Hars voor strijkstok

Discussie in 'Aangeboden' gestart door doomsdayclock, 23 mei 2009.

  1. doomsdayclock

    doomsdayclock

    Lid geworden:
    23 mei 2009
    Berichten:
    2
    Welke hars is het beste voor je strijkstok? Ik heb een voorkeur voor zachte hars. Kun je deze ook bij andere winkels halen dan alleen je muziekzaak, bijv een drogisterij? Of welke juist niet te kopen? Merken mogen graag genoemd worden. En kwaliteit/prijs-verhouding is ook gewenst. En hoe verdeel je de hars het beste over je strijkstok?
    Ik heb zelf een contrabas, maar ik denk dat hier geen onderscheid in gemaakt wordt wat betreft de strijkstok?
     
  2. Lise

    Lise

    Lid geworden:
    17 okt 2007
    Berichten:
    236
    Er is wel degelijk verschil tussen de harsen voor de strijkstokken van de verschillende instrumenten. M.n. de hardheid is van belang. Over het algemeen geldt: hoe groter het instrument, hoe zachter de hars.

    Maar ook binnen de harssoorten voor bijv. de cello zijn veel verschillen. De ene speler geeft de voorkeur aan wat stroevere hars, de ander aan zachtere. over het algemeen zullen beginners met zachtere hars spelen. Daarmee kan je nl. makkelijker toon maken.
     
  3. Alexander

    Alexander

    Lid geworden:
    11 mrt 2008
    Berichten:
    470
    Homepage:
    Welke hars je gebruikt is een persoonlijke keuze, die beïnvloed wordt door je leraar. Ik gebruikte vroeger donkere hars, maar sinds een aantal jaren amberkleurige hars. Het schijnt dat hars een bepaalde houdbaarheid heeft, die varieert naar gelang de luchtvochtigheid en warmte. Op de verpakking van hars is echter geen houdbaarheidsdatum aangegeven.
    Hars droogt uit als het ouder wordt, wat het moeilijker maakt om de stok te harsen. Maar eenmaal geharst strijkt de stok dan wel weer als van ouds.
    Het harsen van je stok doe je door het haar van de strijkstok te spannen en het vervolgens over een blokje hars te bewegen.

    Hars kan je kopen bij de vioolbouwer, maar ook op het internet. Dan is het duurder omdat er verzendkosten berekend worden.
    Het is wel belangrijk om niet verschillende soorten hars door elkaar te gebruiken.
    Behalve de veel gebruikte merken hars als Pirastro en Hidersine, zijn er ook nog een paar individuele harsmakers als Tom Baker en Melos.

    Volgens mij gebruiken veel contrabassisten Pops hars, omdat het onder meer zo zacht is. :)
     
  4. BertBoonVioolbouw

    BertBoonVioolbouw |♫♫|♫

    Lid geworden:
    25 mrt 2003
    Berichten:
    4.918
    Homepage:
    Pops (enigszins kleverig) wordt door bassisten veel gebruikt, maar het veroudert nogal snel. Vroeger stond er een datum in de verpakking; die is nu helaas weggelaten. Overtuig je bij aanschaf van Pops dat je verse hebt en niet een stukje dat jarenlang heeft gelegen.
    Andere vaker gebruikte basharsen zijn Carlsson, Nyman en Thomastik.
     
  5. Oosterhof Vioolbouw

    Oosterhof Vioolbouw Frits Oosterhof Beheerder

    Lid geworden:
    29 mrt 2003
    Berichten:
    14.279
    Homepage:
    Ik merk dat een aantal nieuw opgevoerde topics al eens eerder zijn besproken. Nu kunnen we net doen alsof dat nooit heeft plaats gehad en een herhaling laten gebeuren, maar ik geef toch nog maar even de link naar het eerdere verhaal. Ik vermoed dat daar toch ook wel nuttige informatie in voor komt. Zo niet, dan horen we het wel!

    Over hars en zo

    Frits
     
  6. M.

    M. M.

    Lid geworden:
    17 mei 2008
    Berichten:
    110
    Ik heb een tijdje Pirastro Tonica snaren op mijn altviool gehad en daarbij gebruikte ik ook de Tonica hars. Ik kan niet veel zeggen over de relatie tussen de Tonica-snaren en de Tonica hars aangezien de Tonica snaren op mijn altviool zo verschrikkelijk klonken dat ik ze er binnen no-time weer heb afgehaald.

    Nu speel ik met veel plezier op Evah Pirazzi snaren, en ik gebruik nog steeds de Tonica hars. Dit gaat gewoon goed, het is een neutrale hars die het op elke snaar goed doet. (ik weet dit omdat ik mijn hars regelmatig uitleen op bijv. orkest)

    Ik heb zojuist Evah hars besteld, om eens te kijken of het iets toevoegd zoals Pirastro beweerd.

    Wel grappig, Pirastro heeft bijna voor elke snaar een eigen hars. Een luxedingetje..., of echt zinvol?

    We zullen zien! :D
     
  7. Oosterhof Vioolbouw

    Oosterhof Vioolbouw Frits Oosterhof Beheerder

    Lid geworden:
    29 mrt 2003
    Berichten:
    14.279
    Homepage:
    Ik had al jaren dezelfde hars voor mijn vioolstok: Hidersine. Totdat er een moment komt waarop het blokje wel heel erg dun wordt, niet alleen omdat je er zelf gebruik van maakt, maar ook in een orkest willen bepaalde leden onder het mom van ''k ben mijn hars vergeten', nog wel eens graag gebruik maken van andermans hars. Dan gaat het allemaal wat sneller op en moet er wat nieuws worden aangeschaft. Dat heb ik gedaan en ik besloot eens wat anders te proberen: een vrij goedkope van de firma Götz. Deze hars was wat harder dan de Hidersine maar voldeed eigenlijk ook wel. Het voordeel van een wat hardere hars is dat je tijdens het spelen niet wordt bedolven onder een stofwolk harsdeeltjes, om het maar eens overdreven te zeggen. Daarom een aantal maanden besloten een andere hars te proberen. Ik was voor iets anders toch in de zaak van Bert en heb me daar laten adviseren en kwam uit op Bernardel. Om uit te testen kreeg ik er de Melos bij. Die laatste (Melos) heb ik uit en te na getest en mijn bevindingen waren, dat deze hars veel te plakkerig is en daardoor naast de eerder vermelde ‘stofwolken’ ook een nogal krasserig geluid genereert. Door de grotere plakkerigheid neemt de stok de hars vlot op en is de stok snel ‘geharst’. Maar daarentegen is de hars er ook wel heel snel weer vanaf. De harsdeeltjes komen dus ook op je viool terecht en moet je iedere keer weer verwijderen om ongewilde aangroei te voorkomen. Mijn keuze dus niet.

    De Bernardel voldoet stukken beter, is minder plakkerig en geeft geen krasserig geluid. Deze zal ik voorlopig gebruiken.

    Voor een basstok -heb ik me laten informeren- is een ‘stroperige’ hars nodig om de snaren in trilling te krijgen. De suggestie om een blokje hars aan te schaffen bij de drogist zoals DOOMSDAYCLOCK in post#1 vermeldt, lijkt me onmogelijk uitvoerbaar, maar ik heb het niet onderzocht. Misschien dat er een schoonheidssalon is die collophonium gebruikt? Maskertjes of zoiets (ik heb er geen verstand van. :()


    Frits
     
  8. mriekjuh

    mriekjuh Marike

    Lid geworden:
    15 jun 2009
    Berichten:
    181
    Dit stukje stond op pirastro.com
    Misschien wisten jullie dit al, maar ik zet het er toch maar bij..

    Steel strings can be better played with dry or harder rosin,
    synthetic strings with medium and generally gut or gut wound strings with a more sticky rosin.
     
  9. Oosterhof Vioolbouw

    Oosterhof Vioolbouw Frits Oosterhof Beheerder

    Lid geworden:
    29 mrt 2003
    Berichten:
    14.279
    Homepage:
    Ja, Pirastro is een verhaal apart, want die wil dat iedere strijker na een aantal maanden weer een nieuw stuk hars aanschaft, omdat die zou verouderen en daarmee zijn functie verliest. Daarbij komt ook nog eens dat voor elk type snaar die zij (Pirastro) op de markt heeft, een passende hars hoort. Dus wanneer je dan al mocht switchen naar een ander type snaar, moet je -volgens Pirastro- ook een andere hars nemen. Dat gaat mij een beetje te ver.
    Vermoedelijk zal de algemene regel zoals Mriekjuh die vermeldde, wel opgaan. Maar dat heeft meer te maken met de spankracht die stalen snaren hebben t.o.v. darm- of synthetische snaren. Die laatste hebben een wat lagere spankracht en hebben daarom een wat plakkerige hars nodig.

    Frits
     
  10. M.

    M. M.

    Lid geworden:
    17 mei 2008
    Berichten:
    110
    In het verhaal van Pirastro zal ongetwijfeld wel een kern van waarheid zitten want ik gebruik nu sinds een paar dagen Evah hars en met deze hars pakt mijn stok beter op de Evah pirazzi snaren dan Tonica...
     
  11. Oosterhof Vioolbouw

    Oosterhof Vioolbouw Frits Oosterhof Beheerder

    Lid geworden:
    29 mrt 2003
    Berichten:
    14.279
    Homepage:
    Ja, dat kan zijn, maar voor een eerlijk vergelijk en controle of de bewering van Pirastro steekhoudend is, zou de Pirastro Tonica voor de Tonica snaren dan misschien ook wel een uitstekende hars zijn geweest?

    [​IMG]
    [​IMG]

    Beide type snaar hebben kunststof kern (op de E-snaar na dan).

    Frits
     
  12. mriekjuh

    mriekjuh Marike

    Lid geworden:
    15 jun 2009
    Berichten:
    181
    Bert, ik heb net even op je site gespiekt en jij had ook Pirastro hars. Heb jij daar misschien ervaring mee?

    Groetjes Marike
     
  13. BertBoonVioolbouw

    BertBoonVioolbouw |♫♫|♫

    Lid geworden:
    25 mrt 2003
    Berichten:
    4.918
    Homepage:
    Ik had niet alleen Pirastro Hars, maar heb het nog steeds te koop. Dat alle typen Pirastro snaren hun eigen hars nodig hebben is wat vergaand en overdreven. Welke ervaring bedoel je Marike?

    Ik verkoop graag Bernardel; die is breed inzetbaar en heeft vele tevreden gebruikers. Ook de nieuwe Larica Hars (heette vroeger Liebenzeller) komt heel goed uit de bus; gebruikers rapporteren hierover dat hij goed aanspreekt, weinig "ruis" geeft en weinig stuift. Wel dure hars, maar vergeleken met snaren, die je ook af en toe moet vervangen valt het toch weer mee. (Voor de Antroposofen onder de strijkers is nog interessant dat Larica wordt gemaakt in Dornach! CH.)
     
  14. M.

    M. M.

    Lid geworden:
    17 mei 2008
    Berichten:
    110
    Beide een kunststof kern?

    De Tonica-snaren klonken op mijn alt verschrikkelijk! De A-snaar was heel dun en klonk piepering en schel en de D,G en C produceerden heel weinig geluid. Bij de Evah's is dit bij mij precies het tegenovergestelde!
     
  15. Alexander

    Alexander

    Lid geworden:
    11 mrt 2008
    Berichten:
    470
    Homepage:
    Bij de keuze voor hars moet men zich laten leiden door de kleur en minder op merk letten. Mij is wel verteld, dat alle hars van dezelfde producent komt en dan door Pirastro en de andere merken in doosjes wordt gedaan en wordt verkocht.

    Hoe donkerder de hars is, hoe plakkeriger hij is. Deze hars is geschikt voor een koel, winters en droog klimaat. Bij amberkleurige of lichtere hars is er minder 'houvast' op de snaar en glijdt de stok gemakkelijker over de snaar. Deze hars is geschikt voor een warm zomers klimaat met een hoge luchtvochtigheid.

    Als je veel 'in de snaar' speelt of je hebt een viool die goed op stokdruk reageert, dan is een donkere hars een goede keuze. Ik ken zelfs violisten, die met cellohars spelen, zoals die van Hidersine. Alles vanwege die extra grip op de snaar.

    Amberkleurige hars is vaak harder en is vaak beter geschikt voor viool en alt, terwijl donkere hars zachter is en graag wordt gebruikt voor cello en contrabas.
     
  16. Oosterhof Vioolbouw

    Oosterhof Vioolbouw Frits Oosterhof Beheerder

    Lid geworden:
    29 mrt 2003
    Berichten:
    14.279
    Homepage:
    Mijn ervaring is juist andersom: zwart is minder plakkerig, terwijl amber kleurig zachter is en daarom meer plakt.

    Zoals ik eerder zei: mijn ervaring is juist andersom! Wat vreemd, dat hier twee verschillende uitspraken over hetzelfde zo tegenover elkaar staan.

    Misschien dat iemand anders zijn of haar ervaring ook zou willen ventileren?


    Frits
     
  17. BertBoonVioolbouw

    BertBoonVioolbouw |♫♫|♫

    Lid geworden:
    25 mrt 2003
    Berichten:
    4.918
    Homepage:
    Dat alle hars van slechts een producent komt is niet waar; er zijn er een aantal die zeker ook voor andere "merken" produceren, maar wie wat en voor wie produceert is moeilijk na te gaan. Het lijkt mij dat er ook veel verschil in receptuur, basismateriaal en toevoegingen bestaat die allemaal heel verschillende harsen opleveren.
     

Deel Deze Pagina