Hallo! Gister heb ik in de kringloopwinkel een viool gekocht. Binnenkort gaat een bevriende vioolbouwer de viool bekijken en gaan we kijken of het de moeite is om deze weer speelbaar te maken. Maar het zou leuk zijn als ik nu alvast wat informatie kan opdoen! Ik hoop dan ook dat er mensen zijn die mij kunnen helpen. In de viool staat een label met de tekst: Viva Fui In Silvis Sum Dura Occisa Securi Dum Vixi, Tacui Mortua Dulce Cano Wat zoiets betekend als: 'toen ik leefde woonde ik in het woud, mij velde de harde bijl, nu ik dood ben zing ik met zachte stem' En de naam: Kaspar Tieffenbrücker. Deze naam is verlatijnst tot 'gasparo duiffopruggar'. Uiteraard heb ik al op google gezocht en zo weet ik dat hij (waarschijnlijk) geen violen heeft gebouwd. Maar wie dan wel? Het zou leuk zijn als iemand mij meer kan vertellen over deze viool. Alvast bedankt! Tessa
U wilde ook iets weten over de mate waarin het de moeite waard zou zijn deze viool weer gebruiksklaar te maken: ernstige houtworm is daarbij een serieuze overweging. Het label is 100% fantasie en vermoedelijk veel jonger dan het instrument, de viool een manufactuur. Uw vioolbouwer kan wanneer hij/zij het instrument in handen heeft, meer vertellen.
De houtworm hoeft niet meer aktief te zijn. Mijn cello heef in het verleden ook ernstige houtworm schade opgelopen, deze is netjes gerestaureerd en de klank is fantastisch. Door deze schade is de waarde wel gedaald maar was juist daardoor voor mij haalbaar om aan te schaffen.
Ik vind de klank in dit geval veel belangrijker dan de waarde! Ik ben heel nieuwsgierig hoe deze viool zal klinken
Maar zo'n viool weer laten klinken, kan een flinke investering zijn, en dan wil je toch weten of je goed geld aqchter slecht geld aangooit... dus is de waarde (in gerestaureerde staat) wel van belang lijkt me.
Als het om "klank" gaat, kun je veel beter zoeken naar optimaal speelklare instrumenten uit een collectie van een vioolbouwer,in plaats van de hoop te vestigen op de zoveelste zieltogende en wormstekige marktplaats/kringloop-fiedel van een paar tientjes. Dat laatste is in 99,9% van de gevallen ijdele hoop.
Dat klopt. Mijn vioolbouwer heeft deze viool bekeken en volgens hem is het zeker de moeite om de viool op te knappen.
Is toch hartstikke leuk om hem op te laten knappen. Veel leuker dan om een kant en klare viool te kopen. Zelfs nu heb je er al plezier van, door je aankoop in een kringloopwinkel. En dan staat hij ook nog eens op het forum, waar men er een mening over heeft. Als hij dan ook nog wordt afgekraakt ga je steeds meer van je viool houden. Tessa ik weet zeker dat jullie de beste vriendjes met elkaar zullen worden, jij en je viool.
Als ik zo'n viool zou zien liggen in de kringloop zou ik die ook niet kunnen laten liggen. En als je Vioolbouwer zegt dat het de moeite waard is om op te knappen zou ik dat waarschijnlijk zeker doen, mijn nieuwsgierigheid zou gewekt zijn, en ik zou heel benieuwd zijn naar de klank en resultaat.
Precies ik kon zo'n oude viool niet in een kringloopwinkel laten liggen, daar hoort op gespeeld te worden. Of de kosten van het opknappen het waard zijn, geen idee. Maar aan een nieuwe viool ben je het geld ook kwijt. Persoonlijk heb ik dan veel meer met een oude waar ik per toeval tegenaan gelopen ben. Ik wil weten hoe deze viool klinkt!
Precies. Misschien wil de vioolbouwer een offerte maken van de kosten voor reparatie. Dan kun je overwegen of je het geld hiervoor wilt besteden.
Dat blijft natuurlijk een moeilijke keuze want ook met een prijsopgave weet je nog steeds niet hoe het instrument klinkt c.q. gaat klinken.
Dat zijn uiteraard zeer romantische overwegingen. Enige honderden kost het zeker om deze viool weer volgens de regelen der kunst speelklaar te krijgen en de houtworm te bestrijden resp. de houtwormschade te herstellen. Van de "klank" van zo'n manufactuurtje zou ik geen al te hoge verwachtingen koesteren. De koffer kun je weggooien want die is vermoedelijk ook besmet door worm en dit type koffer heeft geen praktische waarde. De stok zou ook nog een altviool stok kunnen zijn ik zie een afgeronde slof die bij een vioolstok maar zelden voorkomt: laat daar naar kijken voor je die ook laat opknappen anders zit je met een veel te zware stok. Een prijsopgave vooraf is heel normaal bij een vioolbouwer, maar ik zou er zeker ook nog even naar vragen.
Krijgen we ook foto's te zien van de opgeknapte viool? En een verslagje van hoe hij klinkt? Ik ben benieuwd...