Merci voor de reacties, ik ga vandaag langsgaan bij de vioolbouwer om de kinsteunhouder te laten wisselen, het was geen probleem, hij heeft anti-allergische houders. Ik heb ondertussen een flinke rode plek, een doek errond binden vind ik maar onhandig, dus blij dat het simpel en meteen goed kan opgelost worden.
Het is dus gewoon een gekende en bestaande contactallergie, bij van die krasjestesten reageer ik extreem heftig op nikkel. Ik gebruik wel degelijk bodylotion en daar ook dagcrème, maar dat is hier bij mij in ieder geval niet de oorzaak. Ik heb deze allergie al van heel jong, ik ontdekte het toen ik aan een metalen bureau zat thuis en gek werd van de uitslag en jeuk, ook van de riemen die ik droeg (in die tijd in de mode, zware gespen dragen) . Het enieg dat werkelijk helpt is gewoon mijden, alleen zilveren of gouden juwelen en nikkelvrije riemen enzo.
Ik heb nu een kinhouder en kinsteun uit kunststof. Ik moest er niets voor betalen, een mooie service. Ik kan weer verder zonder jeuk
Allergie voor ebben? Ik hoop het niet, maar in al mijn pogingen tot reclame voor titanium was mij zowaar ontschoten dat de Kunststof kinhouders van de firma Wittner (met kunststof mechaniek) een eigenlijk heel erg voor de hand liggende oplossing van het probleem van dienst vormen. Een oplossing die ik een paar jaar geleden bij klachten over nikkelallergie ook regelmatig toepaste, toen ik nog op aanzienlijke schaal violen verhuurde en titanium mechanieken 2-3 maal zo duur waren dan vandaag de dag.
Dan ben je ook meteen af van het eventueel opvullen van gaten en nieuwe gaten aanbrengen in het bestaande kinstuk (bijvoorbeeld ebben). Kost misschien een ietsje meer dan alleen het Titanium mechaniek.
Om even iets recht te zetten: - In verreweg de meeste gevallen is het voor het aanbrengen van een titanium mechaniek niet nodig te boren in de bestaande kinhouder. uiteraard is het dan ook niet nodig gaten op te vullen. - Het goedkoopste titanium mechaniek kost rond 12 euro, de duurdere -maar niet persé betere- zijn ruim 30 euro. Een Wittner kinhouder rond de twee tientjes. Ze vallen dus ongeveer in de zelfde prijscategorie, al is het lastig appels met peren te vergelijken. - De Wittner kinhouders zijn slechts in twee modellen te krijgen: het hierboven afgebeelde model en een centraal model. Houten kinhouders zijn er in vele tientallen modellen. - Er bestaat bij veel strijkers een zekere afkeer tegen kunststof onderdelen aan hun instrument. Ik zelf deel die afkeer als vioolbouwer niet zo zeer, maar heb wel rekening te houden met klanten die de voorkeur geven aan hout, omdat men dat "natuurlijker" vindt.
Er valt helemaal niets recht te zetten. Ik schreef in #27 dat oude gaten eventueel opgevuld dienen te worden en nieuwe aangebracht. Met die bewering is niets mis. Als vioolbouwer zou ik ook zo weinig mogelijk kunststof op/aan het instrument willen, maar soms moet je een keuze maken. [Zo hebben veel strijkers een kunststof Wittner staartstuk, hoewel ze er ook zijn in hout inclusief geïntegreerde fijnstemmers. Is dan niet fabricaat Wittner.]
Frits, met jouw beweringen is in principe niets mis, alleen ben ik het er in een heel enkel geval niet helemaal 100% mee eens