Hallo, Ik heb een nieuwe viool en ik heb de strijkstok nu al minstens een half uur ingeharst, omdat hij nog steeds geen geluid maakte. Ik heb de spanning van de strijkstok gecheckt en die is goed, nog steeds na het harsen maakt de strijkstok een veeggeluid, daardoor registreert het stemapparaat ook geen geluid en kan ik de viool ook niet gaan stemmen. Kan iemand mij helpen?
Hoi Vlindertje, Is er hars op de haren gekomen (even voelen, zijn de haren nog glad of voelen ze ruw?). Is het harsblokje nog nieuw? Je moet echt flink kracht zetten om een nieuwe stok te harsen en met een nieuw blokje is het helemaal een gedoe. Eerst het blokje ruw maken met schuurpapier als het een nieuw blokje is. Werkt dit? Laat even weten. Groetjes, Irene
Het haar van sommige nieuwe strijkstokken (vooral die van basiskwaliteit) pakt moeilijk hars aan. Het kan komen van de kwaliteit van het haar, maar vaak is het haar wat vettig. Dan is er nog de hars die bij goedkopere violen geleverd word: vaak te hard en te glad. Wat je kunt doen is 1. met een scherp voorwerp een paar krassen in het blokje hars geven. Eventueel goede hars aanschaffen (Bernardel b.v.!) 2. te begonnen bij de slof flink "rossen" op ca 10 cm van het haar in opgespannen toestand, 3. als op dat oppervlak eenmaal een witte waas ontstaat, steeds een paar centimeter opschuiven, totdat je bij de punt bent. Succes!
Ik begrijp deze zin niet goed. En als je harst op 10 cm afstand van het haar komt er toch helemaal geen hars op het haar?
Nee, dat wordt ook niet bedoeld. Is een beetje slecht geformuleerd. Je moet niet het gehele haarlint in één keer willen harsen, maar een stukje van 10 cm. Als dat is gebeurd neem je een volgend stuk. Mijn ervaring is, dat wanneer je dat met een redelijk snelle beweging doet het blokje hars wat warm(er) wordt en dus ook wat zachter, hetgeen de opname aan het haarlint bevordert. Als je bij het strijken geen geluid hoort zit er gewoon geen of onvoldoende hars aan het lint.
Het is mooi, de haren (het haarlint) op afstand inharsen. Coronavrij! Hopelijk meldt vlindertje nog of er na al deze tips nu wel geluid is.. Inmiddels heeft zij/hij wel een nieuwe ontdekking gedaan: https://strijkersforum.nl/threads/koffer-drukt-op-snaren.5683/#post-64794
Ook na herlezing blijf ik het een raar verhaal vinden. Ik heb tenminste nog nooit een strijkstok geluid horen maken. Ja gekraak, als je er op gaat zitten
Toen ik een kind was had ik niet van die mooi gevormde stukjes hars. Ik had gewoon een ruw brokje gele bijna doorschijnende hars. Je kreeg er kleverige vingers van en van het brokje hars braken vaak kleine stukjes en schilfertjes af. Maar het harsen ging er geweldig mee. Voor je het wist zat er een lekker laagje hars op de haren. Misschien moeten we wel weer terug naar die ouwe tijd, gewoon weer harsen met zo’n ruw brokje gele hars, en verder geen flauwekul.
Over welke 'flauwekul' heb je het dan? Men is er in de loop der jaren inderdaad achter gekomen dat het directe contact van hars met de vingers, plakkerigheid oplevert en dat euvel is al decennia lang opgeheven door de hars te verpakken in een doekje of een omhullend doosje. Het verbrokkelen van de hars geeft aan dat het tijd is de hars te vervangen door een vers exemplaar. Het verbrokkelen ontstaat doordat de vluchtige componenten uit de hars verdwenen zijn. Dat duurt een hele tijd maar het proces gaat gestaag door.
Hars is daarbij minder onschuldig als het lijkt: Overgevoeligheden en allergiën waaronder huidallergie en allergie van het ademhalingsapparaat komen regelmatig voor. Er schijnt zelfs een officiële aanduiding voor te zijn: "vioolharsallergie". Hars komt in veel meer producten voor, o.a. in bruine Hansaplast, waar ook de nodige mensen niet tegen kunnen. Hars van het merk Bernardel heeft een waarschuwingsetiket op de verpakking. Aanraking en inademing van hars(stof) is in het geheel niet zonder risico.
Nou, zo gek is dat niet hoor. Je hebt heel plakkerige hars en heel harde hars en soorten daar tussenin. Ik heb jaren gespeeld met een vrij harde hars tot ik een keer een veel zachtere uittestte. De zachtere beviel me veel beter hoewel je moet wennen aan de directe reactie. De harde hars stuift wat meer dan de zachtere. Je moet het een beetje uit proberen. Er zit echt verschil tussen.
Vioolhars is het hardst, daarna komen altvioolharsen, iets zachter, gevolgd door cellohars, zacht en daarna contrabashars, heel zacht en heel plakkerig. Een grote dikke contrabassnaar moet meer aan de strijkstokharen plakken om überhaupt in beweging te komen op zo'n lage toon, de veel hoger klinkende vioolsnaar is met zulke plakkerige hars niet in staat de juiste hoge frequentie te genereren, vandaar een hardere, minder plakkerige hars.
Binnen de groep 'vioolhars' heb je gradaties in hardheid en analoog daaraan natuurlijk ook voor de andere groepen: altviool, cello en contrabas. Zo kan het dus zijn dat een harde altvioolhars prima werkt als 'zachte' vioolhars. Of ook: een hele zachte vioolhars kan voor een altviool als redelijk harde hars fungeren. Even een plaatje er bij ter verduidelijking: