Elektrische cello: Leonardo EC-50-B of Stagg 4/4?

Discussie in 'Elektrische instrumenten' gestart door Tosca, 7 dec 2018.

  1. Tosca

    Tosca

    Lid geworden:
    7 dec 2018
    Berichten:
    54
    Goedemiddag,

    Ik ga starten met celloles. Ik heb nog geen enkele ervaring (ik speel wel lang piano). Nu heb ik een cello gehuurd. Daarnaast ben ik aan het rondkijken voor een elektrische cello voor oefenen in de late avonduren. Ik heb een hoteldemper gekocht maar denk dat het geluid dan nog steeds overlast geeft (ik woon in een zeer gehorig appartement). Het valt mij op dat de prijzen van een e-cello ofwel laag zijn (tot 400 euro) of vrij hoog: vanaf 1500 euro. Uit de diverse recensies trek ik de conclusie dat ik waarschijnlijk geen goede e-cello krijg voor 400 euro. Als er geen andere opties beneden de 100 euo zijn overweeg ik om de Yamaha SVC 50 aan te schaffen.
    Ik zag wel twee merken die beide rond de 600 euro zijn: de Leonardo EC-50-B en de Stagg 4/4.
    Heeft iemand ervaring met een van deze twee merken?

    Groet, Tosca
     
  2. BertBoonVioolbouw

    BertBoonVioolbouw |♫♫|♫♫|♫♫|

    Lid geworden:
    25 mrt 2003
    Berichten:
    5.021
    Homepage:
    Stagg en Leonardo hebben een zeer matig afwerkingsniveau en Chinese elektronica, die niet al te best is. Yamaha is OK, maar duur. Het oefenen op een E- cello is niet ideaal, vanwege de weinige "feedback" die het instrument aan hand en lijf geeft en die nu juist zo belangrijk is in het leerproces, zeker voor een beginner. Heb je alle opties voor geluidsbeperking al geprobeerd, waaronder demping van het contactgeluid via de punt? Niettemin Succes!
     
  3. Marcelita

    Marcelita |♫♫|♫♫|♫♫|

    Lid geworden:
    6 jan 2014
    Berichten:
    6.148
    Homepage:
    Zo'n stille Yamaha SVC50 lijkt mij natuurlijk voor de verhoudingen met de buren wel ideaal, maar voor het leren cellospelen op zich bepaald niet ideaal. Precies ook om de redenen die @BertBoonVioolbouw aangeeft. Electrische en acoustisch spelen is verschillend, het strijkt toch anders. Ik zou er niet aan moeten denken om mijnoefeningen vooral daarop te moeten doen! Ik zou gaan investeren in geluidsdempende maatregelen. Als je een kleine kamer in je apartement hebt waar je dan zou gaan oefenen, is het nog makkelijker, want sneller geïsoleerd. Te denken valt aan steenwolplaten, gordijnen van zware stof, vloerisolatie en dan nog die zware hoteldemper.

    Je kunt in ieder geval 's avonds laat met demper ook nog zacht de tonen tokkelen die je moet spelen, maar dat is maar een deel van het oefenwerk. Strijken moet ook.

    Trouwens welkom op het forum! Hoop dat je veel inspiratie opdoet en we zijn benieuwd naar hoe het verder gaat!
     
  4. Tosca

    Tosca

    Lid geworden:
    7 dec 2018
    Berichten:
    54
    Bedankt voor de tips! Ik heb hier zeker wat aan. In mijn enthousiasme was ik al verder aan het denken en zag ik al beren op de weg wat betreft geluidsoverlast (er is eerder wel eens geklaagd over mijn piano). Ik moet eerst maar eens ervaren hoe het is om akoestische cello te leren spelen. Ik ga me verdiepen in geluidsisolatie, wie weet is dat wel voldoende.
     
  5. Tobias

    Tobias |♫♫|♫

    Lid geworden:
    13 jul 2013
    Berichten:
    4.542
    Bij geluidsoverlast is het altijd prettig als de mensen weten, weten welke tijd of tijden je oefent.
    Ze kunnen er dan ook rekening mee houden. Er even van te voren over praten, lost vaak heel veel op.

    Welkom op het forum trouwens, ik wens je hier een leuke tijd toe.

    Tobias.
     
  6. marloes s

    marloes s |♫♫|♫

    Lid geworden:
    16 mei 2014
    Berichten:
    2.093
    Ik herken je probleem, ik woon ook in een heel gehorig appartement.
    Er is ook een heel groot verschil in dempers.
    Ik had eerst zo'n zware hoteldemper die helemaal van rubber was.
    Die beviel mij helemaal niet.
    De klank was belabberd en ik speelde er niet graag mee.
    Nu heb ik een demper van artino ( artino pm-02) en deze bevalt mij uitstekend.
    De demping is prima en de klank is acceptabel.
    Met deze demper speel ik gerust in de vroege ochtend uren op mijn cello.:)
     
  7. Tosca

    Tosca

    Lid geworden:
    7 dec 2018
    Berichten:
    54
    Dankjewel!
    Geluidsoverlast is voor iedereen anders. Ik heb een silent piano. Overdag speel ik ongeveer een kwartier akoestisch en in de avond speel ik met koptelefoon of over de aangesloten boxen (op een geluidsniveau vergelijkbaar als de tv). Mijn vroegere buren (naast mij en boven mij) vonden het fijn om naar mijn akoestische piano te luisteren. Nu heb ik nieuwe buren en één van hen heeft een anoniem briefje in de bus gedaan over geluidsoverlast van de piano. Het ging over de avonduren dus dat moet over het geluid van de boxen gaan. Ik merk dat ik hierdoor wat huiverig ben geworden om nu óók nog eens met een cello te gaan beginnen (vandaar mijn vraag over de e-cello).
     
  8. Tosca

    Tosca

    Lid geworden:
    7 dec 2018
    Berichten:
    54
    Goede tip, dankjewel!
     
  9. Hubertus Bogaers

    Hubertus Bogaers ♫ ♪

    Lid geworden:
    3 nov 2015
    Berichten:
    909
    Succes, Tosca. Er zijn al veel goede dingen gezegd, demping van geluid dat ook via de punt de vloer ingaat door Bert, (vooral voor je onderburen... )

    Toch nog wat ideeën:
    Een soort cellopodium van een pallet met geluidsisolatie eronder kan helpen; een vrij dik tapijt onder je stoel en de cello slurpt ook vooral hoge tonen; een mooi wandtapijt, dikke gordijnen en vaste vloerbedekking doen dat ook wel, zelfs een wasrek met handdoeken in de ruimte maakt verschil. (ook nog een manier om de lucht te bevochtigen en het milieu te sparen, als je daardoor geen droger meer hoeft te gebruiken... )

    Als je naast de 'klassieke' houding met pun ook in de barokhouding met de cello tussen de knieën (of beter eigenlijk: op de kuiten) wilt leren spelen, dat levert ook veel lagere volumes op, en je bent meteen het contactgeluid via de punt kwijt...

    En geluidsoverlast is een heel subjectieve zaak. Van mensen die je kent, en waarvan je weet dat ze rekening met je willen houden kun je veel meer hebben dan van anonieme hierriemakers waaraan je machteloos overgelevert bent.
    Wellicht helepn een kerstkaart met begeleidend briefje, dat je graag wilt kennismaken, en er van alles aan wilt doen om de overlast zoveel mogelijk te beperken?

    Uiteraard helpen dempers al veranderen ze het geluid en de respons van het instrument flink... ik denk dat een beetje vioolbouwer er ook wel een paar verschillende zou hebben, die je op zicht of met recht van inruil een tijd mag uitproberen?
     
  10. BertBoonVioolbouw

    BertBoonVioolbouw |♫♫|♫♫|♫♫|

    Lid geworden:
    25 mrt 2003
    Berichten:
    5.021
    Homepage:
    De sourdine van puur rubber heeft op een cello maar een matig dempingseffect. Een veel zwaarder dempingseffect krijg je met een geheel metalen demper (Hoteldemper viertands) of een Artino (ook onder de naam GEWA in de handel) die van metaal is en voorzien van een laagje rubber achtig materiaal. (zie beschrijving van Marloes). De Gewa/Artino is bovendien wat gemakkelijker in gebruik dan de geheel metalen demper ("Hotelsourdine")
     
  11. marloes s

    marloes s |♫♫|♫

    Lid geworden:
    16 mei 2014
    Berichten:
    2.093
    Dat is geweldig!!!!:)
    Ik kan mij nog goed herinneren dat ik 7 jaar geleden begon met lessen.
    Ik heb mij toen ook een tijdje georiënteerd op een electrische cello om te kunnen oefenen op lastige tijden.
    Uiteindelijk vond ik die oplossing toch veel te duur en ben nu tevreden met de demper die ik heb.
    Ik ben wel bij de buren langsgegaan om te zeggen dat ik zou gaan beginnen met cellolessen en dat het zeker in het begin niet al te mooi zou klinken.
    Uiteindelijk heb ik alleen met de buurvrouw die af en toe nachtdiensten draaide echt concrete afspraken gemaakt.
    En hoewel ik in het begin zelf met kromme tenen heb gezeten over het geluid dat ik produceerde ,konden de meeste buren er wel begrip voor opbrengen dat het in het begin nog niet zo mooi zou klinken.

    Succes met lessen en ik hoop dat je ons wilt vertellen over je belevenissen en ontwikkelen op cello gebied.:)
     
  12. gevoeligesnaar

    gevoeligesnaar Karin

    Lid geworden:
    17 jan 2014
    Berichten:
    738
    Super dat je begint met celloles!
    Het idee van Huub om een cellopodium te maken, lijkt me een hele goede. Veel ellende komt van contactgeluiden. Met zo'n podiumpje (dat niet zo duur hoeft te worden) scheelt dat enorm en lever je niet in op speelplezier.
    Daarnaast denk ik dat je het inderdaad moet zoeken in communicatie met je (beneden-)buren. Ik hoop dat je een beetje met ze overweg kunt.
    Het spelen van een cello hoort m.i. wel bij de gewone woongeluiden. Als je met je buren bespreekt dat je de overlast voor hen wilt beperken, dat je waarschijnlijk niet langer dan een half uurtje op een dag speelt (want je moet het voor jezelf rustig opbouwen), vertelt wat je aan isolatie doet en dan ook nog overlegt over het tijdstip, moet daar toch uit te komen zijn?
    En dan zou ik het gewoon eens proberen, zonder demper, en dan direct nadien vragen bij de buren hoe dat bij hen is, of het te luid is. Dan kan je alsnog besluiten een demper te gebruiken.
     
    Tosca vindt dit leuk.
  13. Marcelita

    Marcelita |♫♫|♫♫|♫♫|

    Lid geworden:
    6 jan 2014
    Berichten:
    6.148
    Homepage:
    Je hebt natuurlijk helemaal mazzel als je buren slechthorend zijn, veel t.v. kijken of gamen met koptelefoons op.
    In die gevallen hoef je dus helemaal geen last van elkaar te hebben.:)
     
    Tosca vindt dit leuk.
  14. Tosca

    Tosca

    Lid geworden:
    7 dec 2018
    Berichten:
    54
    Bedankt voor de tips. Ik heb hier veel aan. Een cellopodium lijkt mij ook een goed plan. Ik had daar nog niet aan gedacht. Mijn vriend is erg handig met bouwen, ik ga het eens bespreken!
     
  15. Tosca

    Tosca

    Lid geworden:
    7 dec 2018
    Berichten:
    54
    Ik ben erg benieuwd hoe het is om cello te leren. Ik ben 11 jaar geleden begonnen met pianoles en vanaf dag 1 was ik enthousiast. De cello is een heel ander instrument maar ik begin net zo enthousiast als destijds met de piano. Na alle reacties ben ik wel overtuigd om niet meteen een elektrische cello aan te schaffen. Er zijn nog voldoende mogelijkheden om akoestisch te spelen zonder meteen de buren op mijn dak te krijgen.
     
    Marcelita vindt dit leuk.
  16. Tosca

    Tosca

    Lid geworden:
    7 dec 2018
    Berichten:
    54
    Iedereen heel erg bedankt voor de nuttige reacties!
     
  17. Marcelita

    Marcelita |♫♫|♫♫|♫♫|

    Lid geworden:
    6 jan 2014
    Berichten:
    6.148
    Homepage:
    En jij veel plezier met acoustisch cellospelen! Je houdt ons toch wel op de hoogte van hoe het gaat, hoop ik (met anderen). En hoe het geworden is met de acoustische maatregelen.

    Na een aantal jaren na mijn start met cellospelen, heb ik een e-cello uit een aanbieding kunnen kopen. Heel goed merk (Bridge) met nog een 'body', dus nog een fysieke soort cellobeleving. Het heeft een kleine klankkast van kevlar. Als je er zonder versterking op speelt, komt het geluid bij een gesloten deur niet de kamer uit. Dat instrument is voor een stuk hoger bedrag dan de SVC50 in de handel (maar ik heb door een buitenkansje een korting van bijna 1000,- euro gehad voor een heel deugdelijk instrument dus zonder schades). Op het gebied van strijken zou je heel gemakzuchtig kunnen worden als je alleen maar electrisch zou spelen, ik merk/voel wel grote verschillen.
     
  18. marloes s

    marloes s |♫♫|♫

    Lid geworden:
    16 mei 2014
    Berichten:
    2.093
    Das fijn om te horen.
    Goede demper €10
    Podium €30
    Gordijnen en stukje vloerbedekking €50
    Koffie/ thee met wat lekkers voor de buren €20
    Totale kosten aanpassingen ongeveer €110.

    Aanschaf E Cello : ongeveer €1600 of meer.

    Als je je omgeving aanpast en geen e cello koopt, bespaar je al snel €1500 of meer.
    Daar kun je al gauw 1 1/2 tot 2 jaar cellolessen voor nemen :D
     
  19. gevoeligesnaar

    gevoeligesnaar Karin

    Lid geworden:
    17 jan 2014
    Berichten:
    738
    En zonder nou in herhaling te vervallen: ik denk ook dat je niet té angstig moet zijn. Er is ook nog zoiets als 'normale leefgeluiden' en cellospelen op een christelijk tijdstip valt daar m.i. onder, zeker als je de contactgeluiden elimineert.
    Het zit hem vooral in open en proactief met je buren in overleg gaan (met het door Marloes genoemde lekkers) of je inderdaad overlast veroorzaakt en niet wachten tot mensen groen van ergernis aan je deur komen.

    Heel soms zie ik wel eens programma's als 'bonje bij de buren' over contactlawaai in flats. Dan gaan ze boven het lawaai maken en met de bovenbuurman beneden luisteren hoe hard dat dan is. Dan verbaas ik me echt dat de buren dat niet al lang zelf hadden bedacht om te doen...dat is toch gewoon een kwestie van elkaar serieus nemen?
     
    Tosca en Marcelita vinden dit leuk.
  20. Oosterhof Vioolbouw

    Oosterhof Vioolbouw Frits Oosterhof Beheerder

    Lid geworden:
    29 mrt 2003
    Berichten:
    14.397
    Homepage:
    Nou, is dat wel zo?
    Als ze dan tv kijken kun je meegenieten. Lijkt me ook niet fijn.
     

Deel Deze Pagina