men in de barok betere snaren dat dit kon maken.

    Maar stel je voor dat het als snaar toch minder geschikt is. Dus dat ik deze darmsnaar voor tennisracket alleen maar gebruik als fretting gut. Wat ik zowiezo al ga doen. Dan lijkt het toch winst te zijn. Want deze is 1,5 mm dik en 13 meter lang voor €23,27 (incl verzendkosten) terwijl als ik op bijvoorbeeld bij gamut strings kijk een fretting gut string met een diameter van 1.30 en een lengte van 1.20 m €20 euro kost, zonder de verzendkosten.
     
  6. Oosterhof Vioolbouw

    Oosterhof Vioolbouw Frits Oosterhof Beheerder

    Lid geworden:
    29 mrt 2003
    Berichten:
    14.395
    Homepage:
    Ja, dat lijkt me wel. Hoewel door het strijken de laklaag op den duur ook wel zal zijn doorgesleten.
    Maar die e-snaren zijn dan weer niet leverbaar door Savarez, maar wel door een andere firma:

    upload_2016-8-19_20-48-12.jpeg

    Ik zal de link met die firma hier geven.

    Interessant om te weten is dat Heifetz op zijn 'gewone' viool destijds alleen maar darmsnaren had.
    Hiervan is bekend welke diktes hij gebruikte om een unieke klank te krijgen:

    e'' 12¾
    a' 16¼
    d' 21½
    g zilver 18¼


    Op een foto van een snaar tbv een tennisracket kun je niet zien of er onregelmatigheden in zitten wanneer het gaat om microns (1 µm = 0,001 mm!) De indruk van een te lange nagel zal niet alleen een zwakke plek geven maar ook een niet zuiver klinkende snaar opleveren. Aan een te lange nagel valt nog wel wat te doen, maar een snaar die onregelmatig is niet.
     
  7. Jonathan96

    Jonathan96

    Lid geworden:
    26 mei 2016
    Berichten:
    8
    Dankjewel voor de tabel.

    Ik heb gisteren de 'darmsnaar' (tennisracket gekregen). 'k Heb het meteen uitgeprobeerd. Op mijn luit werkt het goed. Ik merk niet dat het 'vals' klinkt of zo. Ook dichtbij ziet de snaar er egaal uit. Men zal vast wel mooiere darmsnaren kunnen maken, maar in mijn oren klinkt het prachtig. En, al zeg ik het zelf, ik heb een best scherp gehoor. Op mijn viool als g-snaar klinkt het geweldig, alleen is er wel techniek vereist om de snaar goed aan te spreken. Maar dat is bekend van kale darm G-snaren, dus het is nog een beetje te kort door de bocht om te zeggen dat dat komt omdat hij niet voor viool bedoeld is. Ik zal zo proberen een geluidsfragment te uploaden.
     
    zapling vindt dit leuk.
  8. Oosterhof Vioolbouw

    Oosterhof Vioolbouw Frits Oosterhof Beheerder

    Lid geworden:
    29 mrt 2003
    Berichten:
    14.395
    Homepage:
    Met het aanstrijken van een enkele snaar merk je het niet zo, maar als je twee snaren tegelijk aanstrijkt zoals dat het geval is bij het stemmen, is het bij niet-egale snaren uiterst moeilijk om een zuivere reine kwint te realiseren.
     

Deel Deze Pagina