Hoe zet ik een E snaar op mijn viool?

Discussie in 'Viool' gestart door LeonieA, 22 apr 2010.

  1. LeonieA

    LeonieA

    Lid geworden:
    22 apr 2010
    Berichten:
    1
    Misschien een beetje een domme vraag maar ik weet niet hoe ik een snaar op mijn viool moet zetten..Hij is kapot gesprongen omdat ik iets te enthousiast aan de stemknop draaide. Is er ergens een handleiding in stappen of is het niet zo moeilijk? Alvast bedankt!
     
  2. Oosterhof Vioolbouw

    Oosterhof Vioolbouw Frits Oosterhof Beheerder

    Lid geworden:
    29 mrt 2003
    Berichten:
    14.354
    Homepage:
    Domme vragen bestaan niet!

    Ik heb je vraag even overgeheveld naar 'SPEL'.
    Tevens heb ik even gezocht of er misschien een YouTube-filmpje van is hoe een e-snaar wordt vervangen. Want om dat allemaal in woorden te zeggen is een heel gedoe. Ik heb wat gevonden, mogelijk heb je er wat aan: EumNXOKyfdE[/media]&feature=channel]een nieuwe E-snaar op de viool!Deel 1
    5diIiE414tI[/media]&feature=channel]Deel 2

    Ik moet zeggen, dat deel 2 wel wat knullig op mij overkomt, maar goed, het geeft een indruk hoe het allemaal zou moeten.

    Er zijn er nog veel meer, maar ze zijn lang niet allemaal even duidelijk in hun informatie.
    Anders moet je zelf maar eens gaan zoeken.

    Frits
     
    Laatst bewerkt door een moderator: 2 dec 2013
  3. remi

    remi ♫ ♪

    Lid geworden:
    11 mei 2004
    Berichten:
    1.726
    Een snaar op je viool zetten heb je geen hulp bij nodig hoor, althans er hoeven geen hulptroepen aan te pas te komen.
    Natuurlijk eerst een nieuwe snaar kopen en afhankelijk van het staartstuk, de snaar met het lusje, knopje eerst in het staartstuk plaatsen en direct een beetje strak houden zodat de lus of het knopje niet los schiet.
    Als het gebeurt doe ik het wel zo dat ik zelf comfortabel zit met het instrument op mijn schoot terwijl het ergens op kan rusten (werkbank, tafel of computermeubel), de hals van mij af.

    Nimmer voor de kat zijn dinges even snel een snaar er in zetten, ’t gaat gegarandeerd mis, ook voor het stemmen geldt het zelfde.

    Gewoon je snaar met knopje of lus aan het staartstuk zetten, je herkent het plekje vanzelf, de anderen snaren zitten op bijna de zelfde manier bevestigd. Voor fijnstemmers moet je de snaar achter het haakje zetten. Of het kogeltje/busje achter het houdertje plaatsen. Dan trek je de snaar naar boven en ondersteunt hem/haar me je andere hand. De viool ligt nog steeds op je schoot met de hals van je af.
    Het uiteinde van de snaar is omwonden met gekleurd zijde, geel, bruin, groen, zwart, rood…
    Het begin (je mag het ook het einde noemen) steek je in de juiste stemsleutel en begint hem op te draaien. Er moeten een aantal windingen op je stemsleutel zitten voor een beetje grip.
    Zorg er wel voor dat de windingen van de “losse” snaar van het gat in de stemsleutel naar de rand van de sleutelkast (pegbox) aansluiten, dicht tegen elkaar aan zitten en van binnen naar buiten lopen.
    Vergeet niet dat de snaren opgespannen worden zodat ze OVER de stem knoppen heen lopen en er niet onderdoor.

    Voor de rest, het stemmen, mag je van mij best enthousiast zijn, maar als het snaren kost… is dat alleen goed voor de handel.


    Ik hoop dat mijn bijdrage je een eindje op weg helpt, heeft geholpen.

    b.t.w. welkom op ons forum

    Mochten er nog vragen zijn, schroom niet, dit is een forum “van”, “voor” en “door” vioolbouwers, violisten.
    Vergeet niet dat ook de Altviool, de Cello en de Contrabas (grote broertjes van…) gewoon grote violen zijn en dus gewoon thuis horen op ons forum.

    Zelf probeer ik viool te spelen, maar ben erg onder de indruk van de klank van de cello. Ik moet er gewoon eens een keer een kopen, al is het maar een goedkoop k*d ding, ze zijn zo mooi .

    Remi
     
  4. Broodje

    Broodje

    Lid geworden:
    2 okt 2008
    Berichten:
    11
    Gewoon niet te ver draaien aan die knoppen (gebruik een klankijkpunt. (klank-ijk-punt)) Daarbij komende, een snaar past maar op één manier op je viool, dus veel kan er niet misgaan.

    Mooi dat een violist zegt dat een cello zo mooi is! Daar hou ik wel van :). Het gevoel bij de trilling op je borstkas als je eens lekker die donkere C-snaar met passie aanstrijkt is niet uit te drukken!

    Als cellist zijnde mis ik (ook) het cellogepraat op dit forum. Zouden er echt zo weinig cellisten zijn?

    groeten,

    Broodje
     
  5. Elman

    Elman ♫ ♪

    Lid geworden:
    4 sep 2007
    Berichten:
    705
    Denk dat er idd weinig cellisten zijn hier.
    Wel nog een cello-adept hier (viool, altviool en contrabas les gehad maar nooit cello les). Van de strijkinstrumenten misschien wel de mooiste klank. En het ziet er ook stoer uit ipv, bij een viool, zo'n klein doosje onder je kin.
     
  6. remi

    remi ♫ ♪

    Lid geworden:
    11 mei 2004
    Berichten:
    1.726
    Elman,

    Voor mij is de viool een kleine koningin die prachtig zingen kan maar als ik een Cello hoor (bepaalde stukken die ik niet ken, maar dat doet er niet toe) lopen toch een beetje de rillingen over mijn rug.

    Niet van ellende maar...

    Remi
     
  7. Elman

    Elman ♫ ♪

    Lid geworden:
    4 sep 2007
    Berichten:
    705
    Even weer terug naar het topic; zat vandaag in het Tipboek voor viool en altviool te lezen. Daarin staat keurig beschreven hoe je een snaar op je viool moet zetten, inclusief bijbehorende tekeningen. Een aanrader.
     

Deel Deze Pagina