Hallo allemaal. Ik zit een beetje met een dilemma. Ik speel nu al bijna 2 jaar altviool naar alle tevredenheid, en ik vind het nog steeds erg leuk. Nu begint het echter weer te kriebelen om op de gewone viool te gaan spelen. Anders vind ik het jammer om 5 jaar vioolles aan de kant te zetten. Ik heb eigenlijk geen idee hoe mensen dit aanpakken die beide instrumenten bespelen? Mede omdat je dan binnen het orkest moet gaan schuiven, en er een tekort aan altisten zijn. Uiteraard moet je niets, maar mischien wil ik nog een jaar altviool blijven spelen en dan weer terug switchen naar viool. Hoe doen jullie dat? Buiten de echte altisten om die alleen maar alt spelen vanuit hart en nieren?? Zijn er ook violisten die echt overgestapt zijn van viool naar altviool?? Ik vind ons Altisten hoekje binnen het orkest erg gezellig. En we krijgen ook vaak mooie partijen, waardoor het steeds moeilijker wordt om van de alt los te komen. Grrr ik vind het best moeilijk. Gr D.
Dat is alleen even wennen aan schakelen tussen die violen en het notenschrift. Ik denk dat dat steeds sneller lukt, dus dat hoeft ook niet het probleem te zijn. Misschien eerder dat je een keer in een verstrooide bui met je alt bij het gezelschap komt waar je viool speelt? Voor ons als cellisten is het immers ook schakelen tussen uiteindelijk drie sleutels en met je grijze massa kun je misschien wel meer dan je denkt!
Vandaag even over mn dilemma gebabbeld met de viooldocente. Die adviseerde mij om nog 1 jaar door te gaan op de alt, om vergissingen uit te sluiten tussen de G en C sleutel. Die verwar ik nog weleens, zeker als ik nachtdienst heb gehad. Tussendoor kan ik altijd nog op de viool spelen. Maar aangezien op de alt nog wel het 1 en ander te behalen valt, ook mede door de muziekstukken in het strijkersensemble. Was ze van mening dat 1 jaar door gaan met de alt een vestandige keus,Om zo het switchen tussen de G en C sleutel te vergemakkelijken. Ook door wat moeilijkere stukken te gaan spelen op de alt. Gr D.
Je docente gaat er dus van uit dat met nog één jaar doorstuderen je de C-sleutel beter in je systeem geautomatiseerd hebt (0m het maar even zo uit te drukken). Ik kan mij er wel iets bij voorstellen. Het is misschien het soort automatisering als bij leren fietsen: dat leer je ook niet zomaar weer af. Maar je hebt ook nog wel zin om nog even een jaar door te oefenen, o.a. met moeilijkere stukken?
Hoi marcelita Ik ben inmiddels begonnen aan de cello suitte van bach. Mijn viooldocente vond dat ik er wel klaar voor was. Makkelijk is anders, alhoewel de laatste paar maten in de G-sleutel staat geschreven zijn die ook wat gemakkelijker weg te spelen. Mijn hersenen hebben geen problemen om van de C - sleutel naar de G sleutel te gaan. Ik vind altviool ook erg leuk om te spelen. Je kunt er lekker diep in de snaren gaan hangen en met de cello's mee bronmen. Laatst even mijn gewone viool uit zijn slaap gehaald. Het was in het begin even wennen qua vinger afstanden, maar daarna speelde ik Canon in D van Pachelbel probleemloos weg . We spelen gewoon lekker door.
Hoi Dreamingdrago0n, Hey, dat is leuk, die cellosuite van Bach! Bij nr. 1 begonnen? Het is wel grappig dat de cello en de altviool allebei gestemd zijn in (vanaf laatste snaar eerst genoemd) C-G-D-A. Alleen zijn de afstanden tussen de tonen wat kleiner. Zou je dan als altviolist alsnog dezelfde vingerzetting krijgen als ik met mijn cello? Inderdaad is het heerlijk om lekker diep in de snaren te hangen! Fijn dat je lekker makkelijk kunt switchen tussen de C en de G-sleutel! Uiteindelijk zul je door je ervaring op de gewone viool en de alt lekker makkelijk kunnen gaan switchen wat betreft vingerafstanden. Hoe heerlijk dan om dan weer eens dit op de alt te doen en dan weer eens dat om mee te doen met de viool! Inderdaad, lekker blijven spelen!!!
De laatste snaar het eerst en dus de eerste snaar het laatst? Ik denk dat hier toch 'laagste' had moeten staan.
Dat klopt: tikfoutje. Verder schelen de altviool en de cello een octaaf. Maar goed, dat zal in de alt-versie van de Bach suite voor cello wel al aangepast zijn.
ik snap je dilemma. ik overweeg ook wel eens om binnen het orkest te switchen naar de 2e violen. maar dan laat ik het kleine en gezellige altgroepje wel in de steek. nu speel ik gewoon thuis af en toe viool (en geniet van de lichtheid en het gemak). tegen de tijd dat de E snaar me gaat irriteren, stop ik er weer eeen tijdje mee. ik merk dat 3 jaar G sleutel genoeg was om die nooit merr te vergeten. helaas, de 2,5 jaar op C sleutel, is nog steeds niet genoeg om echt vloeiend te lezen! maar door elkaar halen doe ik ze niet.
Hoe zit het idd met vingerzettingen viool-altviool-cello? Komt altviool dan eerder overeen met cello of met viool?
Pyjamaatje aan dan? Donderdag zag ik iemand haar viool in een soort vioolslaapzak schuiven. Zij zei; ja dat is haar pyjamaatje . Ik leg er een stofdoek overheen en de lap die bij mijn vioolkoffer zat. Het lijkt wel mode. Vioolslaapzakjes of zijde sjaaltjes of hoesjes. Waarom ze dat toch doen?
Ik gok erop dat het eerder overeen komt met de cello dan met de viool, vanwege het feit dat het dezelfde combinatie snaren is (alleen in octaaf verschillen): A-D-G-C. @jis77 , jij hebt ervaring met viool én cello: wat voor markante verschillen merk jij? We hebben hier verder wel ervaringsdeskundigen met de combinatie viool-altviool,en wat valt hen op qua vingerzetting? We hebben nog geen cellist-altviolist; wie deze beide instrumenten bespeelt, zou kunnen bevestigen (of ontkennen) dat het verschil alleen in de afstanden (dus meer of minder spreiding van de vingers) tussen de tonen zit, dat het vibrato bij de altviool minder hard werken is en je het ook aan het strijken merkt (minder zwaar bij alt).
Ik gok dat altviool qua vingerzetting toch overeenkomt met de viool en niet de cello (voor mij ongunstig als ik alt zou willen spelen) Zag net ergens een plaatje via google http://www.shawnboucke.com/fingering-charts.html Viool strijkt zowieso veel lichter dan cello en het is veel meer gepriegel op de milimeter, maar op de cello krijg je weer kramp van het spreiden. T is ook altijd wat haha Ik dacht even miss is alt minder zwaar dan cello en kan ik me daar even mee bezighouden maar als alles dan weer anders is