Hoe lang speel je op een beginnersviool?

Discussie in 'Viool' gestart door Karane, 27 jan 2021.

  1. Karane

    Karane

    Lid geworden:
    2 feb 2019
    Berichten:
    121
    Gewoon een algemene vraag, omdat ik er ineens aan zat te denken en ik altijd wel geinteresseerd ben in meningen.

    Ik speel nu ruim 4 jaar viool, sinds het begin op een viool van een paar honderd euro (ik dacht 350 euro). Alhoewel deze viool zeker niet ideaal is (dubbelgrepen zijn lastig, maar ik moet ook bekennen dat dit deels aan mij en mijn vingers ligt) heb ik niet het idee dat de viool mij in mijn spel beperkt. Ik vind mijn spel nog steeds aan te horen ;-) .

    Anderzijds speel ik ook nooit op een andere viool, dus vergelijken kan ik ook niet.

    ik zal deze vraag ook zeker aan mijn docent stellen zodra er weer livelessen mogelijk zijn trouwens.
    Maar er zijn vast wel een soort van richtlijnen. Wanneer stop je over op een duurder instrument? Hoe kom je daar achter? Wanneer kom je op het punt dat je spel beperkt wordt door de kwaliteit van je instrument? (Ik heb zelf nog niet het gevoel dat ik dit punt bereikt heb overigens, ik zit nog op het punt dat een kleine correctie in de strijkarm een groter effect heeft.
     
  2. BertBoonVioolbouw

    BertBoonVioolbouw |♫♫|♫

    Lid geworden:
    25 mrt 2003
    Berichten:
    4.987
    Homepage:
    Er zijn daarvoor geen richtlijnen. Zodra u op uw instrument het plafond bereikt hebt, gaat het vanzelf kriebelen en begint de zoektocht naar iets anders.
    De een blijft eeuwig spelen op zijn beginnersbarrel, de ander blijft steeds maar weer zoeken naar de ultieme "Upgrade"
     
  3. Oosterhof Vioolbouw

    Oosterhof Vioolbouw Frits Oosterhof Beheerder

    Lid geworden:
    29 mrt 2003
    Berichten:
    14.370
    Homepage:
    Als ik dit lees vraag ik me af of de dubbelgrepen lastig zijn door de viool. Daar kan namelijk heel weinig mis. Hooguit staan de snaren nét iets te dicht bij elkaar bij het kielhoutje. Het kan dan om enkele tienden van een mm gaan. De snaren op de kam moeten ook de juiste afstand tot elkaar hebben. In de meeste gevallen zal dat kloppen en zal het beheersen van dubbelgrepen liggen aan de techniek.
    Het is de kunst ook op een eenvoudig instrument er alles uit te halen wat er in zit. Als dat lukt komt er een moment waarop je tegen de beperking aanloopt van het instrument, niet van je eigen kunnen. Ik spreek uit ervaring. Omdat ik op een heel eenvoudig instrument viool heb leren spelen. Mijn vader wilde er niet al teveel aan uitgeven. Op een zeker moment ga je experimenteren met het geluid: ik wilde een veel diepere en warmere G-snaar, vooral in de hogere posities. Dat kreeg ik door het linker f-gat af te plakken. Zo ontstond mijn ideaalbeeld hoe mijn toekomstige viool zou moeten klinken. Maar ik heb toch vele jaren op het goedkope instrument gespeeld (moeten spelen want er wás geen andere) en gaf er ook concerten mee. Men maakte zelfs opmerkingen in de trant van "wat klinkt jou viool toch mooi!" Zo zie je maar eens weer. :)
    Ik ben van mening dat het ontwikkelen van een ideaalbeeld qua klank tijd nodig heeft. Bovenal geldt, dat je in staat moet zijn de klank die er nu uitkomt te analyseren en te kunnen detecteren wat er aan mankeert of wat je anders gezien zou hebben. Alleen dan kun je ook op zoek naar dat ene instrument, wat daar aan moet voldoen.
    Ik krijg wel eens mensen die hier een viool uitproberen en die tussen twee instrumenten eigenlijk geen verschil horen. Als dat het geval is, ben je nog lang niet aan een ander instrument toe.
     
  4. Karane

    Karane

    Lid geworden:
    2 feb 2019
    Berichten:
    121
    Voor wat betreft de dubbelgrepen: ik vermoed dat de snaren een fractie dichter bij elkaar liggen. Mijn techniek is de grootste horde, maar op de viool van mijn dochter gaat het nakkelijker. Ook mijn docent vond het op mijn viool niet heel makkelijk gaan.
    Ook snaarwisselingen gaan op de viool van mijn dochter makkelijker overigens, ik vermoed door de vorm van de kam.

    Ik heb er de afgelopen dagen nog over nagedacht en ik bedacht mij dat ik mijn viool eigenlijk nog prima vind spelen. Wellicht komt er ooit wat mooiers/duurders, maar het heeft geen haast en is over een jaar of 3 ook prima. Dan kan ik mij er ook lang op verheugen .
     
  5. Muzirene

    Muzirene |♫♫|♫

    Lid geworden:
    23 apr 2012
    Berichten:
    2.202
    Homepage:
    Misschien eens even overleggen met je vioolbouwer. Mogelijk kan hij iets doen zodat de snaren prettiger liggen. Ook als de snaren iets (te) hoog boven de toets zitten zijn dubbelgrepen lastiger (en speelt je viool ook minder soepel, is mijn ervaring). Maar ook aan de kam is vast wat te doen. Ik zou het in ieder geval eens overleggen, vooral omdat ook je docent aangeeft dat het op je viool niet makkelijk gaat.
     
  6. Karane

    Karane

    Lid geworden:
    2 feb 2019
    Berichten:
    121
    Precies 3 jaar later en het moment is dan toch gekomen dat ik een afspraak bij de vioolbouwer. Ik ben er gewoon zenuwachtig voor.
    De viool waarop ik nog steeds speel was nieuw 400 euro (inclusief kist, schoudersteun en strijkstok) en ik heb besloten dat mijn budget (misschien inclusief stok) 2000 euro is. Ik ben vooral benieuwd of ik een verschil kan gaan merken. Op zich ben ik zeker niet ontevreden met mijn huidige viool, maar vooral benieuwd of er qua klank een verbetering mogelijk is.
     
  7. JanJan

    JanJan

    Lid geworden:
    17 nov 2019
    Berichten:
    49
    Bij de keuze van een instrument zijn er weldegelijk verschillen Karane. Klank en bespeelbaarheid zijn toch wel de belangrijkste voorwaarden om met plezier te kunnen spelen. Mijn strijkervaringen zijn beperkt tot de cello, maar ga ervan uit dat voor de viool hetzelfde geldt. Probeer als het kan verschillende instrumenten en kies een viool die je het meest ligt. Succes! Altijd leuk en spannend om de stap te zetten. :)
     
    Laatst bewerkt: 7 jan 2024
  8. Satch

    Satch

    Lid geworden:
    24 jan 2019
    Berichten:
    464
    Ik denk wel dat je erg veel geluk had met je huidige viool, want een volledige set voor 400 euro die goed klinkt ben ik nog niet tegen gekomen. Zelf liep ik na 5j tegen de beperkingen aan van mijn viool, aandacht ging meer naar dynamiek en klankvorming, en de respons van mijn oud instrument was te beperkt
    Zelf ben ik toen ook naar een vioolbouwer gegaan voor een blinde proef. Mijn toenmalige budget lag tussen de 2500 en de 5000 euro en heb toen in totaal een 22 tal violen getest. Na een uitgebreid selectie proces (want elk instrument klonk en speelde zo verschillend) bleven er een 3 tal instrumenten over. Ik heb dan elk van die drie instrumenten een tijdje thuis gehad en ben uiteindelijk met 1 instrument overgebleven. Elk van de 3 instrumenten die ik koos zaten boven de 4500 euro, het was voor mij wel opvallend dat ik toch blind gekozen had voor de duurdere instrumenten. De luthier vertelde me dat ik tijdens het keuze proces alle violen onder de 3000 euro als eerste had weggelegd. Dit gaf me de bevestiging dat de kwaliteit, speelbaarheid en klank echt wel naar boven gaat met de prijs. Mijn viool kostte uiteindelijk 5300 euro (heb 300 euro korting gekregen omdat ik gezegd had dat mijn budget 5000 euro was), ik ben er erg blij mee (maar ben ook nog altijd aan het afbetalen ;)). Nu nog een nieuwe boog, maar dat wordt nog even sparen. Het blijft wel ook vaak mogelijk om een huurkoop regeling te treffen zodat je niet meteen het volledige bedrag moet neertellen. Ik wens je alvast veel plezier met het kiezen, ik zou trouwens wel nog iemand extra meenemen om de klank ook van een afstandje te beoordelen. Ik denk wel dat je met je huidige budget nog in de lagere prijsklasse zit voor de meeste violen bij een luthier dus zou ik zeker bij verschillende luthiers langs gaan en zo veel mogelijk instrumenten testen. Een nieuwe boog lijkt me ook aangewezen maar zou ik los zien van je huidige budget, ik denk dat je met een carbon stok van rond de 300 euro al wel iets in handen gaat hebben waar je een tijdje mee verder komt. Al dat gezegd zijnde, hierbij een review van een viool van 69 dollar, ... misschien doet de vaardigheid van de violist toch ook veel :D.
     
    JanJan vindt dit leuk.
  9. Oosterhof Vioolbouw

    Oosterhof Vioolbouw Frits Oosterhof Beheerder

    Lid geworden:
    29 mrt 2003
    Berichten:
    14.370
    Homepage:
    Ik denk dat hier bij toeval een heel redelijk instrument werd getest. Er zijn er veel slechtere voor dat bedrag.
     
  10. Karane

    Karane

    Lid geworden:
    2 feb 2019
    Berichten:
    121
    Ik ben met dochter geweest. Mochten ik een nieuwe viool gaan kopen, dan kam/mag ze er ook op spelen. Dochter viel uiteindelijk voor 1 bepaalde viool, die mij ook aansprak. Deze hebben we nu thuis op proef en ik ga uiteraard ook mensen laten meekijken/luisteren. Ook een nieuwe stok er bij.
    Tot nu toe speelt het vooral fijn en moet ik iets minder mijn best doen voor een mooie klank. Dochter stond er ook prachtig op te spelen. Dus, wie weet.
     
  11. Karane

    Karane

    Lid geworden:
    2 feb 2019
    Berichten:
    121
    De kogel is door de kerk. Na een tijd drie violen in huis gehad te hebben is de keuze gemaakt. Wel lastig hoor, want we hadden totaal verschillende instrumenten in huis met een heel verschillende klank.

    Na een paar maanden vooral alt gespeeld te hebben stort ik mij nu weer tijdelijk op viool.
     
    Satch vindt dit leuk.

Deel Deze Pagina