Alleen al door dit 'draadje' op het forum te lezen, zou je al kunnen weten dat er een forumviool is waarop je je eerste schreden op weg naar veel vioolspeelplezier kunt zetten. Een serieuze sollicitatie hier op het forum plaatsen en wie weet...
Even een update: Ik geef weer introductielessen viool op scholen. Bij één van die groepjes kreeg ik ook de vraag of de juf mee mocht doen, met een eigen viool. Bij verder navraag ontdekte ik dat die viool van de dochter van die juf is geweest (dat vertelde mijn contactpersoon tenminste, maar de juf is nog zelf heel jong... misschien een kleine viool? of misschien een ander familielid...). Ik had dus de eerste keer voor de zekerheid de forumviool meegenomen. Want voor de leerlingen heb ik allemaal 1/2 en 3/4 violen. Die viool bleek heel welkom, want de juf kwam heel beteuterd naar me toe: toen ze de koffer opende van de viool, waren de snaren los. Ze had hem dus maar thuis gelaten. Ik heb haar toen de forumviool gegeven waar ze op mee kon doen. Daarna heb ik die weer mee naar huis genomen. Dus heeft de viool weer even een uitstapje gehad. We hebben op open snaren gespeeld en ik heb de leerlingen, en de juf dus ook, De Trein geleerd: http://www.muzirene.nl/de-trein/ De volgende keer (het is hier nu herfstvakantie, dus dat wordt volgende week dinsdag) neemt ze haar viool mee en kijk ik of ik zelf de kam overeind kan zetten en er een setje snaren op kan doen. Zo niet, gebruikt ze nog een (paar) keer de forumviool en gaat haar viool naar de vioolbouwer. Ik denk dat we mogelijk een nieuwe volwassen beginner hebben. Als dat zo blijkt te zijn, dan maak ik haar natuurlijk attent op dit forum. Groetjes, Irene
En hoe snel het dan ineens kan gaan... Vanmiddag was een oude vriendin bij me, met een rommelmarkt-viool. Niet speelbaar, heel kromme kam, fikse deuk (soort gat) in de toets... heel kromme stijve stok (vreemd ding, heel rare punt, lijkt wel amateurproject geweest). En waarschijnlijk is het de viool niet waard om te laten repareren (inleg erop geschilderd...). Maar ze wil toch dolgraag viool leren spelen. Door omstandigheden heeft ze nu niet veel te besteden. Dus ik heb Frits gebeld en even overlegd met hem. En toen mocht ik haar heel blij maken!!!
Ow, Frits, ik heb er voor nu toch weer een fijnstemmer bij gezet, voor de A snaar. Anders kan ze hem thuis niet gestemd krijgen.
Nee Bert zo zit het niet. Lees de geschiedenis van de Forumviool er nog maar eens op na. De viool heeft die naam gekregen om aan te duiden waar het over gaat. Zo betekent een Volkswagen niet, dat het Volk er over kan beschikken of er iets over te zeggen heeft.
Nee, de beweging maken is lastig, als de viool op je schouder ligt en dan rechts van de krul de stemsleutel draaien zonder dat je de viool van je schouder duwt... Dus leek me wijs om zo te doen.
Is wel te leren natuurlijk. Maar met een fijnstemmer raak je nog wel eens 'uit de range' met een kunststof kern snaar en dan zul je toch met de stemsleutel zo goed mogelijk de gewenste A te pakken zien te krijgen. Dan de schroef van de fijnstemmer weer een flink stuk uitdraaien. Daarna fijnstemmen. Maar goed, als er zo mee te werken valt is het prima.
Dan stel ik voor dat "degene die er over gaat", overgaat tot de investering in een kunststof Wittner snarenhouder met 4 geïntegreerde fijnstemmers, een m.i. algemeen aanvaard advies voor instrumenten in gebruik bij amateurs, zeker daar waar de stemsleutels niet (meer zo) goed werken vanwege technische oorzaken of te weinig gebruik. Ja, ook bij kunststofsnaren. (maar uiteraard niet bij darmsnaren)
Een Wittner staartstuk lijkt mij geen investering, maar bij mijn weten bestaat er geen Witnner kunststof staartstuk in de palissander kleur. Om daar nu een zwart exemplaar voor te nemen past niet zo goed op deze viool. Je kunt natuurlijk ook stellen dat de G- en D-snaar zich gemakkelijk laten stemmen met de stemsleutels. Trouwens de A ook. Zo bezien is er eigenlijk geen noodzaak het huidige staartstuk te vervangen.
Dat is een licht hiaat in de materiaalkennis: die dingen bestaan wel degelijk in "palissander". Zijn niet om aan te zien vanwege de lelijke print en relatief duur. t.o.v. de zwart plastic exemplaren. Voordeel is weer, dat ze niet op de CITES lijst staan.
Ik keek op de site van Bert Boon en daar kon ik die uitvoering niet vinden. Ik had natuurlijk even verder moeten zoeken op een andere site van een andere firma om te ontdekken dat die palissanderuitvoering wel degelijk bestaat. Een fraai staaltje van imitatie palissander maar dan in thermoplastisch materiaal. Maar zoals ik eerder al schreef: nergens voor nodig. Gewoon leren stemmen met de stemsleutels.
Bijzonder dat je mij als maatstaf neemt voor wat er zoal te koop is. Ik verkoop ze expres niet omdat ik ze spuuglelijk vind en toen ik ze -contre coeur- nog wel in het assortiment had, werden ze amper verkocht.
Hihi, neejoh, da's geen enkel techniek. Ze had die viool nét vast en ik had alleen de stokgreep goed uitgelegd. Daarna mochten ze strijken op open snaren. Ze had met links dus alleen de viool vast (ik laat eigenlijk de kast vasthouden, maar de juf was dat denk ik vergeten). En de viool ligt sowieso nog niet lekker op haar schouder daar. Les 2 dinsdag na de herfstvakantie, maar dan hopelijk met haar eigen viool (ik heb nu van de cultuurinstelling waar ik voor werk een andere 4/4 viool te leen, want de forumviool heeft nu een andere bestemming!).