vioolles stoppen met dochter

Discussie in 'Viool' gestart door penny, 27 mei 2009.

  1. penny

    penny

    Lid geworden:
    27 mei 2009
    Berichten:
    3
    Hoi , mijn dochtertje van net 8 jaar speelt nu 8 maanden viool...Ze vindt het ontzettend leuk, en het kost helemaal geen moeite om te oefenen.Ze doet dat zelfs heel erg graag.Ze is ontzettend gemotiveerd. Ze speelt nu voorzichtig net alle 3 vingers, en oefent elke 5-6 dagen per week ongeveer 20- 25 minuutjes.

    Het probleem is dat het nog niet vanzelf allemaal zuiver is, eigenlijk nog heel weinig, slechts met"stickertjes' gaat het wel.... Is er nog een kans dat dat gaat gebeuren, of moet ze een ander instrument gaan spelen? ( Ze is wel heel verdrietig, want ze is "verlieft " op haar viool. Haar vioollerares opperde misschien dat het dan beter is om een ander instrument te kiezen..... moeilijk want ze wil zo graag viool spelen, maar ja, als de muziekdocente dat zegt...?
    Wat is nu raadzaam...?
     
  2. BertBoonVioolbouw

    BertBoonVioolbouw |♫♫|♫

    Lid geworden:
    25 mrt 2003
    Berichten:
    4.985
    Homepage:
    Niet zomaar stoppen, doorgaan! Verwachten dat een kind na slechts 8 maanden al zuiver speelt lijkt me veel te hoog ingezet. Plezier in het spelen is ook belangrijk. Een andere juf misschien i.p.v. een ander instrument?
     
  3. penny

    penny

    Lid geworden:
    27 mei 2009
    Berichten:
    3
    Bedankt voor de snelle reactie... de viool juf is echt heel vriendelijk hoor... ze bedoelt het ook echt wel alleen goed en ik geloof zeker dat ze het allerbeste voorheeft met haar ,daar twijfel ik geen moment aan...Ik ben alleen bang dat ze wel eerlijk was, ze is nl ook heel goed, en ikzelf heb geen idee van het niveau van 8 maanden les.
    Je antwoord geeft wel weer hoop, ik zag veel verdriet en tranen vandaag bij mijn dochter..en je hebt ook gelijk.. We gaan lekker door, plezier is natuurlijk veel belangrijker, het is ongelooflijk leuk hoe graag ze oefent en speelt!
    bedankt voor het antwoord
     
  4. Oosterhof Vioolbouw

    Oosterhof Vioolbouw Frits Oosterhof Beheerder

    Lid geworden:
    29 mrt 2003
    Berichten:
    14.364
    Homepage:
    Ik denk dat het uitermate belangrijk is dat je dochter er plezier aan heeft. Een ander instrument kiezen? Waarom dan? Moet ze dan gaan piano spelen omdat een ander dat zo nodig vindt? Lijkt me niet verstandig.
    Ik vind de opvatting van de lerares ook merkwaardig. Zou ze er niet te veel moeite voor willen doen? Een lerares zou toch moeten weten hoe je bepaalde zaken bij kinderen aan moet leren? De 'juf' kan best reuze aardig zijn, maar het gaat ook om het les geven, toch? Ik zou je dochter het plezier wat ze eraan beleeft met de viool, niet ontnemen. Een periode van 8 maanden is betrekkelijk kort en er kan zich nog van alles ontwikkelen. Alleen is daarvoor een juiste aanpak nodig. Misschien dat die nu niet van deze 'juf' komt?

    Frits
     
  5. chrish

    chrish ♫ ♪

    Lid geworden:
    20 mei 2008
    Berichten:
    778
    Normaal is na 1 jaar zuiver in de eerste positie (niet alle toonsoorten!) en een begin in de 3e positie.
     
  6. Zai

    Zai

    Lid geworden:
    28 okt 2005
    Berichten:
    39
    Helemaal eens met het advies van de andere posters hier: "NIET STOPPEN" en eerder een andere docent(e) zoeken dan een ander instrument. Ook al is deze juf heel aardig en kan ze zelf erg goed spelen, wil niet zeggen dat ze een goeie docent is. Wellicht heeft juf zelf zoveel talent en het zo makkelijk geleerd dat ze niet weet hoe ze moet omgaan met een leerling die er meer voor moet werken/meer tijd voor nodig heeft, misschien wil ze alleen "goeie leerlingen", potentiele conservatorium studentjes. Dat de leerling met plezier speelt en studeert is veel waardevoller dan snel veel vorderingen maken. Uiteindelijk gaat het toch om het plezier hebben in het spelen, in het muziek maken. Ook al klinkt het voor een ander nog niet zo echt als muziek, dat komt echt wel, bij de een duurt het wat langer als bij een ander, maar dat maakt niet uit, zolang er maar plezier wordt beleefd aan het spelen/oefenen.

    Als kind "moest" ik piano, want we hadden er al eentje, en een viool, ja jeemig, die zijn zoooo duur en onmogelijk moeilijk om te leren spelen. Inmiddels vind mams, die toen vond dat ik maar op piano moest i.p.v. op viool dat ik best mooi speel. Zelf ben ik meestal minder tevreden, maar niet zo ontevreden dat ik er dan maar mee stop. Het is veel te leuk!!! En langzaam maar zeker wordt het ook nog steeds beter.
    Met piano heb ik ook wel plezier gehad, zo nu en dan, maar vooral vaak "m'n tijd vol zitten spelen" om maar niet van les af te moeten. Ik wilde wél muziek leren maken, maar piano is nooit echt mijn ding geweest. Aan de andere kant heb ik heel veel plezier gehad met m'n blokfluitje, toen ik daar niet meer echt les in had, vooral in de tijd dat ik met een buurkind duetjes aan het oefenen was. En nu met viool heb ik helemaal de tijd van m'n leven. Met zelfstudie begonnen, dus niet echt vergelijkbaar, maar na een jaar of anderhalf had ik het idee dat ik er een beetje "grip" op begon te krijgen, het waar de noten te vinden waren (nooit stickertjes gebruikt, maar wel "denkbeeldige" stickertjes). Terugdenkend weet ik dat het toen nog steeds behoorlijk vals was, maar inmiddels zit ik over het algemeen behoorlijk in de buurt. Ik speel voornamelijk volksmuziek (overwegend Iers) en heb geen haast met het leren beheersen van andere posities dan 1e, maar af en toe werk ik er wat aan (dat wil zeggen, probeer ik wat aan te rommelen wat hoger op de toets - ben geen erg serieuze student), en langzaamaan denk ik nu (in tegenstelling tot een jaar of wat terug) dat ik dat misschien ook ooit nog wel leer (nu even geen idee waarvoor, maar dat komt vanzelf wel). Ik heb gemerkt dat niet alleen mijn vingers leren, maar ook mijn oren, en dat gaat nog steeds door, ook nu nog na bijna 6 jaar.

    Excuseer de woordenvloed, maar heel simpel gezegd, als uw dochter graag viool wil spelen en ze doet dat met plezier, waarom dan zeggen te stoppen? Alsof het geen zin heeft om plezier te hebben in de muziek als er geen vooruitzicht is op een beroepscarrière? Als de juf deze houding houd, en het advies "stoppen" herhaalt zou ik inderdaad stoppen met les bij deze juf, en een andere docent zoeken.
     
  7. Lautje-Vla

    Lautje-Vla Laura

    Lid geworden:
    12 feb 2008
    Berichten:
    67
    Bij mij duurde het 7 jaar voordat ik langzaamaan zuiver leerde spelen... Dus er is nog hoop :) Na 4 jaar later speel ik ook echt zuiver, en als het niet zuiver is hoor ik dat...
    Bij mij lag dit aan de docenten die er niet op letten, hoewel ze (bijna) allemaal heel aardig waren.
    Plezier in het spelen staat zeker weten op nummer 1, anders was ik allang gestopt!
     
  8. Vedelaer

    Vedelaer

    Lid geworden:
    26 apr 2009
    Berichten:
    39
    Ik zou deze vaardigheden eerder normaal na 3 jaar noemen (grofweg tot 3 kruizen en mollen in de eerste positie), het tijdstip waarop normaal gesproken bij sommige muziekscholen het examen voor het A-diploma wordt afgenomen. Dit is meestal nog boven het niveau van de landelijke richtlijnen die bedacht zijn door ESTA Nederland.

    En wat kan ik nog toevoegen? Ik ben blij dat je juist een moeder bent die het plezier van je kind voorop zet, en niet het talent moeten zijn.
     
  9. remi

    remi ♫ ♪

    Lid geworden:
    11 mei 2004
    Berichten:
    1.727
    Beste Penny,

    Zelf geef je al aan dat je dochter het heerlijk vind om viool te spelen, waarom zou je in hemelsnaam haar een ander instrument willen aanpraten. Als zij gelukkig is met haar viool en ze maakt vorderingen, en die gaan bij kinderen nu eenmaal minder snel dan bij volwassenen, heb er vrede mee.
    Zelf zou ik het verschrikkelijk vinden als mijn ouders mij mijn viool zouden ontnemen en me een ander instrument zouden willen laten bespelen. Ik wil geen piano, harp, klarinet drumstel of wat dan ook, ik wil een viool.
    Laat je dochter heerlijk genieten van haar lessen, haar vorderingen en het zuiverspelen komt van zelf wel. Kijk eens hoe ze staat te genieten en hoe ze haar best doet op dat kleine houten kastje, de koningin der instrumenten, de viool.
    Viool spelen leer je niet in een paar weken of maanden, het vergt oefening, geduld en doorzettingsvermogen. Ik denk dat je die kleine juist daar in moet steunen.

    Zelf heb ik een lieve buurmeid (ook 8 jaar) die af en toe langs komt als er wat met haar instrument is of als haar viooltje tussentijds gestemd moet worden (als ze naar oma gaat en moet spelen (optreden). Op zulke momenten ben ik apetrots, dat ze naar mij toe komt.
    Na het stemmen is het meestal een beetje dollen, haar een beetje uitdagen om dingen te spelen die ze op les niet krijgt. Gewoon toonladdertjes, liedjes en laatst zelfs een klein stukje van Vivaldi. Eerst laten horen of laten horen en zien en dan uitdagen om enkele maten mee te spelen. En verdorie nog aan toe ze flikt het, ze speelt het gewoon mee of na. Het Wilhelmus, als er nooit meer een morgen zal zijn, Vivaldi, vader Jacob en ga zo maar door.
    Eerst durfde ze niet maar langzaamaan komt ze los en wordt steeds vrijer, speelt gewoon mee, speelt gewoon na.

    Stoppen met spelen lijkt me geen optie.

    Remi
     
  10. penny

    penny

    Lid geworden:
    27 mei 2009
    Berichten:
    3
    Bedankt voor alle antwoorden...

    Ik wist het eigenlijk wel in mijn hart... maar begon toch een beetje te twijfelen.


    Gelukkig dus, ze is weer volop aan t spelen ( met plezier!)

    Bedankt!
     
  11. Tante

    Tante

    Lid geworden:
    22 okt 2008
    Berichten:
    49
    Mijn dochter is 7 jaar, speelt 1 jaar viool. Het is duidelijk dat ze een goed gehoor heeft, maar om dan ook daadwerkelijk zuiver te spelen lijkt mij veel te vroeg. Ik zie haar fronsen als het vals is, ze zoekt hoe ze moet corrigeren, maar speelt vaak ook gewoon lekker verder.
    Ze is blij en heeft plezier. Volgend jaar gaat ze in een strijkersgroepje met andere violen en cello spelen. Van te voren zijn we eerst gaan kijken en ze lachte breeduit toen ik vroeg wat ze ervan vond. Dat was duidelijk genoeg voor mij.
    Misschien ook een idee voor jou dochter?
     
  12. seird

    seird

    Lid geworden:
    20 nov 2008
    Berichten:
    2
    waar woont u en heeft uw dochter les, ik geef al 18 jaar vioolles aan zeer jonge kinderen en ken het probleem van zuiver spelen bij jonge kinderen.
    U kunt contact met mij opnemen voor nadere tips.
     
  13. jaap

    jaap

    Lid geworden:
    22 feb 2007
    Berichten:
    131
    Even ter vergelijk.
    Ik heb nu 2.5 jaar les en kan nu bijna alle noten spelen in de eerste positie.
    Totaal dus 32 varianten!!!!!!!!!!
    De 2de positie is nog overgeslagen, hoeft voor mij ook niet.
    Deze week staat in mijn schriftje "vergelijk 3de vinger met open snaar" (hoofdgreep 1).
    En vorige week stond er in "vergelijk 3de vinger met open snaar".
    En de week daarvoor ook al.
    Sinds de eerste vinger soms ingetrokken moet worden zit de 3de vinger vaak te laag.
    Ik hoor dat niet zo goed maar bij samenspel klinkt het echt vals.
    Maar ze heeft nog nooit gezegd dat ik beter kan gaan trommelen of zo.
    Wel zei ze dat alle violisten zuiver hebben leren spelen en dat ik het dus ook moet kunnen leren.
    Gewoon dooroefenen dus, ook na 2.5 jaar nog.
    En een kind heeft toch nog alle tijd?
    Waar ik baat bij heb is langzaam spelen en goed luisteren.
    Bij sneller spel ontgaan je vaak de kleine foutjes en ga je ongemerkt slordig spelen.
     
  14. remi

    remi ♫ ♪

    Lid geworden:
    11 mei 2004
    Berichten:
    1.727
    Penny,

    Een kleine vraag, maar laat je dochter, die kleine eens wat schrijven. Hoe jong ze ook is (8), laat haar eens aan het woord, vertel haar over het strijkersforum, betrek haar er bij.
    Vioolspelen moet ook voor haar leuk zijn, uitdagend. Maar het blijft verdomd moeilijk.

    Zelf zou ik willen dat ik zeer goed viool kon spelen en net als Lois Metz les kon geven, les geven maar wel aan onze beginnelingen, onze koters. Het lijkt me heerlijk om die kleine mannekes en vrouwkes te leren spelen.
    Natuurlijk geniet ik van ieder bezoek van de buurmeid (8), als er maar wat met haar viooltje is komt ze langs, we stemmen haar instrument en… natuurlijk een paar stukjes spelen en proberen. Net even dingen doen die ze niet op les krijgt.
    Het Wilhelmus, kinderliedjes, bekende melodietjes en ineens krijgt zij mijn viool en moet ik op haar instrument spelen… en dat is moeilijk.

    Voor jouw kleine eigenlijk het zelfde advies, het moet leuk zijn en blijven, maar er moeten wel uitdagingen in zitten.

    Wat die zuiverheid betreft, dat komt wel. Echt het duurt een behoorlijke tijd.

    Remi
     

Deel Deze Pagina