Pijn in linkerarm

Discussie in 'Viool' gestart door Brienneoftarth, 4 dec 2018.

  1. Brienneoftarth

    Brienneoftarth

    Lid geworden:
    25 nov 2018
    Berichten:
    48
    Dag allemaal,

    Ik heb een vraagje, ik heb pijn in mijn linkerarm bij het spelen. Mijn spierbal in mijn bovenarm is wel aangespannen, dit lukt me ook niet om te ontspannen. Ik las dat dat mogelijk het probleem kan zijn, maar ik krijg het niet voor elkaar. Heeft iemand daar oefeningen of tips voor?
    Daarnaast doet mijn hand pijn na het spelen, als ik met mijn hand op bed of iets zachts leun en mijn pols dus lager staat dan mijn vingets voel ik pijn.

    Wel moet ik zeggen dat ik sinds 3 dagen voor het eerst in 7 jaar heb gespeeld. En ook minstens 1 a 2 uur per dag. Vroeger hield ik mijn linker hand altijd plat tegen de hals van de viool aan, wat verkeerd is. Daar let ik nu op, dus mogelijk is mijn houding daardoor dus verkeerd.

    Morgen heb ik mijn eerste vioolles dus ik ga zeker vragen of mijn houding er goed uit ziet, maar ik dacht mogelijk weten jullie wat.

    Mijn schouder- en neksteun zou ik ook nog aan kunnen passen, die kan ik gelukkig om komen ruilen.

    Ik hoop dat iemand me gerust kan stellen dat het niet betekent dat het een dom idee is om weer viool te gaan spelen.

    Alvast bedankt!
     
    Laatst bewerkt: 5 dec 2018
  2. Muzirene

    Muzirene |♫♫|♫

    Lid geworden:
    23 apr 2012
    Berichten:
    2.202
    Homepage:
    Het is nooit een dom idee om weer viool te gaan spelen :)

    Morgen vioolles, dan word je vast wat wijzer. Fijne les!
     
  3. Oosterhof Vioolbouw

    Oosterhof Vioolbouw Frits Oosterhof Beheerder

    Lid geworden:
    29 mrt 2003
    Berichten:
    14.242
    Homepage:
    Dan zullen een aantal spieren toch eerst weer moeten wennen aan een bepaalde houding. Ik zou zeggen niet te lang achter elkaar, langzaamaan de tijd opvoeren. Dan zou het vanzelf weer goed moeten komen.
     
  4. Marcelita

    Marcelita |♫♫|♫♫|♫♫|

    Lid geworden:
    6 jan 2014
    Berichten:
    6.116
    Homepage:
    Het is inderdaad niet dom om weer lekker viool te gaan spelen, maar ja, zoiets kun je toch maar beter rustig opbouwen. Je enthousiasme heeft je nu even een probleem bezorgd, maar als het goed is, kom je daar ook weer snel vanaf. Gewoon even iets rustiger aan en op gegeven moment kun je het weer hebben lekker lang door te spelen.

    Zelf houd ik toch meer van wat pauzes ertussen; ik blijf graag pijnvrij spelen!

    Ik zie dat je nieuw bent op het forum: van harte welkom en we hopen dat je hier gezellig ervaringen e.d. komt uitwisselen!
     
  5. Deanone

    Deanone Anouschka

    Lid geworden:
    29 sep 2009
    Berichten:
    1.253
    @tamarrr96 staat je viool niet te hoog? De toets mag niet boven de schouder uitkomen. En misschien staat hij ook teveel naar links?
    Als hij te hoog en/of teveel naar lonks staat gaan je armen, rug en nekspieren als vanzelf aanspannen. Ga maar eens in die houding staan zonder viool en probeer het dan uit en voel met je rechter hand wat je spieren doen. Misschien kun je zo ook uitproberen wanneer je spieren niet aanspannen?
    Succes!
    Heel goed dat je les neemt! Hoe was je les?
     
  6. Hennetje

    Hennetje

    Lid geworden:
    6 sep 2018
    Berichten:
    156
    Als ik dat zo lees, dan denk ik inderdaad met de anderen dat het euvel wordt veroorzaakt door te lang in een bepaalde positie zijn geweest. Ben ook erg benieuwd naar hoe je les was en of er feedback op je houding werd gegeven!
     
  7. gevoeligesnaar

    gevoeligesnaar Karin

    Lid geworden:
    17 jan 2014
    Berichten:
    738
    Ik ben het helemaal met mijn voorgangers eens. Ik zou zeggen: even de viool laten liggen tot de pijn helemaal weg is, en dan opnieuw rustig opbouwen. Begin gewoon met een kwartiertje ofzo en bouw dat langzaam uit. Evt. kan je meerdere malen op een dag een kwartiertje spelen, als je aan één kwartiertje niet genoeg hebt.
    Een (langdurige) blessure is gemakkelijk te krijgen en maar heel moeilijk weer op te lossen. Helaas zijn er ook hier op dit forum voorbeelden van te vinden...
     
  8. Hubertus Bogaers

    Hubertus Bogaers ♫ ♪

    Lid geworden:
    3 nov 2015
    Berichten:
    886
    Als je je iets fout hebt aangeleerd, is het lastig om ervan af te komen. Soms helpt het om het met een goede houding "andersom" opnieuw aan te leren, dus je viool rechts vast te houden, zonder dat je de bicepts (spierbal) spant. Als je door hebt hoe het hoort, kun je proberen het weer links op de goede manier te doen. Heb je wel een doncent bij nodig die meekijkt... met de cello gaat dat gemakkelijker, omdat je daar geen schoudersteun/kinstuk hebt...
     
  9. Brienneoftarth

    Brienneoftarth

    Lid geworden:
    25 nov 2018
    Berichten:
    48
    Ja ik hoop dat het dus inderdaad door het vele spelen komt, ik heb nu gewoon oprecht niet door dat ik dan al meer dan 1.5 uur aan het oefenen ben, wat positief is dat mijn passie terug is haha! Ik merk dat ik dan ook naarmate ik langer speel mijn viool echt een stuk schuiner omlaag wil houden en een beetje wil gaan hangen in mijn zij met mijn arm voor steun. Lijkt me niet echt goed, maar ik kan me herinneren dat ik dit vroeger ook vaak deed tijdens het spelen. Toen wilde ik stoppen met viool dus maakte het me niet zoveel uit, maar nu wil ik graag de slechte dingen direct proberen weg te leren en mezelf goede houdingen aan te leren.

    Inmiddels heb ik een hogere kinsteun en een andere schoudersteun, wel heb ik deze pas omgewisseld na mijn eerste les, dus morgen ga ik kijken of deze nu wel goed staan afgesteld.

    Ik heb niet het idee dat mijn toets te hoog staat of dat ik mijn viool te ver naar links houdt, daarover heb ik vorige week toen ik naar mijn houding vroeg ook geen opmerkingen gehad, maar ik zal er morgen nog eens expliciet naar vragen, want wie weet doe ik dat wel verkeerd!

    Ja klopt helemaal, maar ik ben zo enthousiast dat het lastig is om te minderen met oefenen. Ik zal proberen nu maar een kwartiertje per dag te oefenen al is dat vast een uitdaging haha!

    Ik krijg mijn spierbal maar niet ontspannen, wel weet ik nu zeker dat ik niet mijn viool geheel met mijn linkerhand draag, want ik kan hem met gemak zonder te klemmen voor een lange tijd vasthouden zonder handen.

    Zou het misschien ook gewone spierpijn kunnen zijn in mijn arm door het vele spelen? Geen idee of dat mogelijk is hoor haha! Zo ja zou iets van massage of een bepaald zalfje ofzo kunnen helpen? Ik ben hier echt niet in thuis! Of bepaalde oefeningen om je linkerarm te ontspannen of een soort coolingdown?

    Ik raak wel een beetje angstig nu of ik mezelf niet nu dan al een blessure heb aangedaan. Ik heb een dag niet geoefend en merkte dat het die dag wel een stuk minder was, dus dan zou het met rust goed moeten komen denk ik? Zouden jullie dan aanraden geheel niet spelen of max een aantal minuten per dag? Ik wil er zsm vanaf en het niet verergeren

    Mijn eerste les was trouwens ontzettend leuk, ik heb les bij dezelfde leraar als tot 8 jaar terug en het was een weerzien vol vreugde! Ik heb ook heel erg veel zin om morgen weer een nieuwe les te volgen!

    Super fijn al jullie reacties, heb ik heel veel aan, dankjewel!
     
    Laatst bewerkt: 11 dec 2018
  10. Muzirene

    Muzirene |♫♫|♫

    Lid geworden:
    23 apr 2012
    Berichten:
    2.202
    Homepage:
    Als het spierpijn of iets dergelijks is, of acceptabele belasting waar je lichaam op reageert, moet het uiterlijk een dag later minder gaan worden. Dus de volgende dag kan het nog net zoveel (of meer, bij erge spierpijn) zijn, maar de dag erna moet het minder worden, anders is het inderdaad overbelasting.
    Tenminste, dat is wat een fysiotherapeut me heeft verteld.
     
  11. Marcelita

    Marcelita |♫♫|♫♫|♫♫|

    Lid geworden:
    6 jan 2014
    Berichten:
    6.116
    Homepage:
    Er zijn ontspanningsoefeningen vóór en na het cellospelen. Schouders los schudden enzo. Die moeten er toch ook voor violisten zijn!?
     
  12. Snelviooltje

    Snelviooltje

    Lid geworden:
    25 sep 2014
    Berichten:
    170
    Jazeker zijn die ontspanningsoefeningen er voor violisten. YouTube staat er vol mee. Wat mijzelf heeft geholpen is de volgende oefening:
    Met je viool in de goede houding en ipv je strijkstok een doek in je rechterhand. Dan leg je met je rechterhand met het gevoel alsof je een soort lappenpop bent je hand met de doek op de snaren en tijdens die hele beweging probeer je je schouder en bovenarm ontspannen te laten hangen.
    Hetzelfde kun je doen met je linkerarm: viool onder je kin en evt vasthouden met je rechterhand en dan eerst je linkerarm los en totaal ontspannen laten hangen. Vervolgens vanuit die ontspanning je linkerarm omhoog en je viool vastpakken. Hetzelfde gevoel van losheid en ontspannenheid dan vasthouden.

    Ook helpt het wellicht om de oefening te doen waarbij je je viool vasthoudt tussen je kin en de krul tegen de muur (met een spons oid ertussen) Ook zo kun je wellicht oefenen om je linkerarm te ontspannen.

    Als ik het overigens zo lees vind ik het niks gek dat je pijn had. Het is een ongewone houding en je bent van 0 naar ineens erg lang gegaan. Wat meer pauzes nemen zou ik zeggen. Als ik een hele dag een repetitie heb kan ik nog zo ontspannen spelen, maar op enig moment zijn je spieren gewoon moe en moet je pauzeren. (Als ik straks in het voorjaar ineens weer een fietstocht maak van 2 uur kan ik daarna ook niet meer fatsoenlijk afstappen en lopen, toch, is beetje hetzelfde)
    Ook niet meteen té druk om maken, niet iedereen heeft meteen langdurige blessures.
    Naar je lijf luisteren, het serieus nemen en altijd bezig blijven met je houding en ontspannen spelen hoort overigens standaard dagelijks/wekelijks bij een instrument bespelen. Voor je lijf én voor een goede klank. Dus welkom in de wereld van de violisten :):D
     
  13. Deanone

    Deanone Anouschka

    Lid geworden:
    29 sep 2009
    Berichten:
    1.253
    Klopt, een langdurige blessure krijg je niet zomaar. Die krijg je na maanden/jaren over je grens gaan.
    Maar zeker in het begin op tijd ontspannen! Meerdere keren kort oefenen is beter dan 1 keer erg lang.
    Beterschap!
     
  14. Brienneoftarth

    Brienneoftarth

    Lid geworden:
    25 nov 2018
    Berichten:
    48
    Nou ik heb nu 3 dagen niet gespeeld, behalve gisteren dan een half uur les en het gaat een stuk beter. Ook nog uitgebreid naar mijn houding gekeken met mijn docent, had best wat aanmerkingen maar niet wat betreft mijn linkerarm en hand. Dus dat is fijn en mooi. Hij zei dat het ook kwam doordat ik zoveel gespeeld had. Ik voel me wel een beetje dom dat ik daar niet aan gedacht had in eerste instantie haha! Als ik nu iedere dag meer dan een uur zou gaan hardlopen gaan mijn benen dat ook echt niet leuk vinden. Ik was gewoon enorm gefocust op een goede houding krijgen omdat ik het vroeger verkeerd deed, dus waarschijnlijk dacht ik daarom direct daaraan.

    Super fijn, bedankt voor alle oefeningen en adviezen! Ik ga nu goed opletten dat ik meerdere keren per dag kort ga spelen in plaats van ineens heel lang.
     
  15. Marcelita

    Marcelita |♫♫|♫♫|♫♫|

    Lid geworden:
    6 jan 2014
    Berichten:
    6.116
    Homepage:
    Paar minuten per dag, mits pijnvrij. Als het pijn doet, is het geen goed idee.
    Ook niet doorspelen tot je wel pijn voelt.
     
  16. Brienneoftarth

    Brienneoftarth

    Lid geworden:
    25 nov 2018
    Berichten:
    48
    Dag allemaal,
    Misschien een domme vraag, maar hoe weet je nu of de hoogte van je schoudersteun goed is?
    Ik heb zojuist flink lang voor de spiegel gestaan met alle mogelijke afstellingen van mijn schoudersteun en denk dat de pijn komt doordat mijn schoudersteun te hoog stond.

    Ik had namelijk eerst nog geen verhoogde kinsteun maar al wel mijn schoudersteun op ongeveer maximale lengte staan. Toen de verhoogde kinsteun gekregen omdat mijn hals vrij lang is en toen voelde voor mijn nek de afstand met de kin en schoudersteun zo prima. Echter bleef ik pijn krijgen in mijn linkerarm ook met maar 15 minuten per dag spelen. Toen besloot ik net om nogmaals dit topic even door te lezen en ben ik dankzij Anouschka maar eens gaan proberen voor de spiegel. Vrij lastig om zelf te beoordelen of je toets boven je schouder uitkomt, maar met wat latten letterlijk op mijn schouder leggen kwam ik toch de conclusie dat dit bij mij van toepassing is. Toen de schoudersteun op het allerlaagste standje gezet en toen kon mijn bovenarm heerlijk ontspannen en veel meer tegen mijn lichaam aan! Ik denk dus dat dat naast het vele spelen van toen natuurlijk de boosdoener is, maar hoe weet je nou of de schoudersteun perfect is afgesteld? Want ik weet niet goed wat nu de juiste middenweg is aangezien ik dus een vrij lange hals heb.

    Ik kon trouwens geen topic over het afstellen van de schoudersteun vinden via de zoekfunctie, maar mogelijk heb ik slecht gekeken.

    Echt ontzettend bedankt voor alle hulp!
     
  17. Deanone

    Deanone Anouschka

    Lid geworden:
    29 sep 2009
    Berichten:
    1.253
    @tamarrr96 het is ook wel uitproberen. Het kan goed zijn dat je viool nu op een bepaalde manier goed staat maar dat je het over een paar jaar niet meer fijn vindt.
    Ik heb ook een lange nek! Had ook mijn schoudersteun eerst erg hoog plus verhoogde kinsteun. Daarbij had ik een Bon Musica schoudersteun (op het laatst op zijn laagst).
    De viool zat zo vast als een huis. Ik kon thee inschenken of andere dingen doen!
    Bij de fysio zeiden ze met een wijsvinger omhoog: oei oei! De telefoniste geven wij een handsfree telefoon om haar nek te ontlasten en jij klemt je viool zo vast?! Dat is vragen om problemen!
    Dus, zorgen dat je hoofd nog kan bewegen tijdens het spelen. ;)
     

Deel Deze Pagina