Wat is toch die angst voor snaren van die kinderen. Mijn nichtje speelt aardig viool maar die durft zelfs de stemsleutels niet aan te raken. De lerares stemt wekelijks het instrument, maar leert haar dat kennelijk niet. Laat ze toch eens lekker draaien aan die sleutels. Haal die snaren eraf waar ze bij zijn en zet ze er weer op. En leer ze zelf hun viool stemmen. En ook om snaren er op te zetten en af te halen. Kinderen zijn best handig en zullen dat snel onder de knie krijgen. Dus gewoon die muziekboekjes eens aan de kant, en af en toe het gehele garnituur eraf gooien en er weer opzetten. Kunnen ze meteen eens goed het bovenblad netjes oppoetsen. En leer ze ook zonder schade de kinhouder er op te zetten en af te halen. Want ook met die kinhouders wordt wat afgeknoeid. Ze worden vaak te strak geplaatst, waardoor schade aan het bovenblad en zelfs de krans ontstaat. En door het aandraaien met het pennetje ontstaan vaak diepe krassen in de krans.
Goeiendag Irene! Jij maakt nog eenz wat mee! Een snaar vastlijmen aan de toets?? En was dat gelukt? Zou ik erg knap vinden. Kreeg je het los zonder dat de toets gaten of scheuren kreeg?
Het was na de eerste les....... Ja, het was haar gelukt de snaar vast te lijmen en met een mesje kon ik de lijm doorsnijden. De snaar kon ik natuurlijk weggooien. Daarna heb ik voorzichtig met een mesje zoveel mogelijk lijm van de toets gesneden en daarna met een heel fijn schuurpapiertje de rest.
En daarna weer zwart gemaakt ? Of is het een ebben toets. Heb je er daarna nog wat was opgesmeerd ? Ik bedoel GEEN antiekwas, maar gewone was.
Ik ben nog steeds verbaasd! Een snaar vastlijmen! Die leerling heeft wel een creatieve geest! Hoe reageerde jij toen je het zag? (Ik had dat graag stiekum gezien! Niet als vlieg. Want dan was ik wijlen geweest )
Ik heb me rotgelachen natuurlijk. En heb een foto gemaakt en door ge-appt naar een collega-docent die heerlijk mee heeft genoten. En daarna nog gegrinnikt toen het meisje in eerste instantie zei dat ze geen idee had wat er met haar viool was gebeurd. Het was geen ebben toets. Zou ook te mooi zijn hè, voor die Chinese leerorkestviooltjes. Maar ik had het zwart er nog net niet helemaal af geschuurd, slechts hier en daar kwam er een beetje bruin doorheen. Ze zal het ermee moeten doen, want ik heb ook geen was. Geen idee wat ik erop zou kunnen smeren, maar boenwas zou denk ik nog best een aardige optie zijn hiervoor?
De snaar vastgelijmd ?!?!?! Ik moet er in eerste instantie hard om lachen, maar daarna denk ik toch met een beetje een dubbel gevoel: en waar waren die ouders dan? Vind het vrij apart....
Kan ook op school gedaan zijn, stiekem in het instrumentenhok met wie weet wel een paar andere leerlingen.... Maar kinderen doen van alles hoor, waar ouders niks van weten! Denk niet als ouder dat je overal weet van hebt...
Ik hoop niet dat jij gelijk hebt Irene, dat kinderen van alles doen wat ik niet weet. De oudsten bij ons, okee. Maar Nele, onze jongste van net 9 jaar? Ik heb overal (hulp)ogen
Ik zou je geen slapeloze nachten willen bezorgen, maar ook de vele (hulp)ogen zien niet alles! Al was het maar, omdat ze ook op zoveel anderen/anders te letten hebben! En die 'ruimte' voelen kinderen haarfijn aan! En ik weet zeker dat je uiteindelijk liever een kind hebt dat die radar heeft, dan dat het dat moet missen. Het brengt immers ook veel goeds! Heb maar wat vertrouwen in je Nele; met vallen en opstaan wordt het groot! Tobias, bestaat er ook zwarte boenwas?
Het 'hapt' zo heerlijk weg! Ach Irene, op school hebben ze toch ook zwarte plakkaat verf in die plastic flessen....
Dan breng ik ze helemaal op ideeën.... Kom ik volgende week op die school en zijn alle violen in alle kleuren van de regenboog....... Mmm.... best leuk eigenlijk........... Die flessen staan trouwens ongeveer NAAST de instrumenten, in dezelfde berging, grinnik............... Zo lang ze maar van mijn viool afblijven!!!!!!!!
Haha, het is dus wachten tot een creatief kind langs loopt, eentje die even 'buiten beeld' is. Misschien dat de klank van de violen nog niet eens zo'n opdoffer van zo'n 'beurtje' krijgen?
Lach er maar om...ooit heb ik in een amateurharmonieorkest meegemaakt, dat de oude heren van het slagwerk besloten de pauken op te knappen. Die werden dus lichtgroen geverfd. Omdat de vellen ook niet zo fraai meer waren, kregen de randen van de vellen ook een mooi lichtgroen kleurtje over ca 10 cm breed....