Hoort deze afbeelding nou bij 'Bouw' of eerder 'Spel'? Daar moest ik aan denken toen ik dit tegen kwam op Marktplaats. De opbouw van fijnstemmers is natuurlijk volkomen verkeerd, want een einde van de fijnstemmer zit bovenop de kam. Maar waar strijk je dan? Of waar de hele batterij om gaat: hoe stem je de boel? Hier is dan de afbeelding:
Die fijnstemmers kunnen prima! Het probleem is dat het staartstuk niet goed zit, die lus is te groot, waardoor het staartstuk teveel richting toets gaat en dat dus die ontzettend fraaie fijnstemmers op de kam zitten. Een beetje handige vioolbouwer kan dit wel even oplossen, even een nieuw strotouwtje eraan frutselen en een kleinere lus maken, of misschien is zelfs dit strotouwtje nog wel te hergebruiken...
Nee hoor. Als je goed kijkt zie je wel een kam. Alleen is de montage vermoedelijk gedaan door een blazer.
De kam zit inderdaad onder de fijnstemmers. Heeeel vindingrijk om zoiets te fabriceren. Het is inderdaad iemand geweest die geen verstand heeft van violen. Laten we het daar op houden
Jullie weten toch wel wat een blazersensemble is? Welnu, een deelnemer aan een dergelijk ensemble is een blazer. Zo iemand zal geen of nauwelijks verstand hebben van een strijkinstrument. Bij het monteren van fijnstemmers door een blazer, zou het kunnen dat die op de viool komen te zitten zoals de afbeelding in #1 aangeeft.
Ik ben dergelijke fijnstemmers (Wittner 901) nog nooit op een instrument tegengekomen. Lijkt me ook alleen te werken op een stalen E-snaar: Hier een afbeelding hoe de montage zou moeten (let niet op de slecht gesneden dikke Chinese kam!): En hier gezien van de andere kant: Schematisch ziet het er zo uit: En dan is de snaar geen lang leven beschoren want er wordt nogal een aanslag gepleegd op de houdbaarheid. De snaar wordt binnen een heel klein stukje van de totale lengte op een hogere (of lagere) spanning gebracht.
Ik behoor nu ook tot de blazers met mijn klarinet. Maar de viool is mijn nr 1 instrument met de altviool op nr 2 en de klarinet op nr 3 Een strijkers orkest vind ik persoonlijk fijner in het gehoor liggen dan een blazersorkest. Sommige trompetisten denken dat heel hard blazen nodig is. En dan denken de saxofonisten dat ze daar weer overheen moeten. Het valt ook op dat veel Italiaanse bladmuziek termen, vaak abracadabra is voor de muzikanten in het blaasorkest waar ik in speel. En vragen vaak wat het betekend aan de dirigent. Andante, cantabile etc word soms genoteerd boven het bladmuziek van blazers.
Hahaha, hier ook zo, ik ga lopen van een fanfare orkest bijvoorbeeld. Zelf speelde ik in de harmonie tweede of derde trompet en we speelden voornamelijk filmmuziek, thema's als Jaws en ET en Star Wars, dat was dan weer wel leuk. Trompet speelde ik ook graag LUID. Lange tijd heb ik die trompettist in mijn vioolspêl gehoord: ik kwaakte de noten er echt uit aanvankelijk. Nog steeds speel ik vrij luid.