Ik wil heel graag viool spelen

Discussie in 'Viool' gestart door KatherineKat, 21 aug 2009.

  1. KatherineKat

    KatherineKat

    Lid geworden:
    21 aug 2009
    Berichten:
    23
    Dankje voor de reacties. ^^

    Ik heb veel aan de meeste reacties hier, en doe uiteraard ook wat met de adviezen. Vanaf het begin dat ik me viool al kreeg (eergister) speelde ik er steeds mee, en experimenteerde ik met de tonen, maar wel met de gedachte dat het niet de juiste houding is, dus automatisch heb ik het mezelf niet aangeleerd die houding, ik was me er wel van bewust.

    Verder heb ik nog notities gemaakt, en de klanken een beetje ontdekt. Ik kan nu een eigen verzonnen melodie spelen. :D Me tante keek verbaasd en vond het heel goed en ik liet het al horen aan wat vrienden, die vonden het ook goed klinken (voor iemand die pas 2/3 dagen een viool bezit). De strijkstok is een beetje vervelend en ik moet een nieuwe hars hebben. Die vioollesboek 1 die ik bij zlata heb besteld, heb ik niet zoveel aan, omdat het een boek is met noten en met de doel voor samenwerking in het bespelen van viool. Ik snapte er niks van.

    Ik ken de onderdelen van de viool al (wow :rolleyes: ) en ik onderhoud me viool ook. Ik weet dat ik dus niet echt ga spelen met me viool. Alleen experimenteren met de klanken, ik krijg ook al snel arm en schouderpijn.

    Ik heb er enorm plezier aan en ben echt zo blij. Want ik wou dit al sinds kinds af aan, en nu kan het nog. Ik wacht gewoon tot ik echt lessen krijg.

    In de tussentijd ga ik de noten proberen te begrijpen, de klanken onthouden, filmpjes op youtube kijken, veel informatie opdoen, en af en toe beetje experimenteren met m'n viool.

    Ik heb zowieso de instelling dat ik mezelf foute posities en houdingen niet moet aanleren, daar ben ik me heel bewust van. :)

    Een vraag aan NoName#2 strijkinstrumenten:
    Als ik een viool wil huren, kan dit dan ook bijvoorbeeld langer dan een jaar? Want ik wil er binnenkort eentje huren, maar ik weet niet of de studieviool nou echt goed is. Is dat het enige wat je mag huren overigens?

    En bedankt voor de informatie Zai. :) hier heb ik veel aan. :)
     
  2. liuwe

    liuwe liuwe van der meer

    Lid geworden:
    26 aug 2005
    Berichten:
    1.485
    Wordt het StrijkerForum zo langzamerhand geen verkooppunt, waar vioolhandelaren hun waren proberen te slijten? Ik verbaas me hier hogelijk over, of beter gezegd, ik erger me er mateloos over! Jammergenoeg is het regelement van dit forum er wat vaag over. :(
     
  3. Oosterhof Vioolbouw

    Oosterhof Vioolbouw Frits Oosterhof Beheerder

    Lid geworden:
    29 mrt 2003
    Berichten:
    14.363
    Homepage:
    @Liuwe en anderen:

    Je plaatst je opmerking onder dit onderwerp, waarmee ik dan een verband probeer te ontdekken met je bewering. Ik ben van mening dat het hier in deze ‘thread’ in feite gaat om het aanbevelen van de huur van een instrument in plaats van er eentje aan te schaffen. Dit speelt met name bij díe personen die gaan of willen starten met het leren vioolspelen. Er zijn een aantal handelaren die menen, dat dit hét moment bij uitstek is, om hun diensten aan te bieden: het verhuren van instrumenten. In deze vorm zie ik daar geen kwaad in.

    Ik vind aanbevelingen die passen binnen het onderwerp nog wel toelaatbaar. Als voorbeeld kan dienen de aanbeveling voor een bepaald type snaar of snaren waar een handelaar goede ervaringen mee heeft. Wanneer de aanbiedingen van de aan te bieden diensten ook een breder terrein beslaan, hangt het er maar vanaf wat de breedte is en of er samenhang is met het onderwerp. Is dat er niet, of wordt nagenoeg ‘alles’ maar te pas en te onpas aangeboden, dan wordt het zaak de Regels aan te scherpen. Ik houd het dus scherp in de gaten, want anders wordt het echt een ‘slijterij’ van attributen voor strijkinstrumenten en daar is dit forum niet voor bedoeld.
    Ik ben het dus in concreto met je eens!

    Ikzelf heb (alt)violen te koop en voer diverse reparaties uit, maar ik handel niet in snaren, behaar géén strijkstokken, lever in het algemeen geen toebehoren en verhuur enkel de kleinere maten violen. Adverterende tekst heb je van mij slechts heel sporadisch hier en daar kunnen zien.

    Frits
     
  4. BertBoonVioolbouw

    BertBoonVioolbouw |♫♫|♫

    Lid geworden:
    25 mrt 2003
    Berichten:
    4.983
    Homepage:
    Ik denk dat een aanbieding van een commerciële dienst hier passend moet zijn als antwoord op een vraag, of dat er sprake moet zijn van nieuwswaarde. Verder is het onvermijdelijk dat het in de discussie b.v. een snaar van merk A of B wordt aanbevolen of afgeraden. Alsmaar reclame in het wilde weg en zonder aanleiding moet echt worden vermeden vind ik. Ik houd me daar als commercieel belanghebbende bij deze branche zo goed mogelijk aan. Als er iets dergelijks in de regels zou worden opgenomen heb ik daarmee geen moeite.
    Wanneer de transacties bijna letterlijk via het forum worden afgesloten, zoals in deze draad het geval was, gaat dat m.i. te ver; daarvoor is e-mail een betere manier.
     
  5. KatherineKat

    KatherineKat

    Lid geworden:
    21 aug 2009
    Berichten:
    23
    Ik heb een hele oude duitse viool aangeboden gekregen van meer dan 100 jaar oud. Ik moet hem alleen een beetje laten opknappen.
     
  6. jaap

    jaap

    Lid geworden:
    22 feb 2007
    Berichten:
    131
    Da's mooi, kwastje verf erover en hij is weer als nieuw..............
     
    Nikin vindt dit leuk.
  7. koffienee1

    koffienee1

    Lid geworden:
    20 feb 2009
    Berichten:
    298
    Een kwastje verf???
     
  8. KatherineKat

    KatherineKat

    Lid geworden:
    21 aug 2009
    Berichten:
    23
    Als dat als grap bedoeld is, is dat niet bepaald grappig. :p

    Ik weet heus wel hoe een viool opgeknapt moet worden.
     
  9. remi

    remi ♫ ♪

    Lid geworden:
    11 mei 2004
    Berichten:
    1.726
    KatherineKat

    Met je viool naar de vioolbouwer, en hij of zij zorgt er voor dat je straks kunt spelen.

    De reactie van Jaap moet je met twee korrels zout nemen.


    Helaas laat je profiel niet zien in welk deel van het land we moeten zoeken maar ga gewoon opzoek naar een echte vioolbouwer in de buurt.

    Remi
     
  10. NoName#2

    NoName#2

    Lid geworden:
    23 jun 2008
    Berichten:
    404
    Beste Katherine,

    Het lesboek mag je inruilen voor een ander boek of iets anders, als je er niets aan hebt. Voor zelfstudie (terwijl je nog geen noten leest) is het boek 'Regenboog van snaren' meer aan te raden. Daarin leer je ook noten lezen in relatie tot de snaren in een langzaam (te volgen!) tempo. Het boek is eigenlijk voor vioolles bij kinderen bedoeld, maar als volwassene die zich wil voorbereiden op de vioolles kan het nuttig zijn. Ik sluit me ook bij het advies hierboven aan: neem zo snel het kan een goede docent in de arm, deze zal je ook lesgeven volgens een goede methode (en dat hoeft niet per se Zwartjes te zijn).

    Je kunt de viool huren zo lang je wilt. De studieviool is een verantwoorde beginnersviool waar je de eerste drie-vier jaar mee vooruit kan. Verder zijn alle violen die ik te koop heb staan te huur, maar wel voor een hoger tarief. Dit staat beschreven op [website op verzoek verwijderd]

    Aangezien hierboven door diverse forumleden een bezwaar is geuit op het doen van aanbiedingen en het bijna sluiten van transacties, denk ik dat het handiger is als je me met verdere vragen even belt of mailt (zie [website op verzoek verwijderd]).
     
  11. Taco

    Taco

    Lid geworden:
    25 feb 2009
    Berichten:
    2
    Nog een kleine opmerking is hier misschien op z'n plaats.

    Huren kun je het beste doen bij een erkende vioolbouwer. Zie hiervoor de NGV website: http://www.ngv-vioolbouw.nl. Helaas zijn er veel beunhazen die zich als vioolbouwer uitgeven met prachtige professionele websites maar bitter weinig kennis hebben. Ook huurviolen moeten speelklaar gemaakt worden en dit vergt kennis. Regelmatig zie ik dan ook dat mensen violen huren en aankomen met een chinese (daar komt namelijk alles vandaan ook al zeggen ze vaak van niet) viool zonder dat die speelklaar is: goede passende kam, stapel, sleutels nagekeken etc. etc.
    Vioolbouwers die aangesloten zijn bij de ngv zijn sowieso goed, terwijl dat niet betekent dat ze duurder zijn. Pas dus op, niet alleen bij kopen van een viool maar ook bij huren!
    Taco
     
  12. Alexander

    Alexander

    Lid geworden:
    11 mrt 2008
    Berichten:
    470
    Homepage:
    Wat is een 'erkende' vioolbouwer? Is die altijd lid van de NGV?
    Ik denk niet dat alle vioolbouwers, die geen lid van de NGV zijn, beunhazen zijn. Er zijn gelukkig ook goede 'erkende' vioolbouwers, die niet lid zijn van de NGV, waaronder die van mij. :)
     
  13. Oosterhof Vioolbouw

    Oosterhof Vioolbouw Frits Oosterhof Beheerder

    Lid geworden:
    29 mrt 2003
    Berichten:
    14.363
    Homepage:
    Ik ken veel meer goede vioolbouwers die niet zijn aangesloten bij die elite-club (en die er ook niet bij wíllen horen.) Die houding roept bij mij twijfels op over de integriteit van deze club.
    Je kunt er op hun website niet goed achter komen, wie de toelating bepaalt. Het heeft er alle schijn van dat de voorzitter (Jaap Bolink) dat zélf in de hand heeft.

    Frits
     
  14. KatherineKat

    KatherineKat

    Lid geworden:
    21 aug 2009
    Berichten:
    23
    Nee ik heb niet zoveel aan de lesboek, ik denk dat ik hem dan moet terugsturen, alleen weet ik niet naar welk adres, mischien handig dat ik dan bel. Al kan ik niet altijd bellen omdat ik niet een eigen telefoon bezit en me mobiel amper btg heeft. :p

    Ik heb al een advertentie bekeken van iemand die hier les geeft, ik woon dus in Zuid holland vlakbij rijswijk/den haag.

    Ik bezit al een studieviool. Dus ik zou dan graag een andere viool bij je willen huren. Maar daarvoor moet ik ook bellen. Het liefst huur ik dit dan een jaartje of 2 als dat mogelijk is, en dat ik hem dan pas echt koop.

    verder vind ik eigelijk niet dat er hier reclame is? Bovendien, dit is mijn topic toch, en ik vraag zelf voor info omdat ik van plan ben dit en dat te gaan doen. Dus ik zie het probleem niet zo?

    Als degene hier last van heeft hoeft ie niet in deze topic te kijken. Ik bedoel het niet verkeerd, maar ik vraag zelf om info, want ik begin pas net met viool en deze informatie is dan heel nuttig voor mij, want een week terug wist ik helemaal niks! En nu weet ik zoveel dingen en ben daar echt blij mee. :D

    Maar dan bel/stuur ik zowieso een mailtje naar zlata.
     
  15. fiddler2007

    fiddler2007 fiddler2007

    Lid geworden:
    6 okt 2007
    Berichten:
    57
    Goed gezegd Frits ... weg met elitaire zaken en vooral eigenbelang-clubs in muziekland. Klassiek, viool, jazz, bouwen, CD labels, noem maar op. De hele santekraam, en vooral de klassieke scene komt soms op mij wel eens over zoals een organisatie die doet denken aan het Windows-Microsoft imperium. Het geheim van hun sukses is: je bouwt een tamelijk afgeschermd kaartenhuis van vooral (onbe-) tamelijk zwakke schakels, die er allemaal een vooral eigenbelang bij hebben om te overleven. Dit door samenwerking in onderlinge afhankelijkheid, die bijdragen aan deze schijnbare stevigheid van dit krakkemikkige gebouw. Zo stort de boel niet gelijk al in elkaar. Dus de opossing is misschien: gewoon een frisse Hollandse wind erop en door, weg ermee. De goeien lijden erg onder zo'n maffioos protectioneel systeem. Hooguit een ballotage toelaten die staat voor integriteit en betrouwbaarheid. Erkend door de Consument(enbond)? Gauw, voordat ze door de huidige via zakkenvullende managers aangestuurde marktwerking ook veranderen in een soort Zeeman, zoals met de ANWB al gebeurd is. -F
     
  16. BertBoonVioolbouw

    BertBoonVioolbouw |♫♫|♫

    Lid geworden:
    25 mrt 2003
    Berichten:
    4.983
    Homepage:
    @ Frits: er zijn wel meer (belangen)organisaties met en toelatingsbeleid en ballotage; dat op zich lijkt mij geen reden om aan de integriteit van een club te twijfelen. Of een organisatiemodel dat stamt uit de bloeitijd van de gilden nog een grote toekomst heeft, zal de geschiedenis later uitwijzen.
    @ Fiddler: een hoop crypto-maatschappijkritische beweringen uit zowel het linkse als rechtse spectrum, maar geen onderbouwing ofwel concrete actievoorstellen. De "Klassieke scene" (wie of wat is dat dan?) als een organisatie voorstellen en die dan vervolgens ook nog eens met Micro$oft vergelijken? Ik volg het nieuws, de krant, de opinie- en vakbladen óók, maar dat er sprake zou zijn een "maffioos protectioneel systeem" met nota bene ANWB-achtige aspiraties, dat is me toch echt ontgaan. ;)
     
  17. KatherineKat

    KatherineKat

    Lid geworden:
    21 aug 2009
    Berichten:
    23
    Shit.

    Ik was ff aan het spelen met me viool, en ik keek zo naar de stemschroeven/stemsleutels en dacht even kijken hoe ze klinken. Ik begon bij de D, en met die schroef/sleutel maakte ik hem wat vaster zegmaar, toen klonk het heel anders.

    Maar bij de E snaar heb ik het verprutst, ik maakte de snaar wat losser, en het klonk toen echt vals en lelijk, dus probeerde ik hem weer vast te zetten, zegmaar strak, met de schroef/sleutel naar boven. Maar het werd maar niet hetzelfde toon als wat het eerst was. Het klonk heel erg hard. Dus ik probeerde steeds meer naar boven te gaan met de schroef/sleutel, en strakker kon ie niet, toen pushte ik hem, en ineens vloog die snaar eruit! Echt stom.

    Wat nu? :eek:
     
  18. mriekjuh

    mriekjuh Marike

    Lid geworden:
    15 jun 2009
    Berichten:
    181
    Is tie gebroken of alleen maar eruit?? ;)
    En geen paniek want het zijn je snaren maar!!

    Groetjes
     
  19. KatherineKat

    KatherineKat

    Lid geworden:
    21 aug 2009
    Berichten:
    23
    Hij vloog er als het ware eruit, boem! Als een soort van bom. En volgens mij isie nu beschadigd.
     
  20. jaap

    jaap

    Lid geworden:
    22 feb 2007
    Berichten:
    131
    Wat een geluk dat het de A-snaar niet is geweest, dan had je een ...bom gehad. :)
    Nu is het een kwestie van een setje snaren bestellen of wellicht verstandiger even met de viool naar een vioolbouwer. En als het een gehuurde viool is gewoon met de billen bloot naar de verhuurder.......
     

Deel Deze Pagina