Frequentie vioolles

Discussie in 'Viool' gestart door EstherJ, 13 jul 2009.

  1. EstherJ

    EstherJ

    Lid geworden:
    13 jul 2009
    Berichten:
    2
    Hallo allemaal!

    Na al jaren jaloers te zijn geweest op violisten ga ik binnenkort zelf op vioolles! :)
    Maar nu zit ik even met een dilemma.

    Ik ga op les bij een muziekschool omdat ik wat minder prettige ervaringen heb met muziekles bij particuliere muziekdocenten.
    Maar nu wil het geval dat die muziekschool vrij duur is. Helaas is het zo geregeld dat je niet naar een muziekschool buiten de eigen gemeente kunt dus ga ik toch naar deze muziekschool.

    Mijn voorkeur gaat uit naar wekelijkse, individuele les. Maar dat is peperduur.
    Nu scheelt het een aanzienlijk stuk wanneer je kiest voor groepsles of tweewekelijkse lessen. (groepsles wil zeggen: in groepen van 2 of 3 leerlingen)

    Enerzijds ben ik bang dat het erg lang duurt voordat je echt wat leert als je maar eens per twee weken les hebt.
    Anderzijds ben ik bij groepsles bang dat er misschien niet voldoende persoonlijke aandacht voor iedere leerling is.

    Mijn vraag aan jullie is dus: Wat adviseren jullie mij?

    Alvast bedankt!
     
  2. PeterN

    PeterN

    Lid geworden:
    2 apr 2009
    Berichten:
    53
    Ik ben geen expert op het gebied van doceren, maar misschien kan je met mijn ervaringen toch iets verder.

    Vreemd dat je niet naar een muziekschool buiten je woonplaats kan gaan. Ik weet dat dit vroeger zo geregeld was omdat dit met plaatselijke subsidies te maken had, somige muziekscholen hebben nu nog andere tarieven voor niet plaatselijke inwoners. Misschienkan je gewoon een persoonlijk informeren bij de muaziekschool waar je eigenlijk heen wilt.
    wbt. het samenspelen of individueel, is erg afhankelijk van je docent. Ga gewoon eens praten met de docent, mijn ervaring met de vioolles van mijn dochtertje is dat ze ingeschreven is als groepsles maar omdat er geen leerlingen op haar niveau/leefttijd zijn krijgt ze dus individueel les.

    Wekelijks of twee wekelijks is erg afhankelijk van je beschikbare oefentijd / je leeftijd. Voor jonge kinderen zou ik altijd advieseren om wekelijks les te nemen. Als je wat ouder bent is 2 wekelijks niet zo'n probleem al is mijn ervaring wel dat er in de feestdagen periodes/vakanties veel lessen tussen uitvallen waardoor je ineens maar 1x per maand les hebt. Je moet hier van te voren duidelijke afspraken over maken, heb wel eens meegemaakt dat de docent hier niet erg flexibel in was.....
     
  3. EstherJ

    EstherJ

    Lid geworden:
    13 jul 2009
    Berichten:
    2
    Bedankt voor je antwoord!

    Ik heb het er net nog even op nagezocht maar het is inderdaad wel mogelijk om bij die muziekschool les te volgen.
    Probleem is dat het tarief voor iemand van buiten die gemeente nog hoger ligt dan het tarief bij de muziekschool in mijn eigen gemeente...

    Wat betreft dat tweewekelijks les volgen: Ik ben 17 jaar en heb voldoende tijd voor wekelijkse les, maar het kan wel gebeuren dat het er een dag bij inschiet.

    Nog een vraagje van mijn kant: Als het zo is dat je normaal gesproken (dat heb ik me laten vertellen althans) in het derde jaar je A-examen kunt doen op de muziekschool, kun je met tweewekelijkse les dan pas na 6 jaar je A-examen doen?
     
  4. mela93

    mela93 Melanie

    Lid geworden:
    1 mei 2008
    Berichten:
    144
    Het hangt ook wel ene beetje van de lengte van de lessen af. Hier op de muziekschool duurt een les 20 min, ik kon zelf kiezen tussen 30 of 45 min les. Dan doe je best wel veel in één les en is één keer in de twee weken geen probleem.
    Hoe lang zijn de lessen bij de muziekschool waar je naartoe wilt?
    Hoe lang het duurt voor je A-examen doet hangt van jezelf af, hoe snel je leert enz.
     
  5. Lise

    Lise

    Lid geworden:
    17 okt 2007
    Berichten:
    236
    Ik heb juist slechte ervaring met muziekscholen. Je wordt een docent toegewezen, je hebt geen andere keus. Bij een privédocent, die het eerder in zijn portemonnee voelt als leerlingen afhaken, is goed lesgeven veel belangrijker. Bovendien zit je minder snel aan een jaarcontract vast.

    Groepslessen zou ik dus nooit doen. In het begin moest ik (van die muziekschooldocent) groepslessen volgen. Mijn groepsgenoten waren minder ambitieus en studeerden minder hard dan ik, waardoor mijn vooruitgang nogal geremd werd. En omdat de docent zijn aandacht moest spreiden en vooral aandacht gaf aan de cursisten die minder snel vooruit gingen, slopen er bij mij veel fouten in. Die heb ik pas na lang studeren bij andere docenten kunnen afleren.

    Als beginner zou ik er ook niet voor kiezen om maar eens in de twee à drie weken les te nemen. Vooral in het begin, als je echt nog gevoel voor je instrument moet leren en moet leren reflecteren op je spel, is het belangrijk om frequenter les te hebben. Liever eens per week een half uur, dan eens per twee weken een uur.

    Muziekscholen zijn nog steeds afhankelijk van gemeentelijke subsidies. Daarom kan je meestal alleen in je eigen gemeente voor een gereduceerd tarief lessen volgen. De gemeente betaalt immers mee aan jouw lesgeld. Als je in een andere gemeente les wilt hebben, kan dat soms wel, maar dan voor de volle prijs.
     
  6. jaap

    jaap

    Lid geworden:
    22 feb 2007
    Berichten:
    131
    Ik ben op de muziekschool begonnen met 1x per week 20 minuten.
    Voor beginners werd 1xper 2 weken afgeraden omdat je
    jezelf in het begin snel een foute houding aanleert.
    En zolang de studiestukjes nog niet te lang zijn is 20 minuten lang genoeg.
    Als je echter ook nog regelmatig wat wil doorspreken kom je tijd tekort, daarom ben ik na een jaar overgestapt naar 30 minuten per week.
    Bij ons kun je in overleg met je docent op elk moment overstappen naar een ander schema, je vorderingen spelen daarbij een grote rol. Na verloop van tijd hebben de meeste leerlingen bij ons 30 minuten per 2 weken les.
     
  7. Oosterhof Vioolbouw

    Oosterhof Vioolbouw Frits Oosterhof Beheerder

    Lid geworden:
    29 mrt 2003
    Berichten:
    14.250
    Homepage:
    Groepsles of individueel, dat is je vraag.

    Wanneer ik terug ga naar mijn eigen ervaring, ben ik ook op de muziekschool met groepsles begonnen. Vier leerlingen, waaronder ikzelf, les gedurende 45 minuten. Dat ging in het begin best wel, maar na verloop van tijd tekent zich een steeds groter wordend verschil in vaardigheid af. Gelukkig zag de docent dat ook en de slechtste werd uit de groep gehaald, dus bleven er nog drie over. Iemand die veel meer tijd nodig heeft om iets onder de knie te krijgen houdt bij groepsles de voortgang van de anderen tegen. Dat kan zelfs zo erg worden dat er enige ergernis ontstaat.
    Enfin, uiteindelijk had ik na een half jaar of zo, individueel les, ik dacht ook nog steeds 45 minuten. Ik moet zeggen dat me dat het beste beviel. Nadeel is dat je niet meer kunt vergelijken hoe je niveau is ten opzichte van anderen, maar jezelf vergelijken met diegenen die minder goed spelen is jezelf voor de gek houden. Er zijn genoeg andere mogelijkheden om je eigen niveau te toetsen op een eerlijke, correcte manier.
    Ik zou dus gaan voor individuele lessen, zodra blijkt dat groepsles de ontwikkeling tegenhoudt.
    Maar ik kan wel meer zeggen, de middelen moeten het ook toelaten. ;)


    Frits
     
  8. Neeltjuh

    Neeltjuh

    Lid geworden:
    5 mei 2008
    Berichten:
    224
    Mij lijkt individuele les het fijnst, dan krijgt jouw vioolspel ook alle aandacht, en worden je fouten ook sneller opgemerkt... Ik heb geen ervaring met groepsles, maar toch lijkt me individuele les gewoon fijner!

    Ik denk dat dat met die twee weken wel meevalt, en zoals mela93 ook zegt, ligt het ook aan hoe lang je les hebt, ik heb namelijk 20 minuten, dan lijkt me tweewekelijks niet fijn, maar ik weet niet hoe dat bij jou is geregeld...
     
  9. M.

    M. M.

    Lid geworden:
    17 mei 2008
    Berichten:
    110
    Toen ik begon met viool had ik ook met 2 anderen leerlingen les, dit heeft maar kort geduurd omdat zij minder hard studeerden en minder gemotiveerd waren. Ik was ook ouder, dus ik ging snel over op priveles.

    Op de muziekschool kreeg ik ook maar 20 minuten les. Veel te kort!!! Als ik binnenkwam moest de leerling voor mij nog opruimen en 5 minuten voor het einde kwam de volgende leerling alweer binnen... ik was ook een tijd de laatste leerling dus dan gingen we meestal wat langer door :)

    Toen ben ik op mijn 15e altviool gaan spelen, in het begin kreeg ik les op de altviool van de viooldocente op de muziekschool maar ik verlangde eigenlijk naar een echte altviolist/e

    Toen heb ik een mailtje naar het cons in Den Haag gestuurd en sindsdien heb ik daar priveles, elke week een uur en soms anderhalf uur. Dit vind ik veel prettiger omdat je echt wat kan doen in de les!
     
  10. koffienee1

    koffienee1

    Lid geworden:
    20 feb 2009
    Berichten:
    298
    Kan ik geheel beamen.
    Wat de lengte van je les betreft, waarom zou je niet overwegen om een uur les te willen krijgen? Je hebt waarschijnlijk aan het begin van de les enkele minuten nodig om het 'vioolgevoel' weer te krijgen. Zou je een half uurtje les hebben, glipt jouw kostbare tijd zo weg. Een half uurtje is ook heel snel om. Je hebt amper de tijd om je stukken te spelen en jouw leraar krijgt geen gelegenheid om instructie te geven.
    Misschien is een half uur geschikt voor kleine kinderen. Voor tieners en ouderen is een uur geschikter, maar Bruun moet het wel kunnen trekken :)
    Ik verkeer in de luxe situatie dat mijn les vrijwel altijd 100 % of meer uitloopt, en betaal voor 1 uur. :p
     

Deel Deze Pagina