Ik heb nog nooit een stemvork in mijn handen gehad. Gewoon met het stemfluitje de A zo zuiver mogelijk en de rest op het gehoor.
En het stemfluitje voor de viool heeft G,D,A,E. die voor de gitaar E,A,D,G,B,E. En dat elektronische stem apparaatje is gewoon handig. Naar mijn mening leer je naderhand pas op gehoor stemmen, je leert het aan.
Inderdaad, dat is een kwestie van muzikale ontwikkeling. En het is ook heel belangrijk dat je goed leert luisteren naar de tonen die je speelt en dat je die ook op gehoor leert bijstellen naar de juiste toon en dat je niet eindeloos zit te checken met dat apparaatje.
In mijn tijd had je die elektronische dingen niet en ik heb al heel snel geleerd zélf mijn viool te stemmen!
Volgens de website van Bert Boon mag een stemvork in geen enkele vioolkist (of altkoffer, of cellozak) ontbreken. Dat zegt toch genoeg?
Juffrouw van Wijk van wie wij zangles kregen, en die ons noten liet zingen door gebaren te maken met haar handen, gebruikte ook altijd een stemvork, ik zie het mens nog staan met dat ding aan haar oor. Sinds die tijd heb ik een diepe afkeer van stemvorken, misschien is zij daar wel debet aan.
Ik had een juf waar ik een vreselijke hekel aan had en die schreef met een vulpen. Ik heb geen hekel aan vulpennen gekregen.
Ik had ook een lerares waar ik een bloedhekel aan had, toch heb ik geen hekel aan vrouwen gekregen ---
Dit is voor mij ook nieuw. Verder snap ik Frits wel met de stemvork, maar als je helemaal blanco begint, is dat nog te hoog gegrepen voor de meesten. Daar moet je naartoe werken.
Ik denk dat je aan de gegeven links die simpelweg de 'losse' snaren laten horen, niets hebt. Veel leerzamer is om tweeklanken te beluisteren en dan in dit geval die van de betreffende kwinten. En dan hoop ik dat de luisteraar hoort of het een reine kwint is of niet, want met die elektronische dingen zijn de frequenties allemaal afgeleid van een hoofdoscillator, die door frequentiedeling op een bepaalde toon worden gebracht. Het gevolg is een zwevende kwint. Maar goed, als je het hoort, ben je binnen en hoef je geen internet meer raadplegen. Dan volstaat een stemvork of welke referentie voor de A je maar wilt. (veel orgels staan bijvoorbeeld lager gestemd).
Je bedoelt het zeker heel erg goed Frits, maar ik begrijp werkelijk niet één woord van wat je zegt [ sorry ] Dus dat is nu precies wat ik bedoel als ik zeg dat ik als beginner eerst moet weten hoe de snaren apart klinken ongeveer en dan kan ik het later leren om het fijner af te stellen. ---
Tja, maar als je nog niet kan spelen en al helemaal niet kan stemmen dan wil je eerst de snaren op de juiste spanning brengen en liefst een beetje in de buurt van GDAE. Als je dat hebt gedaan kan je leren via de tweeklanken om de boel nauwkeurig te stemmen. De stemvork komt dan later wel een keer.
Je zult toch een keer moeten leren stemmen. Je kunt niet steeds maar zeggen: ik kan nog niet stemmen. En dan komt de eerste keer. Daarna de tweede en op een zeker moment kun je het. Ja, zo simpel is het. Waarom willen jullie steeds maar beginnen met de methode zoals het niet moet. Met auto leren rijden zegt de instructeur toch ook niet ik stuur eerst wel want jij kunt het nog niet? Gewoon beginnen!
Niet één woord? Dat lijkt me een beetje overdreven. Als je een snaar kunt stemmen en je leert hoe de klank van een kwint is, kun je zo je hele viool stemmen. Niet ongeveer, maar precies want aan ongeveer hebben we niets.
Ik weet ook wel hoe het moet maar ik weet ook dat dat voor de beginner in kwestie nog niet werkt. Bovendien moet je ook nog de beschikking hebben over een viool met goed lopende stemsleutels en/of fijnstemmers.