Bomen, bos, … Toen ik viool speelde, gebruikte ik Pirastro olive. Bij cello ben ik niet bekend met veel merken en soorten (ondanks de snelcursus van Huub). Wat is jullie favoriet en waarom ? Zowel tot type (staal, datum, omwikkeld met…) als merk ?
Je kunt niet zeggen dat een bepaalde set voor iedere cello geschikt is. Eenzelfde set klinkt prachtig op een bepaald instrument, terwijl een ander instrument daarmee niet tot een mooie klank komt. Het is vaak een zoektocht.
Oei, dat wordt dan een erg kostelijke zaak? Ik heb een cello van Huub te leen en een cello van een dame uit de regio. Die van de dame klinkt tegen alle verwachtingen in erg dof / gedempt. De snaren zijn ook oud. En ik heb geen idee welke ik zou kunnen kopen om te weten of het aan het instrument of aan de snaren ligt?
Vaak begin je met Jargar snaren, en dan bekijk je hoe de cello reageert. Die zijn relatief een beetje gemiddeld wat helderheid en spanning enzo betreft. Zit je rond de 125. Ik ben behoorlijk positief over thomastik Alphayue, lijken er wel op maar kosten de helft. Bij sommige vioolbouwers kun je allerlei snaren op je instrument proberen en een setje uitzoeken dat bij je instrument past, en verder stijgen advies krijgen. Doesburg in Nijmegen adverteert daarmee, hij geeft aan dat hij zelf cellist is van beroep. Dan is het natuurlijk wel redelijk dat je dan ook een setje daar koopt. Maar hij geeft aan dat het niet duurder is dan de prijzen die online betaald, maar uiteindelijk ben je veel voordeliger uit. Mirjam Daalmans heeft ook een e-boek geschreven over cello snaren, de vraag is of je de uitleg goed kunt vertalen naar wat je zelf hoort. (https://www.celloklas.nl/winkel/ebook-cello-snarenwijzer/) Verder is er een uitgebreide bespreking van allerlei cello snaren, maar wel in het Engels: https://www.aitchisoncellos.com/article-library/cello-string-reviews/
Iedereen in mijn omgeving kent intussen het bestaan van Huub want ik haal je constant aan Papa deze middag aan de telefoon: "Ah, Huub, die man uit Nederland die je altijd helpt?" Ja, papa
De quizvraag van vanavond : welke snaren zijn bovenaan met rood omwonden en hebben geel-zwart en rood aan de fijnstemmers? En verouderen snaren ook als het instrument jaren niet bespeeld wordt?
volgens mij Larsen... even opzoeken...Ja, Larsen Medium! https://www.thesoundpost.com/files/en/Colors_English_new_cello.pdf Mooie snaar, wel duur, en het mooie lijkt er na een paar maanden af te zijn, dus erg duur omdat je ze vaak zou moeten vervangen....
Hm… de la (A) klinkt enorm scherp, de re (D) heel dof. Jaren niet gebruikt dus versleten ? Ik vind dat snaren - gedoe zo complex.
Scherp geluid is niet typisch voor te oude snaren; dof meer. Scherp kan ook komen door de cello zelf (algemeen probleem van veel celli), of soms een beschadiging aan de winding van de snaar, meestal op of dichtbij de kam, vaak is er dan ook een bijgeluid. Ik gok er dus op dat het aan de cello ligt. Kan soms verbeterd worden door de stapel wat te verzetten. Maar veel kans dat dan de D nog doffer wordt. Of door andere a-snaar te kiezen, bv Jargar Dolce. Maar Larsen is geen scherp klinkende snaar.. Het is lastig om een manier aan te raden om dit te verhelpen.
Geweldig die color-chart! De A-snaar is dan geen Larsen? Die klinkt erg scherp. Maar ik vermoed dat erover nagedacht werd.
klopt, Rood-rood is spiricore, zie de kleurenkaart in het rechtsboven kwadrant. Staat in dit overzicht inderdaad als scherp en direct: https://www.sharmusic.com/SSP Applications/NetSuite Inc. - CMS/CMS/Site-2/files/String Charts/CelloStringChart2022.png te vervangen door bv Larsen, (duur) Jargar, dogal red cello (goedkoop) of de hele set vervangen natuurlijk.
Wanneer de stapel verplaatst wordt treedt er mogelijk een verbetering op voor de gewenste snaar, maar tevens een verandering van de klank van de andere snaren. Het is maar de vraag of dat een verbetering is. snaarwijzer.nl geeft een aantal suggesties ter verbetering. Ik heb het betreffende gedeelte eruit genomen en hier zichtbaar gemaakt: Mogelijk dat dit helpt?
Ik denk het wel, ja! Dat wordt hier een heel naslagwerk. Super <3 Intussen bracht ik vandaag mijn doe-het-zelf-plakcello-pakket terug naar de winkel. Ik had voor de zekerheid mijn man mee want ik ben niet zo assertief. Ik moest niets uitleggen, het was mijn leraar die in de winkel stond. Hij nam het slachtoffer aan en zei tegen de dame aan de kassa: sluit het contract maar af, de cello is voor de derde keer losgekomen. Klaar. Ik krijg in principe zelfs mijn borg terug. Oef!
Bij ons in NL betekent een contract afsluiten, dat je het contract aangaat. Dat zal hier juist niet de bedoeling zijn. Het contract wordt beëindigd.
Ik heb uitstekende ervaringen bij Hugo Doesburg uit Nijmegen, die Huub hier noemt. Hugo is cellist, zoals Huub al schrijft, maar ook cellodocent en koopt, verkoopt en verhuurt strijkinstrumenten. Ik heb zowel mijn eigen cello's, als die van mijn kinderen bij hem gekocht en hij geeft ons ook les. Hij is gespecialiseerd in het finetunen van instrumenten. Hij helpt dus inderdaad bij het uitzoeken van snaren die bij de cello passen en als je eenmaal weet welke je graag wilt, kun je de snaren ook bij hem bestellen en stuurt hij ze op. Je hoeft dus niet eenmalig een setje te kopen, maar bent daarna ook niet duurder uit dan elders online. In een ander topic schreef je over het "opfrissen" van je cello, ook dat kan bij hem. Al is Nijmegen natuurlijk wel een eindje rijden voor je. Maar Nijmegen is een leuke stad
Elke vioolbouwer die regelmatig een cello onder handen heeft is bekend met dit soort snarenproblemen, die overigens ook nogal eens aan het instrument te wijten zijn. Ook in Vlaanderen zijn die ongetwijfeld te vinden.