Gezien de aard van de diverse vragen is er hier en daar twijfel over of het echt serieus is of een grap. Daarom alles nog even op een rijtje: droge rijst kan een goed hulpmiddel zijn om stofbollen c.q. stofnesten uit het instrument te krijgen. In de meeste gevallen zal een handje vol rijst al volstaan. Door te schudden wordt de rijst verplaatst en is het de bedoeling dat de stofresten zich aan de rijstkorrels hechten. Wanneer de gewenste delen in contact zijn geweest met de rijstkorrels, moet de rijst er weer door een f-gat weer uit: net zo lang schudden tot alle rijst er uit is. Het heeft geen zin dit iedere week te doen, want dan is er niets om aan een rijstkorrel te hechten. Ik denk meer aan eens per vijf of tien jaar! Als er geen reden is om deze behandeling uit te voeren dan helemaal niet. Frits
Tja.. je zou kunnen bedenken dat grote korrels rijst in verhouding minder oppervlakte hebben en daardoor minder stof wegvangt??.. Maar dan alsnog denk ik dat het verschil tussen de verschillende korrelgrote wel verwaarloosbaar is Verder zou ik geen gele rijst oid gebruiken maar gewone witte rijst En merk doet er echt niet toe denk ik..
Ja, de effectieve oppervlakte van een klein korreltje is groter dan die van een grotere korrel en in die zin zou je fijn gemalen rijst moeten nemen. Maar....die krijg je er zo lastig weer uit! Ik denk ook zelfs dat het niet eens per se rijst hoeft te zijn, zo zou couscous ook prima kunnen werken of een andere korrel waar zich stof aan hecht. En geel of wit? Doet er niet toe. Frits
De ene soort plakt heel erg (als je het gewoon in je hand neemt) en de andere nauwelijks. Vroeg me af of je juist iets moest nemen wat heel erg plakt(krijg je er misschien niet meer uit), of juist niet.
Ik heb nooit onderzoek gedaan naar de plakkerigheid van verschillende soorten droge rijst, maar als er al verschil is dan zou ik de meest plakkerige nemen. Maar hebben we het dan wel over ongekookte rijst? Want het moet ongekookt zijn! (Anders blijft er mogelijk een korrel achter die dan ergens aan de binnenkant kleeft en die hoor je bij het schudden niet. Wat er dan in de loop der tijd gebeurt is misschien wel schimmelvorming.) Frits
Bij mijn weten is de soort rijst niet van belang, als het maar ongekookt is. Misschien is de gebroken rijst wel het handigst en het goedkoopst. Het heeft daardoor een groter oppervlakte en is zo mogelijk effectiever dan hele korrel rijst. Het grotere oppervlakte neemt meer stof op, denk ik.
inderdaad......ik weet het overigens ook niet 100% zeker Het is mijn vermoeden......... Jullie theorie van stof vangen vind ik ook niet vergezocht
Ik heb zelfs een boekje meegekregen van de vioolbouwer waarin letterlijk staat dat rijst stof wegneemt uit je viool.. Dus ik mag hopen dat het inderdaad niet vergezocht is Overigens vind ik het opmeten van de inhoud van de viool ook niet vergezocht.. Ik denk trouwens dat het wel meevalt met die onnauwkeurigheid als het op deze manier gemeten zou worden. Je kan namelijk de rijst overgieten in een maatbeker en dan aflezen.. (Of afwegen, maar dan zou je wel weer "dichtheid" van rijst moeten weten:/) De ruimte tussen de korrels rijst blijft gewoon hetzelfde, dus moet je (als het goed is) er ook een vrij nauwkeurige meting mee kunnen doen.
Rijst is geschikt als stofverwijderaar, dat is zeker. Rijstkorrels zijn gezien hun vorm minder geschikt als volumemeter: even flink schudden en de maatbeker staat een paar strepen lager. Gelukkig is het eigenlijk zelden nodig het volume van de viool precies vast te stellen.