Vioolbouwers of muziekwinkels hebben de zachte doeken wel eens liggen. Daarnaast wordt geadviseerd: oude lappen, verwassen hemd of shirt. Cellowinkel, bij voorbeeld, heeft instrumentendoeken: https://www.celloklas.nl/winkel/instrumenten-doek/
Het allerbeste (voor het schoonpoetsen van je instrument na een speelbeurt) zijn veelgewassen katoenen babyluiers, maar die zijn tegenwoordig zeldzaam. Veelgewassen T shirts (zonder opdruk) en afgedankt flanel (hoeslaken e.d.) is ook geschikt. Voor gebruik in een kist (o.a. om rammelen tegen te gaan) zijn er zijden zakken in meerdere kleuren verkrijgbaar: ik ken een vioolbouwer die ze in zijn webwinkel heeft maar mag de naam hier vanwege het strikte reclamebeleid hier natuurlijk niet noemen. Ik zie ook veel strijkers die hun viool in een al dan niet fraaie zijden sjaal wikkelen vooraleer hij de kist in gaat.
Merci voor de antwoorden! Een veelgewassen babyluier kan ik nog wel vinden haha. Alleen klinkt het wat als heiligschennis voor mijn mooie viool die mijn moeder mij cadeau deed. Zo een zijden zak ja, dat wil ik wel!
In een zijden zak heb ik mijn viool nooit gedaan, want in een goed passende vioolkoffer rammelt een viool niet. Voor bescherming van de bovenzijde van de viool leg ik er wel een lopertje op. Ik heb altijd veel zorg besteed aan mijn vioolkoffer. Want een mooie en goede vioolkoffer is tenslotte het visite kaartje van de violist. Soms ging ik met de vioolkoffer vlakbij het concertgebouw in een restaurantje iets drinken. Niets vond ik dan heerlijker om de ober te horen zeggen, meneer moet vanavond zeker spelen.
Ik zal even uitleggen waarvan mijn viooldoek is gemaakt. Ik schreef wel onderbroek maar eigenlijk zijn het twee lange pijpen die van mijn grootmoeder zaliger zijn geweest. Dit behoeft enige toelichting. Mijn grootmoeder liep in klederdracht, en droeg derhalve zeer veel lange rokken, die bijna tot de voeten reikten. Moest iemand met zo'n dracht naar de plee, dan zou dat met een gewone onderbroek bijna niet te doen zijn. Dus daar hadden ze het volgende op gevonden. Aan ieder been kwam een lange pijp en als de draagster daarvan dan ging zitten gingen die pijpen zodanig uit elkaar dat ze zonder een broek naar beneden te hoeven doen gebruik kon maken van de plee.
Mag je ook een hele zachte fleece stof gebruiken? Van dat fluffy fleece? Daarmee kan je mooi en makkelijk overal komen.
Fleece is meen ik PET, het materiaal waar ook limonadeflessen van zijn gemaakt. Ik heb daar grote vraagtekens bij.
Die zijden zak is niet voor de koffer, maar voor de viool Beginnertje. Wat betreft het doekje voor het ontdoen van de hars van de viool, daarvoor kan je ook een gewone gele stofdoek gebruiken, zo'n stofdoek kost een drol. Maar een doekje gemaakt van een ouwe veel gewassen onderbroek is beter. Ikzelf gebruikte als ik in het orkest speelde altijd een gele stofdoek. Maar thuis gebruik ik het doekje gemaakt van een ouwe klederdracht onderbroek. Maar goed jij hebt een instrumentendoek besteld. Als je die doek gaat gebruiken dan is het voor je te hopen dat andere strijkers dat niet zien. Je staat dan al gauw te boek als snob. Ja het steekt allemaal heel nauw Beginnertje.
Gele stofdoeken zijn amper meer te krijgen. Bovendien zijn die dingen te pluizig voor kleverige hars: de pluisjes blijven op je viool kleven in plaats van de hars aan de doek.
Ik heb een stuk of 10 van die gele doeken voor mijn cello. Als je ze een paar keer wast pluizen ze echt niet meer. Blokker heeft soortgelijke doeken, deze zijn alleen niet geel. 2 voor €1,99. Ik vind ze heel fijn voor het verwijderen van hars. Maar het kan natuurlijk anders zijn voor vioolhars omdat die hars volgensmij wat zachter is dan cello hars.
Integendeel, cellohars is juist zachter dan vioolhars, maar die gele stofdoeken blijven wat mij betreft een afrader. Ik heb ze een tijdje meegegeven bij de instrumenten uit de uitgebreide huurportefeuille die ik destijds had, maar ben daar weer mee opgehouden toen de halve en kwart violen bij terugkomst onder de gele pluis zaten die er niet gemakkelijk af te krijgen is. Ik moet toegeven, die doeken waren misschien niet gewassen, maar wat is de zin van het aanschaffen van stofdoeken bij HEMA of Blokker, die eerst tien keer gewassen moeten worden vooraleer je ze kunt gebruiken, terwijl een oude pyjama of een stuk oud flanel in de lappenmand mogelijk voor het grijpen ligt?
PET kan op zich geen kwaad, maar is veel te bros in deze vorm en dus wordt er wat weekmaker (meestal verdachte ftalaten) aan toegevoegd en dat vervluchtigt heel langzaam. Het gevolg kan zijn dat het de lak aantast.
Die gele stofdoeken zijn ook te koop bij Meneer Bolcom. Zo'n gele vaak gewassen stofdoek is netjes en toch niet elitair. Kom je in een orkest met een lap gemaakt van een ouwe onderbroek of hemd aan, ja dan val je natuurlijk meteen door de mand, kan gewoon niet. Ik heb een strijker gekend die een nieuwe stofdoek gebruikte. Niet alleen zijn viool maar ook de man zelf zat onder de gele pluisjes. Hij had dan ook de bijnaam Pluis. P.S Zo'n gele stofdoek moet wel afgewerkt zijn met rood stiksel.