Hallo allemaal. Ik ga bij huismuziek een cursus improviseren doen en er is nog plaats voor meer cursisten. Het lijkt mij een super interessante cursus en ik hoop wat meer te ontdekken en meer lef te krijgen met improviseren. Vaak loop ik hier bij vast omdat ik niet zo goed weet hoe ik moet beginnen en hoe ik zou kunnen improviseren. Het lijkt mij zo heerlijk om zomaar mijn cello te kunnen pakken en mijn gevoel er uit te spelen. Maar als ik dan met met cello zit dan lijkt het of ik dicht klap, komt er helemaal niets en lijkt het niet te lukken om te spelen zonder bladmuziek voor mijn neus. Ik denk dat deze cursus mij kan helpen om over deze drempel heen te komen, het zijn allemaal mensen die hier moeite mee hebben. En als ik over deze drempel heen kan gaat er denk ik een nieuwe wereld met de cello open. Misschien heb jij ook zin om met deze cursus mee te doen en over deze drempel voor improvisatie heen te komen? De cursus is open voor alle muzikanten dus niet alleen strijkers. De cursus is bedoeld voor mensen die nog geen tot weinig ervaring hebben met improviseren en dit graag willen leren. Deze cursus word gegeven door Robijn Tilanus en haar boek Vij Spel (boek is bij de cursusprijs inbegrepen) wordt hierbij gebruikt als leidraad. Het doel van de cursus is om los te komen van bladmuziek en vrij vanuit je gevoel te kunnen spelen. De cursus dus echt bedoelt voor mensen die niet of nauwelijks kunnen improviseren. Het is 3 keer een zondagmiddag (10 maart, 7 april en 12 mei van 13.00-17.00) en wordt gegeven in Utrecht in Utrechts Centrum voor de Kunsten. Hier even een link naar de website met meer informatie over deze cursus en info over de kosten van de cursus. https://www.huismuziek.nl/?id=160&course_id=7626 En je hoeft geen lid te zijn of te worden om de cursus te kunnen volgen! Heb jij ook zin om deze uitdaging aan te gaan? schrijf je dan ook in! Volgens mij is het echt een super leuke interessante cursus PS de uiterste inschrijfdatum is 31 januari aanstaande.
Als ik op vioolles ben, dan improviseren mijn docente en ik best vaak samen op de viool erop los om warm te strijken. Verschillende snelheden binnen verschillende toonsoorten. En vaak zeggen we dan van :" goh!! Dat hadden we eigenlijk op moeten nemen" het is best leuk om te improviseren. Ik speelde laatst zomaar enkele dubbelgrepen, vibrato, staccato etc. Alles wat maar in mij opkwam. Mijn viooldocente vond dit zo leuk en gedurft, dat we samen zo gezellig aan het improviseren waren. Dat het net leek alsof we een moeilijk duet aan het spelen waren. Ik luister naar mijn gevoel als ik improviseer. Dat klinkt vaak beter dan als ik iets nieuws van bladmuziek moet spelen
Dat klinkt lekker relaxed, moet heerlijk zijn. En dat is het ook om lekker te improviseren bijvoorbeeld met je docent. Zelf heb ik ook geen problemen met improviseren, maar het moet heel frustrerend zijn als je dat wél hebt. Dan wordt er toch best wel wat muziekplezier geblokkeerd! Met vrij spelen kom je inderdaad ook wat meer toe aan het vormen van een mooie toon en als je die toon net even niet mooi genoeg vond, kun je lekker experimenteren en ook weer verder met je 'verhaal'. Hopelijk gaat die wereld van speelplezier ook voor jou open, @marloes s ! Het is de investering meer dan waard!
Voor mij is cellospelen begonnen met improviseren, ik zag mogelijkheden die ik op gitaar niet had toen ik mijn eerste cello kocht. Als ik optreed is dat vaker voor improvisatieconcerten dan met klassieke stukken, en spelen van blad voor publiek vind ik ook spannender dan zonder... als er nog mensen zijn die mee een improviserend strijkkwartet (of trio) willen opzetten houd ik me aanbevolen...
Dat lijkt mij wel een spannend avontuur! Zeker te overwegen waard, alleen heb ik nu tot eind juni genoeg projectjes. Maar we zouden ergens daarna eens kunnen kijken wat we met improvisatie zouden kunnen, of het muzikaal klikt, of ik ver genoeg ben om dat mooi te kunnen...
Spannend is het zeker, maar ik ben eigenlijk meer op zoek naar een altist en een violist (of twee)... aan improviseren met meerdere cello's kom ik best geregeld toe, met m'n wat gevorderdere leerlingen... en zit ik tot einde schooljaar erg vol met lesgeven. Vooral filosofieles geven aan 5 scholen... Ik merk ook dat reisafstand voor mezelf al gauw een bezwaar is (ik woon in Eindhoven...) en volgens mij zit jij wat centraler?
Het klopt inderdaad wel dat de reisafstand wel in het nadeel werkt. Dat is ca. een uur van deur tot deur. Ik denk dat in jouw regio best wel wat violisten en altisten zitten, alleen hoop ik dat die zich niet geremd voelen om te improviseren (nu ja, als je @dreamingdragon in je buurt hebt zitten en jullie gaan samen spelen, dan komt het wel goed). Jij hebt inderdaad wel een druk programma, maar ik had voor mij zelf ook niet de illusie dat ik er vóór eind juni aan toe zou komen en bij jou loopt het schooljaar waarschijnlijk nog verder door.
Helaas heb ik vanmorgen te horen gekregen dat de cursus niet door gaat. Echt jammer had er zoveel zin in.
Al je de site bekijkt door de gegeven link, kun je met enige moeite bespeuren dat in het blauwe vak 'GEANNULEERD' staat.
Wellicht is dit wat voor je: http://www.improvisingstrings.com/?...WEnx8sDUAsF78YeAVt9lmXinkwZIpJuNuD07rG3tl8SSk
Wow, wat een tip, mijn cello jeukt al. Maar wel balen voor jou, @marloes s , want je had je wel verheugd op die andere. Misschien dat je met deze improvisatieworkshops ook iets meekrijgt van wat je zoekt.
ziet er leuk uit, een heel weekeinde impro op 11-12 mei inclusief overnachting voor de prijs van 3 middagen.... vertaling (automatisch...) CADEMY VAN IMPROVISERENDE STRIJKERS '19 11-12 mei 2019 | Conferentiecentrum De Glind | bij Amersfoort, Nederland Ben jij een strijker die vastzit bij het improviseren? Een speler die op zoek is naar nieuwe manieren van expressie op je instrument? Of misschien een strijkleraar, die improvisatie in je lessen wil integreren? Kijk dan eens naar de gloednieuwe Academy of Improvising Strings! Deze tweedaagse cursus wordt gevoed door de wereldberoemde improvisator en strijker Tim Kliphuis en het North Sea String Quartet. Wat kun je verwachten? Twee dagen van non-stop workshops op verschillende niveaus, inclusief jamsessies en een inspirerend docentenconcert. Je werkt aan improvisatie, timing, frasering, geluid, expressie, speeltechnieken en, als je zelf leraar bent, hoe je improvisatie in je onderwijspraktijk kunt integreren. Afhankelijk van je interesse en niveau kun je meer tijd besteden aan specifieke onderwerpen met één of meer docenten. Bekijk hier het overzicht van de workshops. Wie kan zich aanmelden? Allemaal beginnende, gevorderde en gevorderde violisten, violisten, cellisten en contrabassistes tussen de 14 en 84 jaar oud, maar ook docenten met een open minded benadering van muziek en hun instrument. Ervaring met improvisatie is niet vereist! Wanneer: Zaterdag 11 mei 2019 (start om 10:00 uur) tot en met zondag 12 mei (finish om 15:00 uur) met de mogelijkheid om vrijdagavond 10 mei aan te komen. Waar: Conferentiecentrum De Glind, bij Amersfoort Kosten: €250 all-in inclusief overnachting, eten en het docentenconcert op zaterdagavond Vertaald met www.DeepL.com/Translator
De prijs voor drie dagen, ja, dat wel. En begrijp ik het goed dat in de Glind tijdens die dagen alles in het Engels gaat?
Euhm ja niet bij nagedacht. Het meeste ging inderdaad in het Engels bij een ander weekend waar ik ben geweest. Omdat er toen mensen van allerlei landen kwamen wel in heel simpel Engels dus dat was eigenlijk helemaal geen issue. (Moest nu zelfs even goed nadenken of dat inderdaad in het Engels was geweest) De docenten deze keer zijn vrijwel allemaal Nederlands volgens mij. Dus als je het even niet volgt kun je het even in het Nederlands vragen.
Doen ze dit elk jaar? Ik ben dan net terug uit Dordrecht en wil daar even rustig van nagenieten. Het lijkt mij wel heel erg leuk voor een ander (niet Dordrecht-) jaar. Engels vind ik overigens nog goed te doen, al is het niet helemaal 'mijn' taal. En met bijna allemaal NL-docenten kun je inderdaad nog even wat uitleg in NL vragen.
Eigenlijk vreemd waarom het dan in het Engels moet gebeuren. Zelfs de hele website is in het Engels! Niet te geloven.
Maar ja, als je mensen uit diverse landen hebt die hier willen meedoen, dan is de keuze snel gemaakt. Bovendien heb je die inschrijvingen van buitenlanders wellicht ook nodig om het minimum vereiste aantal inschrijvers te krijgen. Het zou inderdaad wel raar zijn als uiteindelijk alleen NL-ers meedoen en NL-docenten dan engels gaan praten. Dat doet me dan denken aan sommige geforceerde situaties bij onze universiteiten waar NL docenten engels gaan praten voor een geheel uit NL studenten bestaande werkgroep.