Omwikkeling strijkstok

Discussie in 'Strijkstokken' gestart door Muzirene, 10 mei 2019.

  1. Muzirene

    Muzirene |♫♫|♫

    Lid geworden:
    23 apr 2012
    Berichten:
    2.202
    Homepage:
    Ik heb een heel fijne stok, ook al is het volgens de vioolbouwer een gewone Chinese stok, toevallig is hij wel heel fijn.
    Om de omwikkeling zat plastic. Daar onder ging de omwikkeling groen uitslaan en het plastic ging los laten.
    Toen heb ik het er maar helemaal af gehaald. Het groen bleek op het plastic te zitten, dus zit er geen roest op de omwikkeling.

    Maar ik had het niet moeten doen. De omwikkeling zit los om de stok gewikkeld en gaat er zo af, vrees ik. Als ik er over heen wrijf, zit het duidelijk los. Ik heb er nu snel een plakbandje over gedaan.

    Kan ik het zelf helemaal netjes vast maken?
     
  2. Oosterhof Vioolbouw

    Oosterhof Vioolbouw Frits Oosterhof Beheerder

    Lid geworden:
    29 mrt 2003
    Berichten:
    14.250
    Homepage:
    Met neu-silber omwikkelen en het einde vast solderen. Zo heb ik het Henk (te H.) zien doen. Het begin haakt in een gaatje.
     
  3. BertBoonVioolbouw

    BertBoonVioolbouw |♫♫|♫

    Lid geworden:
    25 mrt 2003
    Berichten:
    4.902
    Homepage:
    Veel Chinese stokken uit het goedkopere gamma zijn gewikkeld met verzilverd koperdraad, maar verzilverd is een groot woord voor het uiterst dunne laagje zilver dat de Chinezen hanteren.
    De ateliers waar de stokken worden gewikkeld plakken er daarom een soort veredeld cellotape omheen om enerzijds te voorkomen dat het zilver er na een paar keer spelen is afgewaaid en anderzijds te verdoezelen dat het metaaldraad vaak niet zo goed aan de stok gefixeerd is. Het is een herkenbaar verschijnsel bij Chinese stokken: je kunt de goedkope stokken aan het cellotape onmiddellijk determineren op hun afkomst. Aanvankelijk wikkelden de Chinezen zelfs met oud transformatordraad (koper met een laklaagje)
    Massief wikkeldraad van "Neusilber" (Ook wel Duits-Zilver genoemd, hetgeen 0% zilver bevat maar een legering is van koper en -ik dacht- nikkel) bestaat wellicht, maar ik ben het in het echt nog niet tegengekomen: het is waarschijnlijk ook te bros. Het wordt wel verwerkt in het type "Gespinst" (verderop)
    Verzilverd koperdraad is wel bekend als wikkeldraad, evenals zilver. Roestvrij staal komt incidenteel ook nog wel voor.
    Er bestaat ook nog ander wikkelmateriaal zoals imitatiebalein (meestal van celluloid) en in de vorm van plasticdraad. Sommige stokken zijn gewikkeld met "Gespinst", een textieldraad omwonden met een metaaldraad (zilver of een goedkoper materiaal) Ook dun leer komt voor.
    Een geboord gaatje in de stok is één manier van fixeren, maar bij een authentieke stok zonder aanwezig gaatje kun je daar niet zonder meer voor kiezen. Andere fixatiemethoden zijn lijmen en solderen. Zelf wikkelen is niet zomaar aan te raden aangezien het routine vergt en het materiaal meestal alleen als bulk te koop is en dat is wat veel en duur voor één stok.
    Met het wikkelen ben je er nog niet, want je moet ook doorwikkelen onder het leertje, het laatste stukje mag of moet met een ander materiaal, b.v. garen. Dat betekent in de praktijk dat het leertje eerst verwijderd moet worden en daarna een nieuw leertje moet worden aangebracht. Wikkeldraad dat eenmaal is losgeschoten is vrijwel onmogelijk opnieuw te gebruiken omdat het loskomt als een soort springveer.
    Een klusje voor de stokkenbouwer of de vioolbouwer die ook stokken doet lijkt mij.
    (of het plakbandje laten zitten zo lang het houdt natuurlijk)

    In mijn inmiddels aan een andere vioolbouwer overgedragen verhuurpraktijk van een kleine 400 instrumenten, maar ook voor andere klanten, heb ik vaak stokken opnieuw moeten wikkelen. Voor de goedkoopste stokken koos ik dan voor plasticdraad (zwart en wit) en voor de iets duurdere stokken toch voor massief zilver, want eenmaal goed aangebracht op de stok heb je naar zilver verder geen omkijken. Zilver mag dan niet goedkoop zijn, per stok valt die paar gram nogal mee in verhouding tot de arbeidskosten die je er in steekt.
     
    zapling vindt dit leuk.
  4. Muzirene

    Muzirene |♫♫|♫

    Lid geworden:
    23 apr 2012
    Berichten:
    2.202
    Homepage:
    Het zit er nu nog goed om heen.
    De omwikkeling is zoals bij deze stokken. (Mijn stok is gewoon hout, maar verder zelfde omwikkeling.)
    [​IMG]
    De ontdekking nu is dat er tussen het koperdraad zwart draad (gewoon touw) zit. Dat is nu al geneigd er tussenuit te komen.
    (Hier lijkt trouwens ook plastic om de omwikkeling te zitten hè?)

    Mijn man denkt creatief en kwam met een voor deze stok volgens mij prima oplossing: transparant krimpkousje. Die worden door elektriciens gebruikt voor stroomkabels.
    We hebben nu zo'n krimpkous besteld voor een paar euro. Die kunnen we op maat knippen, er omheen doen en dan verwarmen, en dan trekt hij om de omwikkeling heen. Wordt netter dan het was, denk ik, als het touw er niet uitgeperst wordt...

    Ik zal laten weten hoe het uitpakt. Lukt het niet, kunnen we de krimpkous er zo weer af halen.

    Wel jammer dat er dan toch weer plastic om de stok komt. Ik hoopte voor een betere oplossing. Maar dan zal hij opnieuw omwikkeld moeten worden en dat is voor nu te kostbaar...

    Overigens is het koperdraad wat betreft kleur mooi, omdat op de slof ook zo'n goudkleurige afbeelding zit. Het is best wel een kitscherige stok. Maar hij speelt fijn :)
     
    zapling vindt dit leuk.
  5. BertBoonVioolbouw

    BertBoonVioolbouw |♫♫|♫

    Lid geworden:
    25 mrt 2003
    Berichten:
    4.902
    Homepage:
    Op het plaatje zie ik goud (of klatergoud natuurlijk). Massief gouddraad (of "Goldgespinst") wordt inderdaad ook wel als wikkeldraad gebruikt, maar dan voor hele dure stokken (of voor stokken die heel duur moeten lijken) In het voorbeeld is de wikkeling van gouddraad of-"Gespinst" afgewisseld met vermoedelijk zwart garen ter verkrijging van het zebra-effect.
     
  6. Muzirene

    Muzirene |♫♫|♫

    Lid geworden:
    23 apr 2012
    Berichten:
    2.202
    Homepage:
    Precies, zwart garen.

    En ik denk dat het koper is, vanwege de groene uitslag (erosie).
     
  7. Muzirene

    Muzirene |♫♫|♫

    Lid geworden:
    23 apr 2012
    Berichten:
    2.202
    Homepage:
    Helaas, de oplossing met het krimpkousje gaat het niet worden. Ik heb het uitgeprobeerd op een kapotte leerorkeststok. De folie wordt te dik, dikker dan het leertje. Niet mooi.... :(

    Hoeveel kost het ongeveer om een nieuwe omwikkeling te maken?

    Eens kijken of ik breed plakband er netjes omheen kan krijgen....
     
  8. BertBoonVioolbouw

    BertBoonVioolbouw |♫♫|♫

    Lid geworden:
    25 mrt 2003
    Berichten:
    4.902
    Homepage:
    tussen de 30 en de 60 euro, afhankelijk van het materiaal. Je kunt ook wikkeling en leertje er afslopen en een
    (Google op) Rubber stokgreep er om schuiven: wel een heel primitieve oplossing, maar op een goedkope stok wellicht geen probleem. Ik zou eerst nog het brede cellotape proberen. Succes!
     
  9. zapling

    zapling

    Lid geworden:
    5 okt 2012
    Berichten:
    303
    krimp folie in een dunne soort… zoals op paaseitjes wel eens wordt gebruikt?
    uiteindelijk doen de chinezen het evengoed met een krimpfolie.
     
  10. BertBoonVioolbouw

    BertBoonVioolbouw |♫♫|♫

    Lid geworden:
    25 mrt 2003
    Berichten:
    4.902
    Homepage:
    Hoe de Chinezen het met Paaseitjes doen zou ik niet weten, maar de Chinese stokken uit het goedkope segment die ik heb gezien (dat waren er meer dan mij lief was) hadden bijna altijd een cellotape (de Chinese variant natuurlijk) bescherming om de omwikkeling, nooit een krimpfolie. De vermoedelijke logica daarachter verzin ik nu zelf: aanbrengen van een krimpfolie is lastiger en waarschijnlijk duurder dan een rol tape van Action kwaliteit.
     
  11. zapling

    zapling

    Lid geworden:
    5 okt 2012
    Berichten:
    303
    Ah ja klopt, ik heb bij mijn stokken gekeken of de folie een 'begin' heeft en dwt hebben ze inderdaad allemaal. Nu ik weet dat die plakband de wikkeling bij elkaar houdt durf ik het er niet meeraf te trekken.
     

Deel Deze Pagina