Cello inspelen?

Discussie in 'Cello' gestart door EmmaW, 7 dec 2020.

  1. EmmaW

    EmmaW

    Lid geworden:
    7 dec 2020
    Berichten:
    4
    Nadat ik een heel aantal jaren mijn cellospel heb moeten pauzeren, ben ik nu weer lekker veel aan het spelen.
    Nu vallen me twee dingen op:
    - nadat ik een half uur of zo heb gespeeld gaat mn cello steeds doffer klinken. Kan het zijn dat deze weer moet wennen, ingespeeld moet worden?
    - losse snaren klinken mooi door als ik stop met strijken, maar alle andere tonen zijn qua klank meteen weg zodra ik stop. Is dat normaal?
    Ik heb de snaren al vervangen, dat was na al die jaren wel nodig.
     
  2. Marcelita

    Marcelita |♫♫|♫♫|♫♫|

    Lid geworden:
    6 jan 2014
    Berichten:
    6.118
    Homepage:
    Hallo EmmaW, welkom! Leuk dat je weer bent gaan spelen!
    Ik denk dat het normaal is dat een instrument reageert op een lange pauze. Ik denk dat die weer gewoon moet worden ingespeeld en dat dat weer een tijdje duurt. Geen idee hoelang. Ik weet alleen dat mijn oefenchinees/vakantiechinees ook niet blij is van een paar maanden pauze op een koude zolder. Nu die van die zolder af is en vaker wordt bespeeld, ga ik wel merken dat 't 'm goed doet. Dat hoor je ook aan tonen die dan wat meer willen doorklinken.
    Ik zou zeggen: heb geduld.
     
  3. JanHut

    JanHut ♫ ♪

    Lid geworden:
    27 aug 2013
    Berichten:
    1.439
    @EmmaW , ik ben het eens met Marcelita. Verder: kijk even naar (uitgedroogde?) hars en (verouderde) snaren. Verder idd de tijd geven en de kans is groot dat de cello weer opent. Gebeurt dat niet, dan is het mogelijk even langs de vioolbouwer te gaan: in 10 minuten ziet hij/zij hoe het staat met kam, stapel, snaren enz..
    Succes!
     
  4. marloes s

    marloes s |♫♫|♫

    Lid geworden:
    16 mei 2014
    Berichten:
    2.093
    Hoi EmmaW.
    Wat leuk dat je je cellospel weer gaat oppakken.
    En vergeet ook niet dat naast het genoemde in de topics hierboven, ook jij en jou vingers moeten worden ingespeeld.;)

    Maar een bezoekje aan een vioolbouwer lijkt mij wel een aanrader.
    Na zoveel jaren rust lijkt mij een controle beurt wel op zijn plaatst
    Verl plezier met spelen.
     
  5. EmmaW

    EmmaW

    Lid geworden:
    7 dec 2020
    Berichten:
    4
    Dank voor jullie antwoorden. Ik denk (en hoop) dat het een kwestie van tijd is.
    - snaren heb ik net vervangen (en sommige aangepast op advies van de mensen bij snaarwijzer)
    - stapel was omgevallen, is een nieuwe geplaatst
    - kam is vervangen (was krom getrokken)

    Bij die reparaties heeft de vioolbouwer ook al flink z’n best gedaan om de klank zo optimaal mogelijk te krijgen.

    Ik ben nu na heel veel jaren twijfelen en uitstellen ook bezig met het uitzoeken van een betere strijkstok. Heb er drie op proef gehad, twee daarvan zijn nu iets aangepast en ik heb nog een ander meegekregen om te proberen. Daarbij merk ik niet alleen duidelijk verschil qua spelen, maar ook in klank. Vandaar dat het dan extra opvalt als mn instrument doffer gaat klinken terwijl dat een half uur of uur daarvoor met dezelfde stok niet was.

    Herkennen jullie dat open snaren langer doorklinken en het bij alle andere tonen meteen meteen stil is als je stopt met strijken?
     
  6. Hubertus Bogaers

    Hubertus Bogaers ♫ ♪

    Lid geworden:
    3 nov 2015
    Berichten:
    892
    Zeker dat is best normaal, het kielhoutje dempt de snaar nu eenmaal minder af dan je vinger die de snaar op de toets drukt. Maar het kan in kwestie zijn van moe worden, waardoor de druk op de snaar en dus het contact tussen de schaar en de toets minder wordt. Het is een kwestie van weer wennen om echt het gewicht van je arm op de snaar over te brengen, niet knijpen! Dan hoor je de toon dieper worden, en als je dat volhoudt blijft waarschijnlijk de toon beter op helderheid. Succes!
     
    Muzirene vindt dit leuk.
  7. Marcelita

    Marcelita |♫♫|♫♫|♫♫|

    Lid geworden:
    6 jan 2014
    Berichten:
    6.118
    Homepage:
    Zo, je had dus wel mazzel dat het omvallen van de stapel niet tot grote schade heeft geleid!
    Verder is het inderdaad wat Hubertus aangeeft over heldere tonen krijgen. Geef het lekker de tijd, lekker erop oefenen en dan gaat het weer komen.
    En mocht je nog een ensemble met andere gevorderde cellisten zoeken en niet te ver van Amersfoort wonen...
     
  8. EmmaW

    EmmaW

    Lid geworden:
    7 dec 2020
    Berichten:
    4
    Zeker mazzel gehad. En ik kon vrijwel direct bij de vioolbouwer terecht.
    Inmiddels een aantal strijkstokken verder. Wat een verschil in klank dat maakt, enorm. Met de fijnste stok nog steeds wel dat mn cello heser gaat klinken, maar al een stuk minder dan met de andere stokken en het lijkt ook iets minder/later te gebeuren.

    dank voor je uitnodiging om te komen spelen alleen is Amersfoort voor mij te ver. Ik woon regio Eindhoven en vertrek binnenkort voor een jaar naar Zwitserland. Cello gaat natuurlijk mee. Benieuwd wat het effect van hoogte op mn cello gaat zijn. (1600 meter).
     
  9. Marcelita

    Marcelita |♫♫|♫♫|♫♫|

    Lid geworden:
    6 jan 2014
    Berichten:
    6.118
    Homepage:
    Jee ja, dat je er met verschillende strijkstokken ook verschil in droogte van de klank eruit kunt halen! Je hebt nu intussen je keuze bepaald?

    He, wat leuk! Ben een beetje benieuwd: waar? Als 't toevallig in de buurt is van waar wij af en toe zitten, wie weet...
    Wij zitten op ruim 1400 meter in 't Oberwallis, en je zult vooral te maken krijgen met lange winterperiodes met grote droogte in de lucht. De zomers gaan nog net wel qua vocht in de lucht. Hoe hoger, hoe droger, alle sneeuw ten spijt. Een luchtbevochtiger voor de kamer waar je je cello stalt en speelt, is geen overbodige luxe en makkelijker te hanteren als je er zelf woont ipv vakantieweekjes tussendoor. Nu is mijn vakantiechinees/oefenchinees een tijdje in Nederland om steeds meer bij te komen. Hij gaat daar alleen weer permanent verblijven als ik daar een betere oplossing heb ivm klimaat in huis.
     
  10. EmmaW

    EmmaW

    Lid geworden:
    7 dec 2020
    Berichten:
    4
    Ik ga naar Graubünden juist vanwege de berglucht. Is de enige plek waar ik nog een beetje lucht krijg, dit jaar in totaal 22 weken in het ziekenhuis en (tot nu toe) 8 weken in CH geweest vanwege longproblemen. Droge berglucht viel in Davos afgelopen winter flink tegen, het leek wel Nl. Zelfs regen in februari. Mensen die daar al 30 jaar wonen hadden dit nog nooit meegemaakt.

    Je zou toch verwachten dat bij een constante (niet te lage) luchtvochtigheid een houten instrument goed bespeelbaar moet blijven. Wat is wat dat betreft de ondergrens in jouw ervaring?
     
  11. Marcelita

    Marcelita |♫♫|♫♫|♫♫|

    Lid geworden:
    6 jan 2014
    Berichten:
    6.118
    Homepage:
    Eigenlijk is 40% luchtvochtigheid al geen feest, maar je moet er écht niet onder zitten! Mijn instrument is niet gebarsten, ook dat is immers een reëel gevaar, maar het heeft zeker wel geregeld een tijdje het met 25% moeten doen. En dat is echt beroerd!

    Je hebt best een zware tijd achter de rug gehad! Ik ben wel bang dat vanwege de klimaatverandering ook Zwitserland meegaat. Meer regen wat sneeuw had moeten zijn.:(
    Graubünden, wow, ik ben een maand in Pontresina en omgeving geweest, kampeerde tussen Pontresina en de Morteratchgletcher en liep de mooiste tochten om stempeltjes te verzamelen :)D) voor een prachtige oorkonde die ik hier nog heb hangen. Allemaal berghutten waar je voor moet klimmen, niks kabelbaantjes! Toen had ik nog geen cello. En die camping was op 1900 meter hoogte. Dat is het Oberengadin.
     

Deel Deze Pagina