Onderstaand filmpje spreekt me zeer aan. Er zijn vast leden bekend met deze speelwijze, en ik zou graag gewezen worden op andere werken waarin deze onderscheidende techniek wordt toegepast.
Er wordt ook gestreken hoor! Heb je het filmpje wel helemaal bekeken? Wanneer eens pizzicato wordt gespeeld zou je het waarschijnlijk niet afwijzen, terwijl dat toch ook geen strijken is...
Hartstikke leuk, deze bijdragen! Hopelijk leest J. Bolink mee of kent iemand anders nog meer toepasselijke werken? Het gaat me eigenlijk wel specifiek om een 4-snarige cello. Wat dat betreft valt het me tot nu toe tegen. Maar ik zie graag uit naar meer!
Wel hoor, diverse stijlen qua spelen en qua genre muziek boeien mij wel. En Ernst Reijseger is inderdaad heel creatief op dat gebied. Moet nog terugdenken aan die inspirerende workshop van hem tijdens een editie van Dordt in Cello (toen het nog Cellofestival Dordrecht heette). Hoop dat-ie nog eens terugkomt! Voor wat nummertjes die we spelen in het volksmuziekgroepje moet ik ook zelf de baspartijen bedenken. Ik experimenteer dan ook weleens met het bespelen van de cello als gitaar. Nu heb je weer de cellobiënnale en die gaat nu vanwege corona helemaal online. Gratis!* Tijdens cellobiënnales wordt ook vanalles met de cello gedaan om de veelzijdigheid van de cello te illustreren. Vooral de optredens die vallen onder "Cellofest" zijn lekker alternatief. * Als je daar wat concerten volgt, zou ik van harte willen aanbevelen een donatie te doen ter waarde van een concertkaartje.
Bij 'toepasselijke werken': deze manier van cello spelen wordt het meest gebruikt door improviserende cellisten, niet volledig uitgeschreven (hooguit akkoordenaanduiding).
Of cello strumming, de cello wordt wel niet altijd op de zijkant gedraaid maar het resultaat is er niet minder om. Kijk eens naar Kevin Olusola
Deze cello is, op verzoek van Ernst, gebouwd door Jaap Bolink en Annelies Steinhouwer. (Het echtpaar heeft het atelier samen). Ernst wilde het speciale van hen beiden er in hebben, vertelde hij in een interview. De 5e snaar is een lage F-snaar. Mogelijk de enige cello ter wereld die dit zo heeft.
Wel heel apart. Is het bekend wat door wie is gebouwd? Bij mijn weten bouwt Annelies enkel altviolen met haar kenmerkende krul.