Cellosonates Beethoven

Discussie in 'Gevraagd' gestart door ie Bie, 5 dec 2018.

  1. ie Bie

    ie Bie

    Lid geworden:
    26 nov 2018
    Berichten:
    232
    Is er toevallig iemand die de partituren van de cellosonates van Beethoven heeft en er van af wil?
    In België indien mogelijk...
    Ooit wil ik ze spelen
    Als violiste was ik destijds al helemaal verliefd geworden op zijn triosonates (ik speelde ze met een leraar cello en piano tijdens de les kamermuziek), tijd voor meer
     
  2. Oosterhof Vioolbouw

    Oosterhof Vioolbouw Frits Oosterhof Beheerder

    Lid geworden:
    29 mrt 2003
    Berichten:
    14.250
    Homepage:
    De vijf cellosonates zijn via http://imslp.org/wiki/Category:Composers te downloaden: piano-en cellopartij apart of beide. Het enige nadeel is dat je ze moet uitprinten en er dan een nette bundel van moet maken. Maar het is wel te doen. Ik heb dat al vaker gedaan. Je kunt alles thuis doen, het kost (bijna) niets en je hoeft er de deur niet voor uit.
     
  3. ie Bie

    ie Bie

    Lid geworden:
    26 nov 2018
    Berichten:
    232
    O dank je wel!! Dat ga ik doen.
     
  4. Marcelita

    Marcelita |♫♫|♫♫|♫♫|

    Lid geworden:
    6 jan 2014
    Berichten:
    6.118
    Homepage:
    O wow, zoiets zou ik ook willen. Ik liep ertegenaan dat docenten het niet zagen zitten om gewoon iets te organiseren met leerlingen van diverse collega's. Er was ooit een samenspeelweek van de reeds failliet gegane muziekschool..., maar ook die week werd op gegeven moment afgeschaft.:(

    Ik heb dus nu zelf jaren geleden het intitiatief genomen een kwartet te formeren (van leden uit een groter muziekschool-ensemble; overigens bleven anderen toen nog in dat ensemble spelen) en hebben we zelf hier en daar een les "ingekocht" bij bijvoorbeeld mijn celloleraar en bij de hobo-lerares. We spelen dan kamermuziek.

    Ik heb intussen al zitten broeden op hoe het haalbaar moet zijn voor het huidige docentencollectief in Wageningen om voor degenen die kamermuziekles zouden willen hebben zoiets toch te realiseren zonder extra planningsgedoe en kosten. Die docenten daar hebben ruime ervaring met kamermuziek en dan is het toch superzonde als dat niet in het lesaanbod kan worden 'ingebakken'!?
     
  5. ie Bie

    ie Bie

    Lid geworden:
    26 nov 2018
    Berichten:
    232
    Bij ons was dat een verplicht vak op de muziekacademie. Ik bleef de woensdag wel van 13 - 21 in de les om repliek te geven in verschillende groepen (af en toe soep-pauze in de cafetaria en mijn leerkracht bracht mij 's avonds naar huis omdat ik geen bus meer had op dat uur), de laatste groep was dan "onze" groep. Die was niet officieel en deed hij buiten zijn lesuren.
    Daarna heeft de directeur van de academie waar mijn kinderen les volgden mij gevraagd om samen met hem en een pianoleerkracht een groepje te vormen.
    Omdat ik nog niet voldoende cello kan spelen (en de basisgroep verzadigd is in cello's), speel ik dit jaar viool in de groep samenspel. Maar dat zijn grotere groepen dan voor kamermuziek en mijn voorkeur gaat echt uit naar kamermuziek.
     
  6. Marcelita

    Marcelita |♫♫|♫♫|♫♫|

    Lid geworden:
    6 jan 2014
    Berichten:
    6.118
    Homepage:
    In Belgie is de situatie inderdaad wel anders dan in Nederland. In Nederland zijn veel muziekscholen al opgeheven en in een aantal gevallen omgezet in samenwerkingsverbanden van muziekdocenten waarin ze dan als Zelfstandigen Zonder Personeel samen ruimte huren om les te geven. Administratie en een concierge die erop let dat de piano's op tijd gestemd worden, is er niet meer. Ze moeten alles zelf regelen.
    Ik heb de indruk dat het op de muziekacademies bij jullie behoorlijk degelijk geregeld is met het leerplan en wanneer je welk extra vak moet volgen.

    Hopelijk gaat er toch nog iets voor je komen op het gebied van kamermuziek. Ik heb eigenlijk ook best wel wat jaartjes in een ensemble van ca. 16 volwassenen gespeeld voordat ik dat kamermuziek-kwartet bijelkaar had. In dat grotere ensemble was ik gekomen na 1 jaar celloles. Ik ben toen nog wat jaartjes blijven spelen in dat grotere ensemble, totdat ik kon overstappen naar het cello-ensemble.

    Alleen in de samenspeelweek van de muziekschool speelde je dus met andere leerlingen, waaronder ook kinderen. Je kon je dus inschrijven op een ander ensemble voor die gelegenheid en er werd speciaal voor die week muziek uitgezocht door de docent om dat samen te spelen. Er werden ook voor die week gelegenheidscombinaties bedacht waar je voor kon kiezen en je had workshops voor bepaalde muziekstijlen en bijvoorbeeld voor improvisatie. Best zonde dat dat niet meer is doorgegaan, maar het vereist natuurlijk wel extra organisatie. Ik denk dat samenspel tussen leerlingen van docenten ook eenvoudiger kan worden opgezet.

    Zo lijkt het mij leuk om zo'n sonate van Beethoven of Vivaldi met een pianist of clavecinist uit te voeren (er staat in ons leslokaaltje een clavecimbel).
     

Deel Deze Pagina