Viool voor beginner

Discussie in 'Aangeboden' gestart door lauraW, 16 feb 2009.

  1. lauraW

    lauraW

    Lid geworden:
    16 feb 2009
    Berichten:
    2
    Hallo beste strijkers,

    Ik zou graag vioollessen volgen en wil daarom graag een eigen viool aanschaffen.
    Een huurviool wil ik niet.

    Ik heb deze viool op het oog en ik vroeg mij af of iemand mij kan adviseren of ik hier goed aan doe of niet?

    http://www.kkmusicstore.com/index.php?main_page=product_info&products_id=6


    Alvast bedankt!


    Groetjes,

    Laura
     
  2. BertBoonVioolbouw

    BertBoonVioolbouw |♫♫|♫

    Lid geworden:
    25 mrt 2003
    Berichten:
    4.977
    Homepage:
    Een viool kopen zonder erop gespeeld te hebben is NOOIT verstandig. Er zijn veel argumenten om juist WEL eerst een viool te huren; vaak krijg je een deel van de huur terug bij aanschaf. Wat zijn dan je argumenten tegen het huren? Wellicht kun je nog overtuigd worden. Laat je eens adviseren door de docent die jou les gaat geven. Er is op dit forum al heel veel gediscussieerd over dit onderwerp, dus ik zal maar niet vervallen in herhaling van zetten.
     
  3. Oosterhof Vioolbouw

    Oosterhof Vioolbouw Frits Oosterhof Beheerder

    Lid geworden:
    29 mrt 2003
    Berichten:
    14.354
    Homepage:
    Heel verleidelijk natuurlijk: niet echt duur (US$ 399,= ), ziet er prachtig uit met een rijke vlam in het achterblad, een vioolkoffer met strijkstok en zelfs een elektronische tuner met metronoom er gratis bij. Komt er alleen nog verzendkosten bij. En het is na aanschaf helemaal van je zelf.
    Ja, er zal best wel geluid uit komen, maar je kunt niet vergelijken. En persoonlijk houd ik daar nooit zo van. Het is vergelijkbaar met het laten maken van slechts één offerte, dat zegt helemaal niets omdat je niet vergelijken kunt. Je weet nooit of het aangebodene dan duur is of juist redelijk in prijs. Er zijn voor een vergelijking tenminste twee nodig.
    Wil je per se een instrument dat helemaal van jezelf is, dan zou ik toch gaan voor een keuze tussen op z’n minst twee instrumenten. Dan heb je ook enig idee hoe de prijs gekoppeld zit aan de klankkwaliteit, want dat laatste daar gaat het in hoofdzaak om. Een heel mooi glimmend instrument wat van geen meter klinkt is jammer van de investering.

    Neemt niet weg, dat je helemaal vrij bent om dat instrument te laten verzenden. Dat blijft!

    Frits
     
  4. BertBoonVioolbouw

    BertBoonVioolbouw |♫♫|♫

    Lid geworden:
    25 mrt 2003
    Berichten:
    4.977
    Homepage:
    Reken er ook op, dat dergelijke violen uit China NOOIT optimaal speelklaar zijn gemaakt en dat je waarschijnlijk nog een aardig bedrag kwijt bent voor de juiste snaren, het laten bijwerken van de toets en het bovenzadel, het corrigeren van de kam, het opnieuw laten zetten van de stapel etc, omdat dat bij zulke violen ALTIJD moet gebeuren. Het verschil in de z.g. adviesprijs en de aanbiedingsprijs van de vioolset lijkt zeer aantrekkelijk, maar het gaat altijd om geheel verzonnen bedragen.
    Bij sommige vioolbouwers (o.a. bij mij) kun je ook een voordelig instrument kopen, dat deze bewerkingen al heeft ondergaan en bovendien kun je zelfs in de lagere prijsklasse met een beetje geluk kiezen tussen meerdere exemplaren.
    Een chromatische tuner is m.i. voor een viool minder handig dan een speciale viooltuner. Ook over tuners zijn de voors en tegens al uitgebreid bediscussieerd.
     
  5. Neeltjuh

    Neeltjuh

    Lid geworden:
    5 mei 2008
    Berichten:
    224
    Ja, maar ik snap het wel... Ik heb ook een eigen viool, en hij klinkt best en d'r komt 'n gigantische herrie uit! Maar toch was tie lekker goedkoop, en deze viool ziet er vet goed uit, heel wat beter dan die van mij, en Bert, het hoeft echt niet tegen te vallen, een goedkopere viool. Bij mij viel het ook niet tegen, ik heb wel eens duurdere en slechtere violen bespeeld! Oké, dan weet ik ook wel dat mijn viool geen kwaliteit is, maar toch ben ik er nog best tevreden mee! Dus het ligt er denk ook aan, waar je voor wilt gaan...
     
  6. Oosterhof Vioolbouw

    Oosterhof Vioolbouw Frits Oosterhof Beheerder

    Lid geworden:
    29 mrt 2003
    Berichten:
    14.354
    Homepage:
    Het zit 'em ook niet in de prijs, maar in de klank die eruit komt c.q. eruit te halen is.
    Echter, weet de vioolbouwer best wel wanneer een instrument fantastisch klinkt, en dát heeft zijn prijs. Dat betekent dat er wel degelijk een relatie zit tussen prijs en klankkwaliteit.
    Soms heb je een instrument dat voor de vraagprijs acceptabel klinkt en dan moet je een afweging maken: aanschaffen of niet. Meestal ook gaat het om beginnende violisten, die nog niet geheel kunnen horen hoe het zou kunnen klinken. Ze hebben ook nog geen ideaal klankbeeld ontwikkeld over hoe hun ideale instrument later moet klinken. Dat kan allemaal nog komen want voor de ontwikkeling van een mooie toon is ook veel oefening en dus tijd nodig. Eenmaal op dat punt aangekomen wordt ook heel anders naar een ander instrument gezocht. Dan begint het vergelijken. Een heel proces eigenlijk.

    Frits
     
  7. lauraW

    lauraW

    Lid geworden:
    16 feb 2009
    Berichten:
    2
    Dank jullie wel voor jullie reacties.
    Ik heb inderdaad al het e.e.a. gelezen over dit onderwerp op dit forum, maar ik vroeg mij gewoon af of ik aan bovenstaande viool een mogelijke goede koop zou doen en wat jullie advies daarbij is.

    De reden waarom ik geen viool wil huren is toch vanwege het gevoel dat ik erbij moet hebben en is daarom persoonlijk. Wanneer ik een eigen viool heb, weet ik tenminste dat hij helemaal van mij is en het klinkt misschien raar, maar dan kan ik mij toch meer 'binden' aan het instrument; een soort van vriendschap die ik ermee wil opbouwen ;)

    Voor de prijs bij die viool en de referenties die ik erover heb kunnen vinden (was weliswaar best moeilijk), denk ik dat ik geen slechte koop doe en heb ik een ideale beginnersviool met accesoires.
    Mocht de kwaliteit van het geluid toch niks zijn, dan kan ik hem altijd nog terugsturen :p Ben ik wel m'n verzendkosten kwijt.. :rolleyes:

    Vergelijken kan ik ook doen met de violen uit de muziekwinkel bijvoorbeeld. (neem ik deze toch gewoon mee...??!)
    Ik heb muzikale vrienden waarvan 1 al een paar jaar viool speelt die mij hierin zou kunnen adviseren. Ik hoop dat het natuurlijk een viool is met een mooie klank, maar ik heb nog niet al te hoge eisen voor mij als beginner. Mocht ik over een paar jaar echt willen door gaan met vioolspelen (ga ik wel van uit), dan koop ik er natuurlijk een waar een super mooie klank uit komt en die dus vast stukken duurder zal zijn!
     
  8. Oosterhof Vioolbouw

    Oosterhof Vioolbouw Frits Oosterhof Beheerder

    Lid geworden:
    29 mrt 2003
    Berichten:
    14.354
    Homepage:
    "(.....)Mocht ik over een paar jaar echt willen door gaan met vioolspelen (ga ik wel van uit), dan koop ik er natuurlijk een waar een super mooie klank uit komt en die dus vast stukken duurder zal zijn!"

    Er is dan wel een maar bij: de viool die je dan mogelijk nu aanschaft zal niet gemakkelijk of helemaal niet kunnen worden ingeruild bij aankoop van een ander (duurder) instrument. In die zin is dit een slechte investering. Maar je kunt niet alles hebben, natuurlijk. ;)


    Frits
     
  9. violonist

    violonist

    Lid geworden:
    21 mrt 2012
    Berichten:
    51
    Hallo Laura.

    Heel lang geleden....
    ben ik ook begonnen op een heel goedkoop viooltje.
    Van het oude Waterlooplein 20 gulden.
    Heb me nooit gestoord aan de slechte klank.
    M'n toenmalige lerares vondt het gluid zo gek nog niet voor dat bedrag.
    Dure snaren geprobeerd; geen noemenswaardig verschil.
    Later een fatsoenlijk viooltje gekocht bij de oude heer Max Moller in Asd.
    250 gulden. Kon voor hetzelfde bedrag worden ingeruild voor een duurdere.
    Ook een reparatie van een scheur in het bovenblad werd bij de waarde opgeteld.
    Ik heb nu 30 jaar een dure viool (en stok).
    De klank wordt voor het grootste deel door jezelf gevormd.
    Een goede stokvoering op de eerste plaats en een linkerhand met zuivere noten
    met licht vibrato. Dat geldt zelfs voor goedkope (chinese) violen.

    Maak je niet te druk over de aanschaf beneden de 100 euro.
    Veel vioolplezier toegewenst.
    Peter.
     
  10. viva_viola

    viva_viola

    Lid geworden:
    19 jan 2011
    Berichten:
    42
    Hey Laura,

    Wat je hier beschrijft, ervaren veel violisten ook zo. Je bindt je inderdaad aan je instrument en bouwt als het ware een soort vriendschap op.

    Zelf ben ik begonnen met wat flutviooltjes van de muziekschool, waarna mijn ouders mij na lang samen zoeken een viool hebben gegeven (waarvoor ik ze nog altijd eeuwig dankbaar ben). Laatst ben ik overgestapt op de altviool, waarbij ik in het begin een altviool kon lenen van een vriend van me. Die altviool voldeed niet aan mijn eisen (jaja, ik heb een eisenpakket als het aankomt op vioolspelen), dus besloot ik er 1 voor mezelf te nemen.
    Het liefst had ik ook een altviool willen kopen, maar omdat ik gewoonweg het geld niet heb om een fatsoenlijke altviool te kopen, heb ik besloten om er 1 te huren. En ik ben nog steeds blij met mijn beslissing! Het is een geweldige alt waar ik een goede 'connectie' mee heb en waar een prachtige klank uit komt! Het is zeker de betere beslissing geweest dat ik geen goedkope alt heb gekocht, maar een fatsoenlijke heb kunnen huren. En wat betreft de connectie, als je er een goed geluid uit krijgt en hem goed verzorgt, kan een je die ook bij een leenviool krijgen.

    groetjes
     

Deel Deze Pagina