"Ravelijn" is een groep enthousiaste amateurmusici die graag wereldmuziek speelt onder leiding van docenten die daarin gespecialiseerd zijn. Eens per maand op een zaterdagmiddag van 12:30-16:30 uur in een zaaltje in Utrecht geeft één van die docenten een workshop. De bladmuziek is van te voren digitaal verspreid. Zo maken we kennis met een diversiteit aan muziek, aan ritmes en melodielijnen die passen bij die landen en regio's waar de muziek vandaan komt en nog verdere specifieke kenmerken. We werken toe naar een uitvoering voor vrienden en familie, ook hebben we weleens buurtbewoners uitgenodigd (tenslotte zien ze ons met onze instrumenten door hun buurt sjouwen). We vallen niet onder een organisatie (als muziekschool, concertgebouw ofzo), we regelen alles zelf met een eigen bestuur. Met de contributies financieren we de huur van de ruimte en de docenten. Het is mogelijk een middag op proef mee te komen spelen in het nieuwe seizoen. Die proef is geen auditie, maar gewoon om te kijken of het je bevalt en er een 'klik' is. Violisten spelen zowel uitdagende melodiepartijen als begeleidingspartijen, cellisten spelen naast begeleidingspartijen ook melodiepartijen. Met de muziek worden diverse arrangementen gemaakt, waardoor je niet altijd 'gebakken' zit aan één soort partij. Aan de andere kant: als je met cello begonnen bent en bijvoorbeeld ongeveer een jaar speelt, kun je al een hele leuke start maken in de begeleidingspartijen en dan in de loop van de tijd steeds mee melodiepartijen oppakken. Zelf doe ik hier al een jaar of vijf aan mee en ik ga er graag mee door! Spelers komen bijvoorbeeld uit de omgeving van Harderwijk, Den Haag, Hilversum, Amersfoort, Renkum en Utrecht. Sommige leden hebben met elkaar een samenrijd-regeling getroffen. Denk er eens over of je dit wat lijkt. Voor informatie en aanmelding kun je bij mij terecht
Na al jouw enthousiaste verhalen zou het me echt geweldig leuk lijken, maar helaas, het is voor mij echt te ver weg...
Ja, helemaal uit het noorden van het land is een behoorlijke afstand! Wel jammer, maar bijna twee uur rijden enkele reis lijkt mij inderdaad geen optie!
Lijkt mij erg leuk, ik doe graag eens mee. Ben nieuw op dit forum, maar ben al veel leuke dingen en nuttige tips tegengekomen, waarvoor dank. Ik woon in Twente, alles is dus altijd ver weg, maar ja... Wat van ver komt is lekkerder zeggen ze hier. Misschien met de trein goed te doen, als de Dominicus kerk op loop afstand van CS is. Ik zal je mailen
Het voordeel is wel dat je bij Ravelijn wat uurtjes bezig bent, zodat de verhouding reistijd speeltijd nog aardig blijft. Twente is wel weer wat verder dan Renkum, maar er zijn ook mensen van nog verder weg (Zeeland en Groningen) een seizoen gaan meedoen.
De Dominicaanse kerk is niet op loopafstand van CS. Maar uit eigen ervaring kan ik zeggen dat het met de bus maar 5 minuten is en die bus rijdt geregeld . Dus laat je dat zeker niet weerhouden!
Klopt en vaak kom je op CS nog wel een mede muzikant tegen die ook met het ov naar Ravelijn gaat en kun je het laatste stukje samen reizen
Aan de andere kant: als je met cello begonnen bent en bijvoorbeeld ongeveer een jaar speelt, kun je al een hele leuke start maken in de begeleidingspartijen en dan in de loop van de tijd steeds mee melodiepartijen oppakken. Mischien een mix van moeilijke en gemakkelijke partijen ?
@dreamingdragon, het was even stil uit mijn hoek, maar ik was dus echt een tijd bij de palmboompjes een eind overzee. Het niveau bij Ravelijn, dat valt qua hoogte nog best wel mee. Er zijn inderdaad snelle loopjes die de flink gevorderde violisten bij ons spelen en anderen zouden dan kunnen uitwijken dan uit naar een andere lijn/partij. De contactpersoon op de flyer speelt zelf viool en je zou eens bij hem kunnen informeren wat de mogelijkheden zijn met jouw niveau. En als je met je altviool zou komen, de groep wordt dan al helemaal gek van blijdschap, denk ik, en voor jou zijn er wel mooie opties, variërend van meedoen met de cellopartij tot een voor jou haalbare vioolpartij. Altviool en volksmuziek.... Over een mix van moeilijke en makkelijke partijen: er worden vaak arrangementjes bedacht, waarbij een bepaalde instrumentgroep eerst de eerste melodielijn heeft (in de eerste ronde) en dan daarna de tweede lijn gaat spelen of (de celli) een melodiepartij en daarna de/een begeleidingspartij gaan spelen. Zo kom je gelijk tot een mix en er wordt dan ook gekeken of dat leuke mix idee ook haalbaar is.
Hoi marcelita. Ik hoop dat je genoten hebt van je vakantie ver over zee. Ik zou eerst even moeten kijken of Ravelijn in mijn ploegenschema past. Aangezien ik veel weekenden moet werken, en of het haalbaar is. Met hoeveel altisten spelen jullie nu? Groetjes D.
De vakantie was heerlijk! Daarna had ik het een week hier best koud, maar het went weer. Altisten: die hebben we nog niet. Vandaar mijn enthousiasme. En natuurlijk gewoon heel leuk als je erbij komt, maar het is altijd een zaterdagmiddag per maand en als je veel weekenden moet werken kan dat wel lastig wordeen.
Het wordt inderdaad erg lastig. En ik zit al bij 2 orkesten. En als ik eindelijk 1 heel weekend vrij ben. Dan ga ik leuke dingen doen, helaas is Utrecht te ver weg om op en neer te rijden. Daar ben ik wel een hele zaterdag zoet mee.
Ik kan inderdaad niet ontkennen dat het veel tijd neemt! Een groot deel van de zaterdag. Omdat ik vanuit omgeving Renkum met nog een ander rijdt die ik anders ook niet zie, we kennen elkaar wel langer, benutten we die dag ook om tijdens de reis bij te kletsen. Van ca. tien voor 11 's ochtends tot ca. kwart voor 6 uur begin avond staat dan die dag in het teken van Ravelijn. Dat tien voor 11 is dan nog om alvast met elkaar wat koffie in te drinken voor we vertrekken en dus nog extra bijpraat. Anders had ik hier ook wel om 11;30 kunnen wegrijden.
Zie flyer in de bovenste (#1) post: Wij repeteren op: 16 sept 2017 21 okt 2017 18 nov 2017 9 dec 2017 20 jan 2018 24 feb 2018 17 mrt 2018 21 april 2018 12 mei 2018 16 juni 2018generale repetitie 23 juni uitvoering We repeteren in Utrecht (zie adres op flyer) van 12;30 uur tot 16;30 uur met een pauze ertussen.
Het beste is je te melden bij Marcel, zie op de flyer op #1. Hij coördineert en met hem kun je het bespreken.