Beginnen met cello spelen!

Discussie in 'Cello' gestart door Jelle711, 10 jun 2009.

  1. Jelle711

    Jelle711

    Lid geworden:
    9 jun 2009
    Berichten:
    8
    Hoi allemaal! Ik ben Jelle, 23 jaar en studeer in Groningen.

    Ik wil heel graag beginnen met het bespelen van een cello maar heb eigenlijk geen flauw idee waar ik moet beginnen. Ik kan namelijk nog niet eens noten lezen. :D

    Ik kwam bij toeval op dit forum terecht toen ik aan het googelen was op cello en heb hier wel een aantal interessante dingen gelezen. Zo lijkt het me verstandig eerst een cello te gaan huren en op zoek te gaan naar een docent(e). Ik heb wel wat tutorials op youtube.com (jaja :p) gezien maar verstandig is natuurlijk wel om op fouten gewezen te worden dus lessen te nemen.

    Ik ben erachter gekomen dat het huren van een cello niet eens zo heel veel geld kost (20E in de maand ongeveer). Dat valt best nog wel mee en is zelfs voor mij betaalbaar. Nu is echter mijn vraag hoe duur het lessen is. Kan ik het beste naar een muziekschool? Een zelfstandige docent of misschien wel in de leer bij een student die cello speelt? Ik weet het niet! Het lijkt me iig leuk om een beetje wegwijs gemaakt te worden in dit muziek/cellowereldje en geholpen te worden met het begin.

    Wie o wie heeft er tips! :)
     
  2. marcello

    marcello Marcel van de Ven

    Lid geworden:
    11 mei 2009
    Berichten:
    18
    Hallo Jelle,

    Ook ik was ooit een late beginner, ik begon op mijn 27e en ben nu 53. Hee ik zie dat ik al mijn halve leven cello speel! Wat je het hardst nodig hebt is enthousiasme en verlangen om muziek te maken, maar in het begin moet je ook al tevreden zijn met het eindeloos spelen van losse snaren en je natuurlijke gevoel (houding, ontspanning) ontwikkelen achter de cello. Noten lezen is dus geen probleem want de oefeningen zijn in het begin zo eenvoudig dat de noten ook eenvoudig zijn. Je leert het gewoon samen. Belangrijk is dat je het een del van je dagelijks leven kunt maken, want je moet heel veel (strijk)kilometers maken en het leuk blijven vinden, want alleen je eigen motivatie helpt je verder. Vanwege de lange weg die je wilt gaan heb je ook een leraar nodig die het vermogen heeft je lange - en korte termijn vorderingen te stimuleren. Natuurlijk is het leuk af en toe een student conservatorium of amateurcellist te raadplegen, maar het werkt niet om even wat truukjes te leren en dan op je kamer verder te oefenen. Zoek een leraar waar je langer van op aan kunt. Youtube is heel nuttig, maar ik gebruik het vooral om af en toe naar heel basale dingen te kijken als streek, houding en zo.

    groeten,
    Marcel
     
  3. BertBoonVioolbouw

    BertBoonVioolbouw |♫♫|♫

    Lid geworden:
    25 mrt 2003
    Berichten:
    4.902
    Homepage:
    Dag Jelle,
    Welkom op dit forum. Niet alleen verhuur ik celli, ik heb ook een aantal namen van docenten in Groningen e.o. Neem even contact op wanneer je zover bent.
     
  4. Jelle711

    Jelle711

    Lid geworden:
    9 jun 2009
    Berichten:
    8
    Ja ik weet het niet zo met beroepsdocenten. Ik vind een dikke 600 euro voor elke week een half uurtje les (voor nog geen 4 maanden) bijvoorbeeld erg veel geld. Ik noem hier even iets wat ik gezien heb!

    Wat zou ik bijvoorbeeld kunnen verwachten van een vaste beroepsdocent wat ik van een amateur niet hoef te verwachten?

    Ga ik doen!
     
  5. NoName#2

    NoName#2

    Lid geworden:
    23 jun 2008
    Berichten:
    404
    Beste Jelle,

    Een beroepsdocent vraagt privé doorgaans 30 tot 40 euro per uur. Dit kan sterk variëren op basis van ervaring en opleiding en wellicht nog andere argumenten. Een muziekschool is door de overhead kosten meestal iets duurder, maar hier wordt vaak weer meer georganiseerd. Studenten aan een muziekvakopleiding zijn meestal goedkoper.

    Wat een beroepsdocent onderscheidt van een amateurmusicus is:
    - kennis
    - ervaring
    - opleiding

    Allen op het gebied van:
    - het instrument zelf
    - algemene muziek (van het hebben van een muzikaal netwerk, kennis van orkesten, kennis van stukken om te spelen, maar ook theoretische kennis)
    - het lesgeven op zich (wat ook een vak apart is)

    Het is natuurlijk allemaal geen garantie en er zijn ook amateurs die prima lesgeven, maar bij een beroepsmusicus heb je iets meer zekerheid.
     
  6. BertBoonVioolbouw

    BertBoonVioolbouw |♫♫|♫

    Lid geworden:
    25 mrt 2003
    Berichten:
    4.902
    Homepage:
    Wellicht kun je een conservatoriumstudent strikken; die zijn ook nog wel eens op zoek naar leerlingen waar ze het lesgeven op kunnen oefenen. In het conservatorium (Veemarktstraat in Groningen) een briefje ophangen met je les-wens; dat heeft een grote slaagkans
     
  7. Jelle711

    Jelle711

    Lid geworden:
    9 jun 2009
    Berichten:
    8
    Bedankt voor de tip! :)

    Ik schrik namelijk wel een beetje van de les kosten. Hoe vaak zou ik les moeten nemen? Eén keer in de week?

    Ook las ik dat een cello met de jaren duurder wordt. Hoe komt dat? Lijkt me juist dat een cello slijt over de jaren en dat het geluid daardoor minder wordt.
     
  8. BertBoonVioolbouw

    BertBoonVioolbouw |♫♫|♫

    Lid geworden:
    25 mrt 2003
    Berichten:
    4.902
    Homepage:
    sommige celli worden duurder, anderen niet. Een goed gebouwde en goed onderhouden cello overleeft meestal zijn bouwer en meerdere generaties eigenaren/bespelers, tenzij het instrument ongewild zo zwaar beschadigd raakt dat het niet meer is te herstellen.
     
  9. Jelle711

    Jelle711

    Lid geworden:
    9 jun 2009
    Berichten:
    8
    Hoe vaak zou ik in de week moeten lessen?

    Verder vraag ik me af hoe groot het verschil is tussen een beginners cello en een hele goede. Is dit te vergelijken met een mp3 tegenover een cd in een pro audioset? Of is het verschil veel duidelijker? :)
     
  10. Ferrie

    Ferrie Ferrie van Heerebeek

    Lid geworden:
    30 aug 2008
    Berichten:
    275
    Homepage:
    De hoogte van het lesgeld voor muziekles, met name voor mensen boven 21 jaar, is volgens mij voor velen een struikelblok. (Tarieven voor leerlingen boven 21 jaar worden bovendien met 19 procent BTW belast). Het is in ieder geval een rem op de vrije ontwikkeling van de muziek in ons land.

    Er zijn nog wel mensen die voordelig les krijgen als lid van een vereniging (m.n. in de harmonie en fanfare wereld) van een goedbedoelende amateur. Ik weet niet of zoiets ook bij strijkers (amateur-orkesten) voorkomt. Meestal ben je bij de goed opgeleide muziekspecialist het beste af, als je het lesgeld kunt opbrengen tenminste.

    Ook al is 40 Euro misschien nog wel ergens een begrijpelijk tarief; ik zou het niet durven vragen aan de gemiddelde Nederlander. Vooral als ouders een paar muzikale kinderen hebben.

    De Buma-Stemra zit mensen achter hun vodden wanneer ze muziek in het openbaar willen uitvoeren. Zo ontstaan er steeds meer drempels en dreigt onze muziekcultuur steeds harder achteruit te gaan.
     
  11. jos22

    jos22

    Lid geworden:
    8 mrt 2009
    Berichten:
    179
    Toen ik met celloles begon had ik wekelijks een les van een half uur. Dat was in het begin perfect, omdat je dan na 10 minuten al bekaf bent van het rechtop zitten en concentreren op je voeten, je billen, je ellebogen, je vingers, en dat je stok maar een snaar per streek raakt enz enz.
    Drie jaar later heb ik lessen van een uur en dat eens in de twee a drie weken. Dan is er meer tijd om in te gaan op de details van het studeren, de strijktechniek, wat theorie. En dan ook nog om wat samen te spelen.

    Het is waar dat het veel geld is ( 30 p/u ) maar wie weet kun je zelf ook iets bedenken waarmee je zelf een soortgelijk bedrag kunt verdienen.
    Iedere zaterdag cellospelen in de binnenstad bijvoorbeeld. Vergeet er dan niet een bordje bij te zetten dat je dat doet om je lesgeld bij elkaar te verdienen. Als je dan week na week steeds een beetje beter wordt stimuleert dat misschien de gulle gever.
     
  12. Ferrie

    Ferrie Ferrie van Heerebeek

    Lid geworden:
    30 aug 2008
    Berichten:
    275
    Homepage:
    Ik bewonder jouw vindingrijkheid. Ook mijn zoontje heeft eens kans gezien om een dergelijk bedrag bij elkaar te "strijken". Het geld bleef niet aan de strijkstok hangen maar belandde in zijn spaarpot en kwam niet in aanmerking voor zijn vioolles.

    Jammer dat spelen op straat niet overal zomaar mag, tenzij het bij speciale gelegenheden is. Grotendeels worden lessen echter toch door ouders betaald om de continuïteit te garanderen.
     
  13. jaap

    jaap

    Lid geworden:
    22 feb 2007
    Berichten:
    131
    Mijn vrouw moet nog steeds niets van vioolmuziek hebben en tot overmaat van ramp had op een gegeven moment een student op zaterdagmiddag zich op straat naast haar geopende winkeldeur met zijn viool geinstalleerd.
    Zij heeft hem toen rijkelijk beloond maar wel met het verzoek ergens anders te gaan zitten.
    Zij blij en de student blij. :)
     

Deel Deze Pagina