Moet je je dan zorgen gaan maken om je strijkinstrumenten? Gewoon een fictief onderwerp hoor, we hebben nog geen worm hier gezien. Wel heel veel gaatjes en zaagsel op zolder. Maar nog geen levend bewijs van daadwerkelijk houtworm.....
Misschien toch nog eerder zorgen over de zolder (de balken) zelf. Houtworm houdt het volgens mij niet uit in een instrument dat bespeeld wordt. Al die onaangename trillingen, beh!
In mijn vorige huis zaten gaatjes van houtworm in de vloerdelen van de zolder. Voor de zekerheid smeerde ik de planken ieder jaar in met petroleum. Nieuw zaagsel kwam er dan ook nooit bij, houtwormen maar ook de torretjes hebben een hekel aan petroleum. Je kan zoiets alleen op zolder doen of in een kast die je niet gebruikt want in de kamer stinkt zoiets natuurlijk teveel. In mijn violen heb ik ook in dat vorige huis nooit houtworm gehad.
Ik kook nooit op zolder. Ik snap niet hoe je op dat idee komt. Ik kook ook geen houtwormen. Ben vegetariër.
Ik ben geen vegetariër maar ik kook ook geen houtwormen. Maar om op het onderwerp terug te komen. Houtwormen zijn de larve van vliegende torretjes. Als je de ramen goed gesloten houdt dan komen die niet binnen vliegen en dan heb je ook geen last van houtwormen. En het lijkt mij wel mogelijk om een zolder afgesloten te houden. Mijn vorige huis was een huis waar de vorige bewoners op de zolder de was hadden gedroogd, en die mensen zetten dus de dakramen open.
We hebben geen ramen op zolder die open kunnen, dus deze tip neem ik ter harte. Hoe de houtwormen binnen zijn gekomen, geen idee eigenlijk.....
Die waren er misschien al. Misschien had de vorige bewoonster/bewoner wel meubels op zolder gezet die houtworm hadden.
Houtwormen op Zolder. Je zou toch eerder verwachten Onze lieve Heer op Zolder zoals jij woont. Net als de voormalige schuilkerk Onze lieve Heer op Solder in Amsterdam. Houtwormen op Zolder is bijna de titel van een spannende roman. Ik zou ze mooi laten zitten Irene, ze fluisteren je misschien wel een mooi verhaal in. En voordat die kerk op is, ben Jij allang dood.
Zonder gekheid: ik heb weleens gehoord dat houtwormen nooit in instrumenten komen, die regelmatig bespeeld worden omdat ze waarschijnlijk niet van die trillingen houden. Klopt dat Frits? In dat geval een extra argument om je viool niet op zolder te leggen, maar regelmatig te bespelen. Maar daar heb jij geen houtworm voor nodig!
Ja, dat is ook wat ik vaak lees. Daarbij is een vochtige omgeving een prima omstandigheid voor die beestjes om actief te zijn c.q. worden. Maar ja, dan moet je de viool al in een vochtige kelder hebben liggen en wie doet dat nou? Onlangs kreeg ik een viool in handen die ook behept was met wormgaten. Zelfs de toets moest er aan geloven. Meest opvallend was dat bij het vernieuwen van de zangbalk en het dunner maken van het bovenblad de wormgangen zichtbaar kwamen. In het veel hardere esdoorn (achterblad) zaten geen wormgaten, dat is blijkbaar te hard voor die beestjes. Ik heb er wat foto's van: Dat er in de toets toch ook gaten zitten duidt volgens mij er op dat het geen echt ebben is, maar een veel zachtere houtsoort. Hoewel ik ook wel eens een blok ebben heb gezien waar ook wormgaten in zaten. Dus het kán wel!
Ik weet niet waar deze gelegen heeft, kreeg 'em in handen gedrukt. Geen geschiedenis er bij. Maar er zat geen activiteit meer in qua wormen. Alleen wat ze achterlieten was geschied.