Iets mis aan de snaar zelf? (Omwikkeling los?) - bijgeluid omdat elders iets mee trilt? (andere snaar, fijnstemmer, schroef endpin?) - nieuwe stapel nodig? (door uitzetten instrument een fractie te kort geworden?) - ...........?
De vioolbouwer die mijn cello af en toe onder handen heeft denkt er anders over. Na een soortgelijke klacht vernieuwde hij de stapel (na de eerste +/- 9 jaren spelen op de nieuwe cello).
De stapel maakt altijd met beide bladen contact (bij opgespannen snaren). Zou dat niet het geval zijn, dan valt de stapel om. Dus ik denk dat het een andere reden had waarom de vioolbouwer er een andere stapel in heeft gezet. Een stapel kan niet 'ratelen' omdat die te kort zou zijn.
Er kunnen vele oorzaken zijn die een snaar doet 'ratelen'. Wat het moeilijk maakt is dat het verschijnsel zich blijkbaar alleen voordoet bij pizzicato. Ik denk dan aan een te ver uitstekend deel aan de stemschroefkant of contact ergens bij het staartstuk. Gedegen onderzoek plegen en als het niet gevonden wordt er naar laten kijken door de vioolbouwer.
Groef in bovenzadel te diep, groef in bovenzadel niet de juiste ronding, Langsgroef in toets, oneven langswelving in toets, einden van aanhangsnaar in snarenhouder te lang/niet voldoende afgesneden, probleem in punt, (kapotte schroef, losse ring, losse borging van de punt in het instrument) En zo zijn er nog wel meer oorzaken mogelijk. Een goede vioolbouwer vindt het altijd!
Dit is een hele opsomming van algemeenheden die niet verklaart waarom het euvel zich wél voordoet bij pizzicato maar niet bij het normaal aanstrijken.
Er zijn echter maar heel weinig "goede vioolbouwers" die het verschil tussen het aanstrijken van een snaar en het aantokkelen (pizzicato) fysisch kunnen verklaren. Een opsomming geven van de vele mogelijke oorzaken is geen kunst aan. Vermoedelijk zal het euvel wel gevonden worden maar het waaróm -waarover het hier in dit forum gaat- zullen we dan niet te weten komen.
Het verhelpen van een rammels en trillingen bij strijkinstrumenten is een kwestie van het aflopen van alle mogelijke oorzaken en dat zijn er vele. Ik heb dat vaak mogen doen en heb nog nooit iemand teleurgesteld. Wanneer de oorzaak is gevonden en het probleem is opgelost, is het meestal niet zo ingewikkeld daar ook een fysieke verklaring voor te vinden. In dit geval is het theoretisch willen verklaren van een verschijnsel zonder het onderhavige instrument in handen te hebben, luchtfietserij. En wie heeft daar nu iets aan?
ik denk het ontdekt te hebben hoe het ratelen komt. Als ik als een soort fret een plastic card onder de a-snaar leg en dan de snaar indruk en plukt hoor ik het geratel niet, zou de kam te laag zijn waardoor de a-snaar ter hoogte van indrukking op de toets de rateltoon ontstaan snaarhoogte uiteind toets v.d. a-snaar is 3,5 mm. de kamhoogte is 85mm in het midden gemeten, m.vr.gr. johan
Als ik dat zo lees zou ik denken aan een 'bubbel' in het toetsoppervlak (convex) of op de verkeerde plek een lichte holte (concaaf). Om gerammel te voorkomen moet er in de toets een lichte holling worden aangebracht die toeneemt naarmate de snaar lager wordt in frequentie. Als dat er niet in zit of op een onjuiste plek, dan zal de toets behandeld moeten worden: geschaafd en de juiste ronding worden aangebracht. Een ruimte van 3,5 mm voor de A aan het einde van de toets lijkt me veel te laag. Dat zou eerder 4,5 mm moeten zijn en voor de C zou ik 7,5 mm aanhouden. (bij snaren met een stalen kern!) Zo uit m'n hoofd lijkt me de kamhoogte aan de lage kant. Is het een 4/4 cello?
Kamhoogte voor een 4/4 cello is ongeveer 92 mm. (92 ± 2 mm). Als de ruimte tussen de snaren en de toets wat aan de kleine kant is, zou een hogere kam mogelijk een oplossing kunnen zijn, temeer daar de kamhoogte nu 85 mm is. Is de breedte van de kam gemeten aan de uiteinden van de kamvoeten dezelfde als de afstand tussen de binnenkant en van de f-gaten? Deze vraag om er achter te komen of er wel de juiste kam op geplaatst is.
Kapotte schroef: zoiets heb ik eens bij de hand gehad als het gaat om bijgeluiden. Na het afbreken van een schroef een andere er in, wat eerst goed leek te gaan. Later bleek de maat van die schroef ietsje af te wijken waardoor een rare trilling ontstond. Ingreep (op voorstel van- en door de vioolbouwer): een nieuwe, betere endpin. Opgelost!