Ik ben nieuw op dit forum en speel trompet, bugel, gitaar, basgitaar en contrabas. Ongeveer 35 jaar geleden heb ik van een tante een oude viool gekregen waar zij zelf vroeger op gespeeld had. Ik heb geprobeerd er op te spelen maar viool is toch mijn instrument niet en daarom heeft hij jaren in het berghok gelegen. Onlangs heb ik hem weer tevoorschijn gehaald en ik vraag me af of hij wat waard is. Er zit geen stikker in de viool zelf maar er zit een houten koffer bij en in het deksel van deze koffer zit een stikker waarop staat: JOSEF VEDRAL LUTHIER Molenstraat 19 DEN HAAG Telefoon no. 7789. Ik heb wat gegoogeld op deze naam en vond dat Josef Vedral een gerespecteerde vioolbouwer was en dat instrumenten die door hem gebouwd zijn behoorlijk wat waard zijn. Ik had echter verwacht dat als mijn viool echt door hem gebouwd was dat er dan een stikker met zijn naam in de viool zou zitten. Omdat dit niet zo is denk ik dat het een viool is die door Josef Vedral is ingekocht en waarvan alleen de koffer van een stikker voorzien is. Is dit gangbaar voor een viool zonder stikker die bij Josef Vedral vandaan komt? Omdat het vermelde telefoonnummer geen kengetal heeft denk ik dat de koffer van vóór 1930 moet zijn omdat de kengetallen pas in 1930 zijn ingevoerd. Is uit het vermelde telefoonnummer af te leiden hoe oud de viool is? Als hij niet echt door Josef Vedral gebouwd is, zou het dan toch nog een waardevol instrument kunnen zijn?
Welkom op dit forum. De info op de koffer hoeft helemaal niets te zeggen over de viool. Misschien handig om wat foto's te plaatsen van de viool.
Ik heb ook een viool die bij Vedral vandaan komt en ook door hem is onderhouden. Vedral verkocht niet echt rommel, maar redelijk goede violen voor die tijd. Mijn viool is denk ik nu rond de 350.00 euro waard, en die is in goede staat, dus reken je niet rijk. Als herinnering is het misschien leuker om hem te houden.
Ik zou het leuker vinden als er weer op gespeeld wordt dan wanneer hij bij mij thuis in de berging ligt en ik weet bijna zeker dat hij niet echt veel waard is. Maar als hij voldoende kwaliteit heeft dan is het misschien iets voor het muziekinstrumentenfonds. Omdat ik zelf geen viool speel kan ik de kwaliteit niet beoordelen en dat kun je ook niet aan een foto zien. Ik heb er een verhaaltje over geschreven waar twee foto's bij zitten en dat naar het muziekinstrumentenfonds gestuurd. Op basis daarvan adviseren zij misschien om er eens door een deskundige naar te laten kijken.
Misschien toch leuk voor ons om wat foto's te plaatsten zodat wij weten om welke viool het gaat. En bij een vioolbouwer langs gaan is altijd de beste manier voor een taxatie en eventueel een indicatie wat gebruiksklaar maken gaat kosten.
Adriaan, het zou inderdaad leuk zijn als je hier ook een paar foto’s plaatst. Alleen het verhaaltje over Vedral zegt niets. We vinden het vooral leuk om de viool ook te kunnen zien. De voor, achter en zijkant van de kast, goed recht fotograferen De voor, achter en zijkant van de kop/krul ook recht. Hier zijn ook forumleden die je informatie over de viool kunnen geven.
Ik heb net een reactie van het muziekinstrumentenfonds gehad en zij denken dat het een eenvoudige studieviool is waarvan er ook veel door Vidral geleverd zijn. Zij hebben voor dit soort instrumenten geen belangstelling; jammer want ik had hem willen schenken. Ik heb er geen behoefte meer aan om nog verder na te gaan of het iets is of om hem te laten opknappen. Hij is wel te bespelen want ik heb er ooit nieuwe snaren en stemsleutels op laten zetten. Misschien kan ik er ooit nog iemand uit de familie blij mee maken.
Als je niets voor de viool hoeft te hebben en wel wil dat deze goed terechtkomt, kijk hier dan even naar: http://leerorkest.nl/nl/instrumentendepot/welke-instrumenten-nodig
Ik heb het verhaaltje dat ik over de viool geschreven heb opgestuurd naar een vioolbouwer in Eindhoven gestuurd met de vraag of hij op basis van dat verhaaltje kan bevestigen dat de viool niet echt door Vidral gebouwd is. Als hij dat niet kan, dan ga ik een keer bij hem langs om het zeker te weten.
Je hebt helaas niet de foto’s geplaatst zoals ik had aangeraden dus het is lastig te beoordelen. Maar ik zie op het eerste gezicht in de koffer iets wat lijkt op een Boheemse (Duits/Tsjechische) studie viool met vermoedelijk een gebeitste toets, geen ebbenhout. Werd gedaan om kosten te besparen. Zou Vedral vast van ebben hebben gemaakt. Dit is en echte Vedral: https://www.muziekinstrumentenfonds.nl/289/collectie/instrumenten/instrument/?id=146
Op basis van de foto's is met 100% zekerheid vast te stellen dat deze viool niet door Vedral is gebouwd. Dit is inderdaad een eenvoudige oude studieviool die massaal is gebouwd in een atelier. Er zit bijvoorbeeld een toets op die niet van ebbenhout is. De viool lijkt gebruikt te zijn als tennisracket. Met wat liefde een leuke viool voor een startende leerling. Heb iets dergelijks ooit voor 15 euro bij de kringloop gekocht. Met een zachte doek en speciale 'vioolpoets' de viool te lijf gegaan en voor 100+ euro verkocht.
Vandaag ben ik met de viool naar een vioolbouwer geweest en heb hem een mondelinge taxatie laten uitvoeren. Het verhaaltje dat ik over de viool geschreven had, heb ik een beetje aangepast en het resultaat van de taxatie heb ik erin opgenomen. Het luidt ongeveer als volgt: Op 24-10-2017 ben ik met de viool naar een vioolbouwer geweest en heb hem een mondelinge taxatie laten uitvoeren. Volgens hem is het een Saksische viool van rond 1920 en is de waarde in de huidige staat ongeveer € 300. Het is een eenvoudige viool uit de goedkopere prijsklasse wat te zien is aan het feit dat er geen ebbenhouten toets op zit, dat er geen blokjes in de hoeken zitten en dat een op schellak gebaseerde lak gebruikt is die door vocht aan de achterkant uitgeslagen is. Hij is technisch in redelijke staat maar de strijkstok is niets waard want die is krom en te slap. Een houten kist met een gewelfd bovenblad was wel een tamelijk dure optie voor die tijd. Het is dus zeker geen echte Vidral en de waarde is zodanig dat ik hem wil schenken aan een leerorkest. Dan wordt er tenminste nog op gespeeld en loop ik niet de kans dat een sjacheraar hem oppoetst er een etiket van Vidral in plakt. Ik zal het verhaaltje mailen naar het Instrumentendepot met de vraag of zij er belangstelling voor hebben maar ik kan niet beoordelen of er een acceptabele klank in zit.
Hallo Adriaan, Ik werk voor het leerorkest in Den Bosch als viooljuf en kan zo'n instrument zeker goed gebruiken! Wij hebben helaas geen toegang tot het instrumentendepot, omdat we verder geen banden hebben met het Leerorkest Amsterdam, helaas. https://strijkersforum.nl/threads/bosch-leerorkest.3769/ Groetjes, Irene
Irene, ik heb hem al aan het instrumentendepot leerorkest aangeboden. Ik heb hen gekozen omdat zij een werkplaats hebben om instrumenten op te knappen en er zal vast wel wat aan moeten gebeuren. Als zij hem niet willen hebben komen jullie in aanmerking maar het kan nog wel een week duren voordat ik dat weet omdat ze nu nog vakantie hebben. Vidral moet inderdaad Vedral zijn.
Wat een mooie ontwikkelingen bij de viool van @Adriaan Kragten ! Wie weet hoeveel kinderen hierdoor enthousiast amateurmusicus worden (of meer...)!
@Elman: in #12 heb je een afbeelding willen plaatsen, maar je account bij photobucket is blijkbaar verlopen. Het gevolg daarvan is dat er geen afbeelding zichtbaar kan worden gemaakt. Is uploaden via SF een optie? Zou mooi zijn.