Nieuwe viool

Discussie in 'Viool' gestart door Verona, 25 aug 2016.

  1. Verona

    Verona

    Lid geworden:
    17 aug 2016
    Berichten:
    4
    hallo,
    Ik heb onlangs een viool thuis gehad, om te proberen.
    Hij klinkt op alle snaren vrij schel/scherp/hol.
    Is dit een dan iets wat bij de viool hoort of is er ook iets aan te doen middels ander soort snaren, of nog iets anders?
     
  2. Marcelita

    Marcelita |♫♫|♫♫|♫♫|

    Lid geworden:
    6 jan 2014
    Berichten:
    6.150
    Homepage:
    En dan kan het ook nog eens aan je strijkstok liggen, je techniek misschien zelfs nog.
     
    Verona vindt dit leuk.
  3. Oosterhof Vioolbouw

    Oosterhof Vioolbouw Frits Oosterhof Beheerder

    Lid geworden:
    29 mrt 2003
    Berichten:
    14.408
    Homepage:
    Het hangt er van af wie het instrument heeft afgeleverd.
    Wanneer het instrument van een vioolbouwer komt mag je er van uitgaan, dat de viool zou goed mogelijk is afgesteld en afgeleverd. Dat wil zeggen dat de kamronding, passende kamvoetjes, de hoogte van de snaren tov de toets, de vorm van de toets, de hoogte van het kielhoutje, hoogte van het zadel, de juiste afstelling van het staartstuk (lengte niet-aangestreken snaar), type staartstuk en de plaats van de stapel zo optimaal mogelijk zijn. Ook zullen er fatsoenlijke snaren op moeten zitten. Wanneer dat allemaal het geval is en de viool blijft scherp en schril klinken, dan behoort dit tot de eigenschappen van dit instrument en dan moet je je afvragen of dit wel het gewenste instrument is.
    Zijn de genoemde variabelen niet uitgevoerd of slechts een deel daarvan, dan valt er hier en daar mogelijk nog wat te verbeteren.
     
    Verona vindt dit leuk.
  4. Oosterhof Vioolbouw

    Oosterhof Vioolbouw Frits Oosterhof Beheerder

    Lid geworden:
    29 mrt 2003
    Berichten:
    14.408
    Homepage:
    Het effect lijkt me beperkt. Een slecht klinkend instrument wordt niet een goed klinkende met een goede streektechniek of dure stok. Wat er niet in zit, komt er ook niet uit!
     
    Verona vindt dit leuk.
  5. Marcelita

    Marcelita |♫♫|♫♫|♫♫|

    Lid geworden:
    6 jan 2014
    Berichten:
    6.150
    Homepage:
    Nee, dat is ook zo. Zoals je in #3 opnoemt, die punten maken echt het verschil!
    Hooguit in het geval je helemaal niets op een viool kunt en je probeert wat. Dat kan dan ook heel beroerd klinken.
     
  6. Muzirene

    Muzirene |♫♫|♫

    Lid geworden:
    23 apr 2012
    Berichten:
    2.202
    Homepage:
    En wat voor de ene viool fatsoenlijke snaren zijn, zijn voor de andere viool bagger... Op mijn straatviool klinken Dominant snaren (die toch heel fatsoenlijk zijn) vreselijk, terwijl dat bij de Leerorkest-violen (goedkope chinezen) de oplossing is om ze echt veel beter te laten klinken.
     
  7. Oosterhof Vioolbouw

    Oosterhof Vioolbouw Frits Oosterhof Beheerder

    Lid geworden:
    29 mrt 2003
    Berichten:
    14.408
    Homepage:
    Zondermeer waar! Hoewel ik klanten heb die er alléén maar Dominant op willen. Ik heb die dingen bijna niet op voorraad: vind het ook niks.
    Als het zo simpel was dan hadden we geen honderden typen merken en soorten snaren.
    Maar daar zit dan soms weer nét dat ene verschil in wat maakt dat het klinkt als een klok of juist niet. Maar de Chinese standaard stalen snaren is echt verschrikkelijk. Ik dacht dat het Bert was die de term 'prikkeldraad' gebruikte voor deze 'kwaliteit'. Direct verwijderen die boel.
     
  8. Marcelita

    Marcelita |♫♫|♫♫|♫♫|

    Lid geworden:
    6 jan 2014
    Berichten:
    6.150
    Homepage:
    Het is heel mooi dat er zoveel verschillende snaren zijn, want er zijn ook zo ontzettend veel verschillen tussen strijkinstrumenten (zoals violen) én verschillen in voorkeuren, in smaak, van de bespelers. Zo kun je helemaal je ei kwijt in de keuze van snaren voor wat betreft de finishing touch van je instrument! (En hebben bouwers die snaaranalyse aanbieden, ook nog een leuk boterhammetje te verdienen, niet? Zolang ze maar datgene bieden waar de violist blij van naar huis gaat!).
    Ook leuk dat je door die snaren gestimuleerd wordt om heel goed te luisteren wat er dan gebeurt en dat je nog intenser bezig bent met welke klank je uit je instrument zou willen halen. Het werkt dus verdiepend.
     
    Muzirene vindt dit leuk.
  9. Muzirene

    Muzirene |♫♫|♫

    Lid geworden:
    23 apr 2012
    Berichten:
    2.202
    Homepage:
    Precies.

    Toch had ik bij een viool waar eerst D'Addario snaren op zaten (ik meen Helicore) voor de gein eens Dominant snaren gezet. De viool klonk namelijk echt heel nasaal, vond ik, en ik wilde wel eens horen of dat de viool of de snaren waren. Met Dominant snaren leefde deze viool eigenlijk best op, merkte ik. Hij werd helderder, maar verloor niet zijn warmte. Het was een klank die je werkelijk kon raken, met Dominant snaren. Mensen waren ineens te spreken over de klank van deze viool en er speelt nu een meisje op dat echt verliefd op hem is.

    Om het nog verwarrender te maken: ik heb hier nu een viool met drie verschillende soorten snaren erop en dan van 1 soort twee verschillende sterktes. DE combi. hartjes.gif
     
  10. Tobias

    Tobias |♫♫|♫

    Lid geworden:
    13 jul 2013
    Berichten:
    4.543
    Wat lijkt me dat heerlijk om zulke oren te hebben. Dat heb ik nooit gehad, voor mij was altijd een snaar een snaar. Nu moet ik zeggen dat ik ook te lui was om telkens andere snaren te plaatsen, want die dingen moet je telkens bij stemmen als ze nieuw zijn. Maar als ik dit zo allemaal lees is het toch een wereld die ik niet ken. Een snarenwereld die voor mij altijd verborgen zal blijven. Maar ik lees dit allemaal graag want het is fijn om toch even te toeven in een onbekend snarenland.
     
  11. JanHut

    JanHut ♫ ♪

    Lid geworden:
    27 aug 2013
    Berichten:
    1.442
    Leuk dat je het strijken (proberen) hebt opgepakt.
    Mochten de tips hierboven je nog niet genoeg helpen zou je je vraag eens aan een vioolbouwer of ervaren speler voor kunnen leggen. Vaak is er dan snel al een tip, zo van 'je zou eens kunnen proberen .... ' of 'snaar x kan hier mogelijk verbetering geven ..'.
    Wat nog beter werkt is bij een vioolbouwer/verkoper/verhuurder enkele violen even aan te (laten) strijken. Het instrument dat je op gehoor aanspreekt zou wel eens een mooie kunnen zijn om een tijdje mee door te gaan.
     
    Verona vindt dit leuk.
  12. Verona

    Verona

    Lid geworden:
    17 aug 2016
    Berichten:
    4
    Ik ben inmiddels terug geweest. Kon er niet aan wennen. Vioolbouwer had er al de 'beste snaren opliggen', geluid werd trouwens na een tijd wel iets warmer Maar niet voldoende naar mijn gehoor. Inderdaad, continu bijstellen die nieuwe snaren.
    Ik heb momenteel een ander instrument, tja en dan zit je toch ook bij een duurder instrument. Dan heb ik toch liever een instrument wat goed bij me past.
    Ik ben ook bij een andere vioolbouwer geweest maar op de een of andere manier communiceerde hij niet duidelijk. Ik heb daar ook een aantal instrumenten in de hand gehad. Toch was t daar niet gelukt.
    Ik ga trouwens naar een vioolbouwer in Duitsland, violen in Duitsland, zit daar een verschil in?
    Op welk gebied dan ook?
    Ik heb nu een viool van 2000 euro ongeveer, kale viool, moet de stok nog bij. Maar hij klink zo ontzettend mooi dat mijn besluit bijna vast staat..
     
  13. marloes s

    marloes s |♫♫|♫

    Lid geworden:
    16 mei 2014
    Berichten:
    2.093
    Dat klink alsof je verlieft bent geworden op deze viool ;)
    En das een goed teken .
    Als je elke dag op je viool studeert is het belangerijk dat je een klik hebt met je instrument, dat deze je boeit en blijft prikkelen, dan word het bespelen van je instrument elke dag een feestje :)

    Ben heel benieuwd wat je gaat doen.
     
    Verona vindt dit leuk.
  14. JanHut

    JanHut ♫ ♪

    Lid geworden:
    27 aug 2013
    Berichten:
    1.442
    Wat gaaf dat je zo'n mooie viool vond.
    'Zo ontzettend mooi ...', schrijf je; dan is E 2000,- niet eens duur (relatief).
    ('t Zit 'em lang niet altijd in de prijs, maar het verschil tussen de goedkoopste en wat je nu hebt komt vaak voor. Anderzijds: als je nu met een van 3500,- zou vergelijken kan het ook zijn dat je die van jou toch mooier vindt).

    Verschil in Duitsland: de iets goedkopere instrumenten in Nederland en Duitsland komen vaak uit Oost Europa, China of Duitsland. Vergelijkbaar aanbod dus. De door de vioolbouwer zelf gemaakte instrumenten, daar is het karakter per vioolbouwer heel persoonlijk en verschillend. Vaak zijn dan de prijzen met een nulletje extra (door het unieke en door vele arbeidsuren).
     

Deel Deze Pagina