Ik ben op zoek naar een overzichtje met de verschillen tussen strijkstokken voor viool, altviool, cello en contrabas. Ik wil graag weten hoe ik zou kunnen zien of een strijkstok geschikt is voor welk van deze instrumenten... Heeft iemand van jullie zo'n overzichtje of daar inzicht in?
Grofweg: een viool strijkstok weegt plm. 60 gram, altvioolstok 70 gram, cellostok vanaf 78 gram, contrabasstrijkstok rond de 125 gram. (en een Duitse strijkstok voor contrabas boven de 130 gram). Als je het niet wilt wegen maar zien: de dikte van de stang neemt toe. Als je er een stel gezien hebt naast elkaar spreekt het redelijk vanzelf.
En lengte? Theoretisch lijkt mij: Hoe dichter de kam bij de rechterschouder, hoe neer armslag, dus hoe langer de stok. Van lang naar kort: vioolstok, altviool-, cello-, contrabas-. Maar ja, dan nog rekening houden met de verkleinde maten... hele, halve, etc viool etc. met navenante stokken.
En dan nog de oorspronkelijke stokken die in de "Barok" gebruikt werden en later "gemoderniseerd" werden tot de stokken van nu. De hang naar uitvoeringen met authentieke instrumenten heeft Barok-stokken ook een stuk populairder gemaakt en aangezien er van de originele stokken uit de barok nagenoeg niets meer over is, worden deze stokken driftig nagebouwd. Het blijft daarbij doorgaans een poging tot reconstructie qua ontwerp. Ook houtkeuze, uitvoering en gewicht blijven giswerk. Veelal wordt hiervoor tegenwoordig naar slangenhout gegrepen omdat dat een speeltechnisch en akoestisch gezien fijne stok oplevert, maar hadden stokkenmakers uit de barok deze houtsoort wel tot hun beschikking? Gewichten van heden ten dage geproduceerde barokstokken? Barokvioolstok rond 50 gr, barokaltstok rond 60 gr, barokcellostok rond 70 gr.
Vergeet de carbon strijkstokken niet. Ik ga niet zeggen dat ze beter zijn dan de conventionele strijkstokken van pernambuc hout, en naar mijn mening durft geen professioneel violist zich er aan te wagen om hier iets positiefs over te schrijven. Men moet nu eenmaal de traditie van weleer intact laten, Stradivarius was de grootste en een Tourte strijkstok.... de hemel op aarde en darmsnaren het mooiste geluid, de mooiste klank. Ik zit inmiddels al een tijdje een jonge dame te volgen op ik geloof TikTok, ze is Aziatisch, woont in Australië en ik zou willen dat ik zo zou kunnen spelen, al is het alleen maar voor mij zelf om te genieten. Ze speelt op een "gewoon" instrument met een "gewone" strijkstok, geen miljoenen kostende instrumenten, wel een mooi vioolspel en een heerlijke klank. Carbon stokken zijn (denk ik) zo'n slecht alternatief nog niet! Remi
Ik heb in de afgelopen kwart eeuw carbonstokken geleverd aan een flink aantal professionelen. Die werden aangeschaft om uiteenlopende redenen maar uiteraard ook om te gebruiken. Op dit forum zijn voor zover ik kan zien, weinig tot geen professionele strijkers actief. Die hebben vermoedelijk hun eigen hangplek.
Lijkt mij niet te kloppen. Waarom zou de kam dichter bij de rechter schouder van betekenis zijn? De bewering gaat in ieder geval niet op voor de gefractioneerde instrumenten zoals daar zijn: 1/8, 1/4, 1/2, 3/4 waarbij in deze volgorde de lengte van de strijkstok toeneemt. Dat is ook logisch want een kinderarm van een zesjarige is gemiddeld korter dan die van een 12 jarige.