Ik ben 30 en heb besloten om vanaf volgend schooljaar notenleer en viool lessen te nemen ... Ik heb mezelf al voorgenomen dat ik alvast een aantal jaren zal moeten 'knoeien' vooraleer ik iets deftigs ga kunnen spelen ... Zijn er nog mensen met ervaring op pas vanaf hun 30ste of later dit instrument te leren? Want ik krijg allerlei reacties die precies niet zo positief zijn ...
Wat voor reacties krijg je dan? Het is toch jouw keuze. Er zijn genoeg mensen die op latere leeftijd aan de viool beginnen. Ikzelf ben op m'n 19e begonnen na een lange periode piano te hebben gespeeld wilde ik wat anders.
Er zijn genoeg nog oudere beginners en van de "minder positieve reacties" van anderen zou ik me weinig aantrekken. Gewoon Doen!!
Ja, ik ben er toch vrij hard van overtuigd dat ik NU moet beginnen, en niet nog 5 jaar wachten. Nee, de reacties zijn meer van 'je bent toch wel een jaar of 7 bezig voor je iets kunt spelen', en 'je zult nooit echt iets deftigs kunnen spelen', 'het is heel saai' ... Maar zoals ik zei, het lijkt me hopelijk toch realistisch om te denken dat wanneer ik nu begin, ik op mijn 40 misschien iets kan spelen
beste Ine, Pas op mijn 44e ben ik begonnen met cello spelen, na eerst een heel leven lang met jaloezie naar musici te hebben gekeken. Het is waar dat het trager gaat dan wanneer je jong bent. Het tempo waarin mijn dochter het vioolspelen leerde maakte me soms wat wanhopig. Vooral niet-spelen had op haar spel weinig effect. Ik moest daarentegen na iedere keer dat ik 3 dagen of meer niet speelde weer opnieuw zoeken. Pas na een paar uur spelen begon het dan pas weer ergens op te lijken. Wat het spelen van deftige stukjes betreft: Componisten hadden in vroeger tijden vaak broodheren die niet zo erg bedreven waren in het bespelen van een instrument. Maar ook zij wilden daftige stukjes spelen. Daarom bestaan er gelukkig ook hele mooie vrij makkelijke stukken. Ik geloof dat ik na een half jaar al menuetjes van Bach speelde. ( ofschoon je net zo goed kunt beweren dat ik ze nu nog steeds niet spelen kan. Dat is een kwestie van verwachting en voortschrijdend inzicht ) Maar ik zou, als ik jou was, gewoon zorgen voor zoveel mogelijk speelplezier ( het heet niet voor niks spelen ), en dat concertgebouw nog maar even niet afhuren. Veel plezier met een van de mooiste hobbies die er zijn!
Ik ga het zeker proberen, maar daarnaast volg ik in dezelfde academie ook toneellessen. Daar moet ik thuis niet erg veel voor doen. Lijkt dat te combineren? Ik heb geen gezin, geen partner, wel een job van 9 tot 5, maar daarnaast dus tijd genoeg.
Ine, ooit kreeg ik een leerling op les. Hij was toen 69 en speelde reeds vier jaar viool. Hij kwam twee maal per week en op zijn 72ste speelde hij het dubbelconcert van Bach en het concerto in G van Mozart. Johan
Ine, ik ben op mijn 62ste begonnen met vioolles, dus wat let je. Nu, na ruim 2 jaar les, ben ik alleen nog niet zover dat ik mooie stukjes kan spelen. Zonder voortekens, kruisen en mollen, om die noten allemaal blindelings te kunnen vinden kost veel inspanning en soms denk je wel eens dat je het nooit zal leren als je steeds alles door elkaar blijft halen. Een cis spelen waar een c bedoeld wordt en ga zo maar door. Wat ik wel kan is bekende melodieën uit het hoofd spelen. En het geluid op zich wordt geleidelijk aan ook steeds mooier. In vergelijk met een kind kost het een oudere best wel heel wat inspanning (1.5 uur per dag) maar als je plezier in de progressie hebt maakt dat alles goed.
Het lijkt prima te combineren, maar dat ligt natuurlijk helemaal aan jezelf, wat je motivatie is en hoe veel tijd je ervoor wilt uittrekken. Het belangrijkste van muziek is dat je er zelf van geniet, zowel van het maken als van luisteren. De weg is belangrijker dan het doel, geniet ervan! Wat anderen ook zeggen, doe gewoon wat je gevoel je ingeeft en als dat vioolspelen is... prima! Ik heb genoeg 'late starters' ontmoet die hele leuke stukken kunnen spelen na enkelen jaren les.
Je begint na je dertigste. Dat wil zeggen, dat je al erg goed kan spelen als je vier jaar verder bent. Je kan dan al in een symfonieorkest spelen als je wilt en wel op hoog niveau. Het is ook helemaal geen probleem om dan fijn kamermuziek te spelen. Je zou zelfs nog professional kunnen worden en les kunnen geven. Ik ken een paar vioolleraren, die pas na hun 28ste met viool begonnen en daarna nog een conservatorium opleiding gingen doen. Ik ken zelfs een violiste, die pas begon toen ze 35 was en nu in het Los Angelos Filharmonisch Orkest speelt. De vioolpedagoog Kurt Sassmannshaus zegt altijd: 'You and your violin are only limited by your imagination'. Een goed motto voor jou. Ik wens je veel succes met je vioolstudie.
Dat klinkt heel mooi maar ik denk dat dat alleen opgaat als je over een aantal eigenschappen beschikt die niet iedereen heeft. bv: - motorisch goed ontwikkeld - goed gehoor - goed geheugen - snel reactievermogen - snel kan opnemen - gevoel voor soepele bewegingen Als dit allemaal wat minder ontwikkeld is moet je er meer voor doen dan een ander en duurt het dus veel langer voordat je wat bereikt hebt. Ik neem daarom aan dat de 4 jaar een tijdsperiode van de gemiddelde leerling is. Het is weliswaar goed te kijken naar iemand die veel bereikt heeft maar er zijn vast ook genoeg voorbeelden van mensen die op latere leeftijd gestopt zijn omdat het resultaat uit bleef. Of dat percentage hoger is dan bij jongeren weet ik niet.
Hoi Ine, Zelf ben ik ook op latere leeftijd begonnen met vioolspelen (ik ben nu 34 en speel anderhalf jaar). Net als jij kreeg ik heel diverse reacties uit mijn omgeving, van "daar ben je nu toch te oud voor!" tot "wat wil je daar dan mee bereiken?". Ik denk dat als je gevoel en liefde hebt voor muziek, het in principe niet uitmaakt wanneer je begint. En overigens zie ik op vioolles de laatste tijd steeds meer (jonge) kinderen stoppen met lessen... Groetjes, Lize
Mercikes voor jullie motivatietips! Maar inderdaad, niet iedereen heeft een even goed gehoor etc etc, dus ik blijf met beide voetjes op de grond Wat ik wel heb, is doorzettingsvermogen. Als ik ergens aan begin, ga ik er ook voor. Dus voila, dat is al een mooi begin he!
Over talent gesproken en over het talent van een leerkracht om dit talent verder te ontwikkelen! Fijn dat er zo positief wordt gereageerd op mensen die het gewoon doen (!) en zich niet laten tegenhouden door iets als "leeftijd")
Mocht iemand er iets aan hebben. Ik heb vandaag een blogje geschreven over beginnen met vioolspelen: http://www.bloggers.nl/zlata Het is heel summier en er is van alles aan toe te voegen, maar wilde even een 5 mins handrijking doen naar de mensen die zo twijfelen en denken dat ze het allemaal niet kunnen.
Hallo, Ik ben 67 en kort geleden (weer) begonnen met vioollessen in het boekje van Sandór! Ben een jongbejaarde beginneling!!! Een paar jaar geleden moest ik stoppen vanwege een tennisarm, maar dat is inmiddels goed genezen! Er wordt toch gezegd dat je nooit te oud bent om te leren? Dus gewoon doen!!!! lieve groet, Maria
Geweldig hoor! Het plezier wat er aan beleefd wordt, daar gaat het om als je boven de 60 begonnen bent! 1,5 uur per dag durf ik nog niet aan (heb last van een tennisarm gehad), maar dat gaat allemaal nog komen! lieve groet, Maria
Hallo, ik ben Ingrid en ik heb me zojuist aangemeld op dit forum. Ik ben 45 jaar oud en heb in augustus 2008 vioolles genomen. Ik ben helemaal "verslaafd" geraakt aan het viool spelen en beleef er ontzettend veel plezier aan. Ons dochtertje van 8 jaar speelt reeds 3 jaar viool, en wellicht ben ik hierdoor met het "vioolvirus" besmet geraakt. Ik wens jou heel erg veel plezier toe met het vioolspelen. Trek je vooral niets aan van vervelende reacties. Je bent nooooooit te oud om te leren!!!!
Welkom Ingrid. De viool heeft mij al 53 jaar in haar greep! En nog steeds, het lijkt wel een houdgreep of beter: houtgreep. Wat is 'oud'? Je bent zo oud als je je voelt zeg ik maar en dat heb je zelf ook een beetje in de hand. Dus veel plezier aan de viool en het vioolspel. Op dit forum zijn diverse reacties te lezen van mensen die op wat latere leeftijd gestart zijn met spelen. En allemaal ervaren ze veel plezier. Frits
Beste Ine, Je kan altijd leren viool spelen; ik ben begonnen op 67 met altviool, en dat gaat goed vind ik! Je moet natuurlijk met "veel liefde" spelen, iedere dag! Hoe trager en juist je je les speelt, hoe rapper je vooruit gaat! Er is geen wondermiddel om zonder te oefenen vooruit te gaan! Als je het graag doet zal je het doen en vooruitgang succes boeken, zo simpel is dat Gewoonweg doen!! Binnen vijf jaar zal het je niet spijten! Je moet het een beetje op lange termijn zien! Franz