CT-scan als meetmethode van de dichtheid, dikte en -verdeling van vioolbladen

Discussie in 'Boeken en publicaties' gestart door Oosterhof Vioolbouw, 7 dec 2017.

  1. Oosterhof Vioolbouw

    Oosterhof Vioolbouw Frits Oosterhof Beheerder

    Lid geworden:
    29 mrt 2003
    Berichten:
    14.250
    Homepage:
    Metingen zijn verricht aan Guarneri del Gésu violen. De resultaten van de metingen zijn als een topografische kaart weer gegeven.
     

    Bijgevoegde bestanden:

  2. Marcelita

    Marcelita |♫♫|♫♫|♫♫|

    Lid geworden:
    6 jan 2014
    Berichten:
    6.118
    Homepage:
    De enorme variatie in dikte hout in combinatie met de hoge klankkwaliteit. Er is een gebrek aan verband tussen de patronen van houtdikte (dus in feite de locaties in het achterblad en voorblad) en klankkwaliteit gevonden. En dat terwijl men dacht dat dat er wel moest zijn. Door de heden ten daagse onderzoeksmogelijkheden met CT-scan.
    Dankzij deze techniek denken de onderzoekers dichterbij het geheim van de Del Jesu-instrumenten komen door onderzoek te doen naar het de dichtheid van hout in verband met groei in lente dan wel herfst. Of zeg ik het verkeerd?
    Wat moeten we ons voorstellen bij "his preferential spring-fall ratios"?
     
  3. remi

    remi ♫ ♪

    Lid geworden:
    11 mei 2004
    Berichten:
    1.715
    Ja, ik weet niet hoe ik hier mee om moet gaan, en hoe te interpreteren.

    De dichtheid van het hout... en de geheimen van de Del Gesu instrumenten, was er zo veel verschil... Dendrologie en dan zeker rondom het gebied waar de Guarneries, de Amatie's, de Stradavaries hun hout vandaal haalden
     
  4. Oosterhof Vioolbouw

    Oosterhof Vioolbouw Frits Oosterhof Beheerder

    Lid geworden:
    29 mrt 2003
    Berichten:
    14.250
    Homepage:
    Het aardige van dit onderzoek vind ik is, dat men aan de hand van de testresultaten heeft kunnen bepalen wat de verhouding is tussen de lente- en herfstgroei van de houtnerven. In andere woorden: wat de breedte is van de nerven tussen het winter- en zomerhout. Men kwam voor de GdG uit 1735 uit op een 30% hogere dichtheid voor de herfstgroei dan de lentegroei.
    Dit onderzoek toont vooral aan dat er voor ieder blad een eigen dikte- en dikteverdeling werd toegepast. Natuurlijk wisten we dat al maar het benadrukt tevens dat het tot op de tiende millimeter nabouwen van een meester-instrument geen enkele zin heeft en geen enkele garantie biedt op het kopiëren van de klank.
     
    Marcelita vindt dit leuk.

Deel Deze Pagina